Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, με την συμμετοχή της ηγεσίας του τουρκικού στρατού. Κυρίαρχο ζήτημα αναμένεται να είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Τουρκία απέναντι στην χώρα μας.

Σημειώνεται πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα είναι στο «κόκκινο», αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί και να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας.

Έτσι, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν με τις κινήσεις του δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του Τούρκου προέδρου από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας. Οι ίδιες πηγές πιστεύουν πως οι προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώνονται διαρκώς, επιβεβαιώνοντας το έντονο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί.

Πάντως, ο Ερντογάν δέχεται την μία «μαχαιριά» μετά την άλλη, μετά τα χτυπήματα που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις Ε.Ε., οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, αλλά και το γεγονός ότι, είναι μεγάλη η πιθανότητα να χάσει τις εκλογές.

Έτσι, ένα ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο εναντίον της Ελλάδας εκτιμούν στην Άγκυρα πως θα αλλάξει το την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και θα μεταφέρει την πίεση στην πλευρά της Αθήνας, ενώ δεν αποκλείεται να «γκριζάρουν» μία ακόμη περιοχή στο Αιγαίο.

Ωστόσο, φαίνεται να μην υπολογίζουν την ελληνική αντίδραση μετά την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά και τις κυρώσεις που θα υπάρξουν από ΗΠΑ και Ε.Ε. οι οποίες θα αυξήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η τουρκική οικονομία.

«Σταματήστε την απειλητική ρητορική»

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μετά και την αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας, διεθνοποιεί το θέμα των απειλών από την Άγκυρα.

Χθες, η  Ε.Ε μέσω του υπεύθυνου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο τόνισε πως η Τουρκία πρέπει «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική».

Σε διαρκή επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως, έντονη ανησυχία επικρατεί στην ελληνική κοινή γνώμη, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το αμέσως επόμενο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες μετά την ακρίβεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, το ποσοστό φτάνει το 48% από 36,4% που ήταν πριν από ένα μήνα, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην μέτρηση της Alco για τον Alpha με τους ερωτηθέντες, μετά το θέμα των αυξήσεων σε προϊόντα και καύσιμα να ανησυχούν για τις εξελίξεις με την Τουρκία σε ποσοστό 10%.

Η Αθήνα αποφεύγει να ακολουθήσει σε μια αντιπαράθεση εμπρηστικών δηλώσεων. Παρακολουθεί με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση τις κινήσεις τη Άγκυρας, ενώ ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο τις «κόκκινες γραμμές».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές. «Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Νίκος Δένδιας που συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο απαντώντας από την Αρμενία στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, που έφεραν στην δημοσιότητα μέσω φωτογραφιών τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ανυπεράσπιστα τα ελληνικά εδάφη την ώρα μάλιστα που η Τουρκία απειλεί με «casus belli».

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, σημειώνεται πως λόγω των απειλών της Τουρκίας έχει σημάνει συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σε εξέλιξη από τη Δευτέρα βρίσκεται η άσκηση «Λόγχη», στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον έξι φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι, με την υποστήριξη υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει σύνδεση με την διακλαδική άσκηση "Αργώ 2022" οποία θα συμμετέχει και γαλλικό ελικοπτεροφόρο.