nasos_iliopoulos
Πολιτική

Ηλιόπουλος: «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα οξύνονται δραματικά»

Ο eκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 4 μόλις χώρες της ΕΕ στις οποίες, τα τελευταία τρία χρόνια, αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που κινδυνεύουν με φτώχεια ή αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού.

«Αιχμές» του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου για τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως «οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά», ενώ άσκησε εκ νέου κριτική εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανεργία 12,2% για τον Αύγουστο, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

Ο κ.Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, σημείωσε ειδικότερα ότι βάσει αυτών η Ελλάδα είναι μία από τις 4 μόλις χώρες της ΕΕ στις οποίες, τα τελευταία τρία χρόνια, αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που κινδυνεύουν με φτώχεια ή αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού, για να σχολιάσει ότι «καταρρέουν για μια ακόμη μια φορά τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε πριν λίγες μέρες ότι δήθεν μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες».

Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων», «στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι χρειάζονται δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», ενώ πρόσθεσε ότι «μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 221%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 60%».

«Η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα μέσω της υπερφορολόγησης και τα δίνει στους παρόχους στην αγορά ενέργειας»

Κατόπιν αυτών υποστήριξε πως «όταν σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού 11% και 12% δεν μειώνεται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, στην πραγματικότητα και το κράτος λεηλατεί τους πολίτες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίρνει τα χρήματα αυτά μέσω της υπερφορολόγησης και τα δίνει στους παρόχους στην αγορά ενέργειας, σε αυτούς που κερδοσκοπούν». Είπε ότι «σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Σταϊκούρας, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας δεν έχουν φορολογηθεί», καθώς «έχουμε τον κανονικό φορολογικό συντελεστή που είχαμε και προ κρίσης, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχει εισαχθεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής για αυτά που έχουν ονομαστεί «ουρανοκατέβατα» κέρδη».

«Καρφιά» για μελέτη Λύτρα: «Κυβέρνηση αρνητών της επιστήμης»

Μιλώντας για τη μελέτη Λύτρα, σε συνέντευξη που έδωσε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», έκανε λόγο για «κυβέρνηση αρνητών της επιστήμης». Ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μελέτη, το 97,7% όσων διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν, ότι εντός ΜΕΘ είχαμε θνητότητα 72,7%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 30% με 40%. «Αυτό λέγεται υγειονομικό έγκλημα με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Αναφερθείς στην υπόθεση των παρακολουθήσεων είπε ότι «τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν την πολύ στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον κ. Λαβράνο και στον κ. Μπίτζιο, είναι οι άνθρωποι που σχετίζονται με την εταιρεία KRIKEL και είναι γνωστή η σχέση τους με τον κ. Δημητριάδη, τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού». Πρόσθεσε ότι «η KRIKEL έχει μια σειρά από μυστικές συμβάσεις με το Δημόσιο» και πως «είναι πλέον καθαρό ότι υπήρχε κοινό παρακρατικό κέντρο μεταξύ ΕΥΠ και Predator».

Για υπόθεση Siemens: «Κλίμα ατιμωρησίας»

Με αφορμή και τις εξελίξεις για την υπόθεση Siemens, μίλησε για «κλίμα ατιμωρησίας» που «δημιουργεί μια αίσθηση στους πολίτες ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει». Επισήμανε ότι «είναι ένα κλίμα που καλλιεργεί την αποχή και δίνει χώρο στην Ακροδεξιά και το φασισμό» και τόνισε πως «το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δικαιοσύνη παντού» σημαίνει την ανάγκη να φτιάξουμε μια κοινωνία με κανόνες, στην οποία ο ισχυρός δε θα γλιτώνει επειδή έχει πλάτες στον κρατικό μηχανισμό».

«Να εξηγήσει ο κύριος Θεοδωρικάκος γιατί έγινε τώρα η επέμβαση στην Πολυτεχνειούπολη»

Ερωτηθείς για όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Πολυτεχνειούπολη, ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως «ο κ. Θεοδωρικάκος πρέπει να απολογηθεί και να εξηγήσει για ποιο λόγο έγινε τώρα αυτή η επέμβαση, ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια από τις πρυτανικές αρχές και από φοιτητές». «Δεν μπορεί να προβάλει ως δικαιολογία ότι είχαμε καραντίνα, οι ναρκέμποροι δεν δούλευαν με τηλεργασία…», σχολίασε.

Σημείωσε δε ότι «πρέπει επίσης να απαντήσουν για τον 'εκλεκτό' πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, επικεφαλής του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που έχει κάνει μια σειρά από απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία σεκιούριτι, πού πήγαν αυτά τα λεφτά;». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι άχρηστη γιατί όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα, προφανώς πρέπει να παρεμβαίνει κανονικά η αστυνομία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αντί να παράγουν γνώση, είναι απλά κέντρα εγκληματικότητας και υποστήριξε ότι το κάνει αυτό «επειδή είναι πλασιέ συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων».