Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων εναντίον της χώρας μας. Πρώην στρατιωτικοί και Τούρκοι αναλυτές αναλύουν σε Τουρκικά δίκτυα επιθέσεις σε Σάμο και Λέσβο από τα μικρασιατικά παράλια ή ελληνικά χτυπήματα από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Μάλιστα, αυτή τη φορά ο πρώην στρατιωτικός και αναλυτής Οζγκιούρ Τορ παρουσίασε σε εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης πόσο εύκολο είναι ένα χτύπημα στη Σάμο και τη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τορ ανέφερε με εμπρηστικό τρόπο πως τα δύο ελληνικά νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, όσο είναι: «Η εμβέλεια του όπλου ενός ελαφρά οπλισμένου στρατιώτη πεζικού ή ακόμη και στο βεληνεκές ενός όλμου».

Και συνέχισε: «Η Σάμος βρίσκεται μόνο στο 1,5 χιλιόμετρο απόσταση, δηλαδή βρίσκεται στην εμβέλεια του όπλου ενός ελαφρά οπλισμένου στρατιώτη πεζικού. Μιλάμε δηλαδή για μία εγγύτητα στην οποία αν πυροβολήσετε με πολυβόλο από τη μία στην άλλη πλευρά τότε μπορεί να φτάσει στην άλλη, ενώ η Λέσβος είναι επίσης στο βεληνεκές ενός όλμου η ενός αντιαρματικού πυραύλου».

Από την πλευρά του, ο αναλυτής ασφαλείας Αμπντουλλάχ Αγάρ προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και φόβου στην τουρκική κοινωνία, έκανε αναφορά σε εκπομπή του CNN Turk, στις δυνατότητες του ελληνικού πυροβολικού στην Λέσβο.

Παρουσιάζοντας σχετικό χάρτη ο ίδιος υποστήριξε: «Πόση είναι η απόσταση εδώ; 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές, μπορεί να στοχεύσει άνετα την Τουρκία δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. Ή να πλήξουν μία κίνηση μας στις θάλασσες».

Για την Σάμο, ο Αγάρ σημείωσε: «Δείτε ήρθαν εδώ πού απέχει μόνο 2 km και τα τοποθέτησαν κανονικά. Εγκατέστησαν εδώ ένα σύστημα πυροβολικού, εγκατέστησαν επίσης και εδώ, και το ίδιο και εδώ ακριβώς απέναντι στο Κουσάντασι και στο Ντίντιμ. Από εδώ μπορούν να χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές, κάτι που κανονικά απαγορεύεται από το δίκαιο του πολέμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον πόλεμο του Καραμπαχ, το 85-90% των απωλειών προκλήθηκαν από πυρά υποστήριξης».