Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συναντώνται σήμερα και αύριο στην Πράγα οι 27 ηγέτες της ΕΕ, σε μια άτυπη Σύνοδο στην οποία θα λάβουν μέρος και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων άλλων 17 ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας, αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να πρεσβεύουν οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή τη κοινότητα των χωρών, ενώ εξέφρασε και τη λύπη του για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.


Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλυτικά

«Είναι αχρείαστο να πω ότι μία τέτοια κοινότητα χωρών πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες τις οποίες όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε.

Τον σεβασμό για το διεθνές δίκιο, τη θεμελιώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι οι θεμέλιοι λίθοι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς το μέλλον συμμερίζονται αυτές τις κοινές αξίες. Όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.

Να εκφράσω τη λύπη μου για την τραγική απώλεια ζωών σήμερα το πρωί στο Αιγαίο σε δύο διαφορετικά ναυάγια, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής.

Αυτή είναι η ώρα να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο ουσιαστικά για να αποφύγουμε αυτά τα περιστατικά και να μη συμβαίνουν στο μέλλον και να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σε σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.