Έχει γίνει σειρά παρεμβάσεων ώστε η χώρα να έχει επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Προσέθεσε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε σε προ-κράτηση δέκα φορτίων LNG που θα διασφαλίσουν ενέργεια σε ενδεχόμενο πλήρους διακοπής φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ως ύστατο μέτρο και εάν υπάρξει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, οι χώρες της ΕΕ έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες διακοπές φορτίου αρχικά σε βιομηχανικούς χρήστες και τελευταία σε νοικοκυριά, νοσοκομεία και άλλες υποδομές.

Ο υπουργός τόνισε ότι στις 18:30 θα υπάρξει άτυπη σύσκεψη με ομολόγους του από τι Βέλγιο και την Ιταλία επί της τεχνικής πρότασης της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κοινωνίας.

Τέλος, ανέφερε ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο, όπως και τον Οκτώβριο, η στήριξη των νοικοκυριών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν διακοπές και αν θα μπει δελτίο στην παροχή του φυσικού αερίου, ο κ. Σκρέκας είπε: Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε να εξαλείψουμε σχεδόν τον κίνδυνο να έχουμε διακοπές στη ροή φυσικού αερίου, στην επάρκεια εφοδιασμού δηλαδή, και αυτό με τη σειρά του να διασφαλίσει ότι θα έχουμε επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας. Πως το έχουμε κάνει αυτό; Και σε χρόνο ρεκόρ διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, της εγκατάστασης αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο παραλαμβάνουμε με πλοία. Έχουμε τοποθετήσει μια νέα πλωτή δεξαμενή κι έτσι μπορούμε να παραλαμβάνουμε δυο πλοία ταυτόχρονα. Έχουμε διπλασιάσει την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου. Έχουμε τη δυνατότητα 5 εργοστάσια φυσικού αερίου να λειτουργήσουν με diesel εφόσον χρειαστεί επειδή είναι διπλού καύσιμου και ήδη αποθηκεύουμε φυσικό αέριο στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Ιταλίας, μετά από συμφωνία που υπογράψαμε με την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να μπορουμε να παραλάβουμε με ανάστροφη ροή μέσα από το αγωγό TAP φυσικό αέριο. Επίσης μετά από εντολή που δώσαμε στη ΔΕΠΑ εμπορίας προχώρησε σε προκράτηση, σε συμβόλαιο για 10 φορτία φυσικού αερίου τους επόμενους 5 μήνες. Δυο πλοία δηλαδή το μήνα πέρα και πάνω από τις ανάγκες που έχουμε LNG τα οποία διασφαλίζουν ότι  ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε πλήρη διακοπή του ρώσικου φυσικού αερίου ήδη έχουμε κρατήσει με συμβόλαιο, έχουμε προκρατήσει δηλαδή ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG το οποίο θα μπορούμε να παραλάβουμε με πλοία μέσα από την Ρεβυθούσα. Άρα έχουμε προχωρήσει σε αυτή τη σειρά των παρεμβάσεων ώστε να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο να μείνουμε από ενέργεια τον χειμώνα. Βεβαίως όλα αυτά είναι υπό την κρίση και υπό την εξέλιξη ενός συμβατικού πόλεμου που μαίνεται στην Ουκρανία, κι ενός ενεργειακού πόλεμου που αυτή τη στιγμή μαίνεται σε επίπεδο Ευρώπης κι όχι μόνο.