Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της Δευτέρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε κοινή ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών και της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ακολουθεί η ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών και η απάντηση

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το θέμα; Είναι ελληνικά αυτά τα νησιά;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση”».