nasos_iliopoulos
Πολιτική

Ηλιόπουλος: Εδώ και τώρα μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και ΦΠΑ σε τρόφιμα

«Ο δίαυλος του διαλόγου πρέπει να μένει ανοιχτός με την Τουρκία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά

O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μέτρα δημοσιονομικά εφικτά -Προτείνουμε αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η μείωση του ΕΦΚ κοστίζει 1,5 δισ. και η μείωση του ΦΠΑ περίπου 1 δισ., για ένα έτος, υποστηρίζοντας ότι: «Είναι μέτρα δημοσιονομικά εφικτά και μέτρα που πρέπει να λάβουμε έκτακτα όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και μόνιμες παρεμβάσεις, επισημαίνοντας εκείνη για «αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», καθώς «όλα τα εισοδήματα από εργασία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».

«Έχουμε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη»

«Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ ανήκει στις μόλις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πάει σε ενοίκιο και τρόφιμα: «Aς φανταστούμε τι σημαίνει αυτό για ένα σπίτι όταν υπάρχει αδυναμία να καλυφθούν σημαντικές άλλες ανάγκες, σταθερές ή έκτακτες».

Όσον αφορά το ενεργειακό επισήμανε ότι «διαρκώς καταγράφουμε αρνητικά ρεκόρ. Με στοιχεία Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε σε ένα έτος στην Ελλάδα κατά 220% ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ευρωζώνη είναι στο 61%».

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι άχρηστη»

Ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο κ. Θεοδωρικάκος πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση γιατί η αστυνομία δεν επενέβη νωρίτερα, τη στιγμή που, όπως και ο ίδιος είπε, οι καταγγελίες για εγκληματική δράση μέσα στην εστία ήταν γνωστές εδώ και τρία χρόνια».

«Η απάντησή του ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε καραντίνα δεν είναι πειστική, δεν νομίζω ότι αυτή η εγκληματική ομάδα δούλευε με τηλεργασία…», ανέφερε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το ίδρυμα του υπουργείου Παιδείας που είναι υπεύθυνο για τις δαπάνες στις εστίες είναι μια τεράστια εστία διαφθοράς» και αναφέρθηκε σε «απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με χρήματα των πολιτών, για υπηρεσίες φύλαξης».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «με τις τελευταίες εξελίξεις φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι πανεπιστημιακή αστυνομία είναι άχρηστη, δεν παρεμβαίνει στα πραγματικά ζητήματα ασφάλειας του πανεπιστημίου», ενώ επισήμανε ότι «σε ζητήματα όπως είναι η εμπορία ναρκωτικών μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει κανονικά η αστυνομία, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό».

Για τις παρακολουθήσεις

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τους «τίτλους τέλους» που μπαίνουν στην Εξεταστική Επιτροπή, κατηγόρησε την κυβέρνηση σημειώνοντας πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε προσπάθεια συγκάλυψης».

Ανέφερε ειδικότερα ότι «κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο κ. Λαβράνος, ο κ. Μπίτζιος ή ο κ. Δημητριάδης, για τον οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση, δεν κλήθηκαν στην επιτροπή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην απαντά ποιος είναι ο κρίσιμος λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον έγινε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όπως και η παρακολούθηση δημοσιογράφων ή πολιτικών στελεχών».

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «η επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή και εκεί θα καταλογιστούν όλες οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν φτάνουν».

«Ο δίαυλος του διαλόγου πρέπει να μένει ανοιχτός με την Τουρκία»

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το αν πρέπει να υπάρξει συνάντηση με την τουρκική ηγεσία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση ο δίαυλος του διαλόγου πρέπει να μένει ανοιχτός, ακόμα κι όταν απέναντί σου έχεις έναν γείτονα που δεν σέβεται τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο».

«Διάλογος όμως που στο άλλο σκέλος θα έχει κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «κι εδώ υπάρχει ένα κενό στρατηγικής».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έβαλε ξανά στο τραπέζι ένα πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο κέρδισε η χώρα το 2019. Θα έπρεπε σήμερα να υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων», υπογράμμισε. Επιπλέον τόνισε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ώστε να μπουν όροι και προϋποθέσεις στην τουρκική πλευρά».