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που διακοπεί το φυσικό αέριο θα κοπεί ή θα περιοριστεί μόνο στις βιομηχανίες και εμπορικούς καταναλωτές και όχι στους οικιακούς καταναλωτές, σημείωσε: Αυτό που αναφέρετε έχει να κάνει με το ύστατο μέτρο δηλαδή αν τελικά παρόλα αυτά τα οποία έχουν γίνει, παρόλα τα φορτία που έχουμε εξασφαλίσει και τα οποία υποκαθιστούν σχεδόν στο σύνολο το ρωσικό φυσικό αέριο, παρόλη τη δυνατότητα των λιγνιτικών εργοστασίων να δουλεύουν παραπάνω αν ο μη γένοιτο παρατηρηθεί ένα πρόβλημα στην επάρκεια του φυσικού αερίου τότε σε εκείνη την ύστατη στιγμή η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει ένα κράτος μέλος  σε προγραμματισμένες διακοπές φορτίου.  Αυτό γίνεται ξεκινώντας πρώτα από τους βιομηχανικούς χρήστες και αφήνοντας τελευταίους, γιατί είναι οι προστατευόμενοι καταναλωτές, σπίτια,  νοικοκυριά, νοσοκομεία και άλλες τέτοιες υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για να λειτουργεί η κοινωνία. Αυτό όμως είναι το ύστατο μέτρο το οποίο ισχύει για την Ελλάδα αλλά ισχύει και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ερωτηθείς τι θα προτείνει σε ότι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τόνισε: Σήμερα μετά από αρκετούς μήνες έχουν συνταχθεί με την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού 15 κράτη μέλη. Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα  θα έχουμε μια άτυπη συνάντηση με τους ομολόγους από Βέλγιο και Ιταλία μετά τεχνικά μας κλιμάκια για να καταλήξουμε στην κοινή μας πρόταση σε τεχνικό πια επίπεδο, την οποία πρόταση θα παρουσιάσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή ώστε εκείνη με τη σειρά της να την εξετάσει, να την αξιολογήσει, να την συμπληρώσει εφόσον χρειάζεται και να την καταθέσει προς έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών ενέργειας όποτε αυτό γίνει και όποτε είναι έτοιμη η επιτροπή.  Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έχει αργήσει χαρακτηριστικά. Την Παρασκευή που μας πέρασε συμμετείχα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας όπου εκεί αποφασίστηκε ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός πρώτον θέτει έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που είναι ο ελληνικός μηχανισμός που εμείς εφαρμόζουμε από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι τώρα πάνω από 2 δις € τα οποία έχουμε εισπράξει από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Μιλάω για τον μηχανισμό που κάθε μέρα λειτουργεί και κάθε μέρα δίνει δεκάδες εκατομμύρια στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης τα οποία επιστρέφουμε στους έλληνες καταναλωτές. Εμείς βάλαμε ένα πλαφόν στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά από τον πλαφόν μέχρι την πραγματική τιμή χονδρικής την εισπράττουμε πίσω, την ανακτούμε και την επιστρέφουμε στους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Αναφορικά με τα οριζόντια μέτρα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει στα στοχευμένα μέτρα και δεν έχουμε πια οριζόντια μέτρα.  Εμείς στην Ελλάδα έχουμε λάβει στοχευμένα μέτρα και μέτρα κινήτρων μείωσης κατανάλωσης.  Δηλαδή δίνουμε στα νοικοκυριά που έχουν τη χαμηλότερη  κατανάλωση, άρα στοχεύουμε, μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα τη μέγιστη επιδότηση και για τα νοικοκυριά που έχουν πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα δίνουμε μια μικρότερη επιδότηση.

