«Δεν πρόκειται να βάλουμε δελτίο στο ηλεκτρικό ρεύμα» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου την Πέμπτη, ενώ ξεκαθάρισε πως η στήριξη μέσω των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της Ελλάδας και άλλων 15 κρατών – μελών της ΕΕ για την επιβολή ανώτερου πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, με βάση δείκτη που θα συνδέεται με τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των «υπερκερδών» του 2022 σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως τα διυλιστήρια, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ.α. Βάση σύγκρισης θα είναι η μέση κερδοφορία των χρήσεων 2018 – 2021, με τον κ. Σκρέκα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογίας και για τη χρήση 2023.

Για την πρόταση επιβολής πλαφόν, είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα επαφή με Γερμανία και Ολλανδία που αντιδρούν κατά το νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας «η Γερμανία ακούει το πλαφόν αλλά δεν συμφωνεί. Εγείρει προβληματισμούς για κίνδυνο στην ασφάλεια εφοδιασμού γιατί ένα πλαφόν που θα είναι χαμηλότερο από τις διεθνείς τιμές (σε άλλα hubs) θα οδηγήσει σε μεταφορά φορτίων από Ευρώπη προς Ασία».

Τι προβλέπει η πρόταση 

Η πρόταση προβλέπει ένα μηχανισμό «για μεταβαλλόμενο όριο που θα κυμαίνεται ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας». Να συνδεθεί, δηλαδή, με τα χρηματιστήρια ενέργειας σε ΗΠΑ με Ασία, με Αυστραλία κλπ και έτσι μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο να προκύπτει μια τιμή που θα κινείται ανάλογα με τη διεθνή αγορά. Να βρίσκεται «εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος», Εφόσον σταθμιστούν τα θέματα που συνδέονται με τη ρευστότητα που διακινείται στα hubs, κατά τον κ. Σκρέκα, «το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτατο όριο που θα διασφάλιζε χαμηλές τιμές και δεν θα έστρεφε φορτία σε άλλες περιοχές».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η Ευρώπη «αγοράζει το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο και δεν υπάρχει άλλη αιτία πέρα από την σπέκουλα. Η αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν λειτουργούν. Φαίνεται πως κάθε φορά που υπάρχει φόβος μείωσης της ροής οι τιμές εκτινάσσονται».

Στο τραπέζι βρίσκεται, όπως εξήγησε, και όπως αναφέρεται στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Fον ντερ Λάιεν και η επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με διεθνείς προμηθευτές. Όσο για το ιβηρικό μοντέλο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, ο ΥΠΕΝ είπε πως δεν θεωρείται και το πλέον αποτελεσματικό, ενώ θα χρειάζονταν χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια. Τόνισε πως μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα και το ειδικό πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο θα εφαρμόσει από φέτος τον Νοέμβριο (και κάθε Νοέμβριο) μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο) που η χονδρική τιμή και οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις οδήγησαν σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ο μηχανισμός θα συνυπολογίζει τυχόν πρόσθετα κέρδη και ζημιές σε μηνιαία βάση, κάθε δεκάμηνο ενός χρόνου (φέτος θα ξεκινήσει ο υπολογισμός από τον Αύγουστο) και αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε θα αντλείται. Στην ουσία, με τον μηχανισμό αυτό επιβάλλεται πλαφόν στα έσοδα των προμηθευτών και αναμένεται η αντίδρασή τους.