Μήπως το 2023 δεν θα είναι κριτήριο μόνο οι κιλοβατώρες αλλά και οικονομικά κριτήρια; Κ. Σκρέκας: Εμείς στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου που ανήκουν τα ευάλωτα νοικοκυριά απορροφούμε το 100% της αύξησης, δεν απορροφούμε το 100% της αύξησης σε όλους τους καταναλωτές  στην Ελλάδα. Δηλαδή η Ελλάδα από την αρχή είχε επικεντρωμένα και στοχευμένα μέτρα. Η Ευρώπη δεν λεει ότι δεν θα επιδοτήσετε καθόλου τους λογαριασμούς του ρεύματος σε κάποια νοικοκυριά, λεει ότι πρέπει να είναι στοχευμένα τα μέτρα. Η Ευρώπη λεει δεν μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε την ίδια επιδότηση και στο ευάλωτο νοικοκυριό και στο νοικοκυριό από τη μεσαία τάξη και σε ένα νοικοκυριό που μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα  ή πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση. Ο τρόπος λοιπόν της στόχευσης και της επιδότησης στην Ελλάδα ήδη έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, το ίδιο κάναμε και στο Fuel pass δεν επιδοτήσαμε σε όλους οριζόντια στην αντλία. Άρα η Ελλάδα μέχρι τώρα, και συνεχίζει βεβαίως, και πρωτοπορεί σε ότι αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου των τιμών και στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και χρησιμοποιεί τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που ανέκαθεν υπάρχουν στην ευρωπαϊκή επιτροπή. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουν την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, απάντησε: Όταν για πρώτη φορά προσδιορίστηκε η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του ξεπερνούσε τα 2 €. Ο στόχος μας τότε ήταν να επιδοτήσουμε με ένα τέτοιο τρόπο το πετρέλαιο κίνησης ώστε να κατέβει κάτω από τα 2 € ανά λίτρο, πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή ισχύει. Από την άλλη ξεκινάει ο χειμώνας, εμείς έχουμε ένα περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, μεγαλύτερο επειδή η οικονομία έχει υπεραποδόσει  και επειδή έχει γίνει μια πολύ συνετή πολιτική αλλά και μια στρατηγική ανάπτυξης που σήμερα την Ελλάδα την     έχει φέρει να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το μέσο όρο της Ευρώπης, πολύ μεγαλύτερη αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε αναρίθμητες χρηματοδοτικές πηγές για να στηρίζουμε. Εμείς εξαντλούμε τη δυνατότητα της οικονομίας και τώρα έρχεται το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να θέσουμε μια προτεραιότητα από τη στιγμή που έχουν κατέβει τουλάχιστον προς το παρόν κάτω από 2 € οι τιμές του πετρελαίου κίνησης, θα πρέπει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μέσα από το επίδομα θέρμανσης και μέσα από τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσής στην αντλία  κατά 25 λεπτά που έχει ανακοινωσεί ήδη ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να έχουν όσο το δυνατόν πιο προσιτές τιμές και να μπορέσουν να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο και στηρίζει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά και στον έλληνα πολίτη ο οποίος αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Αναγνωρίζουμε την αγωνία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον επόμενο χειμώνα και για αυτό εξαντλούμε κάθε δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία μας ώστε να βγούμε πιο δυνατή και μετά από αυτή την κρίση όπως βγήκαμε πιο δυνατοί από τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς αν η επιδότηση του ρεύματος και για τον Νοέμβριο και για τον Δεκέμβριο θα είναι στην ίδια λογική του Οκτωβρίου, είπε: Η επιδότηση θα είναι τέτοια και με τέτοιο τρόπο όπως και να είναι ώστε να εξασφαλίζουμε προσιτές τιμές στα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τον Οκτώβριο τον Νοέμβριο αλλά έχουμε έναν ενεργειακό πόλεμο εκβιάζει αυτή τη στιγμή η Ρωσία την Ευρώπη και εκμεταλλεύεται την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης για να πιέσει τους ευρωπαίους πολίτες αλλά  και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Εμείς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά με όσα μέσα διαθέτουμε για όσο χρειαστεί. Με τα ισχύοντα θα συνεχίσει η στήριξη και τον Νοέμβριο όπως και τον Οκτώβριο και για όσο διάστημα διαρκεί  η κρίση. Δεν θα αλλάξει η στήριξη στα νοικοκυριά, η στήριξη θα υπάρχει και η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα στα νοικοκυριά. Εξαντλούμε τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας για να στηρίξουμε κατά πρώτο λόγο τα νοικοκυριά, βεβαίως και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες και τους επαγγελματίες χωρίς να μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα 100%. Μακάρι να μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα 100% για αυτό και ζητάμε από την Ευρώπη, ο έλληνας πρωθυπουργός ζητάει, να μπει ένα οριζόντιο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου γιατί αυτό είναι η πηγή των προβλημάτων.

Τέλος, ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστούν στη χώρα οι αποφάσεις για να φορολογούνται και τα διυλιστήρια, σημείωσε: Άμεσα θα ξεκινήσει. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος και αμέσως θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του. Αυτό είναι ευρωπαϊκός κανονισμός, είναι υποχρεωτικός.