Στις «ειδεχθείς, αποτρόπαιες και φρικιαστικές» πράξεις του 53χρονου που βίαζε και εξέδιδε 12χρονη στον Κολωνό, καθώς και στις ποινές της παιδοφιλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Οι πράξεις είναι ειδεχθείς, αποτρόπαιες, φρικιαστικές. Ελπίζω να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη ότι η παιδοφιλία συνδέεται με κάποιον ιδεολογικό χώρο. Είναι μια άθλια διαστροφή», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών.


«Δεν είναι εύκολο να διαμορφώσεις ένα προφίλ παιδόφιλου»

«Δεν είναι εύκολο να διαμορφώσεις ένα προφίλ παιδόφιλου. Δεν είναι πλούσιοι ή φτωχοί, μορφωμένοι ή λιγότερο μορφωμένοι. Είναι μια διαστροφή που μπορείς να την βρεις παντού και αυτή είναι και η μεγάλη δυσκολία στον χειρισμό των υποθέσεων», επισήμανε.

Στην ερώτηση αν το πλαίσιο για την ποινή των παιδόφιλων είναι επαρκές, καθώς «ακούγεται» ότι αυστηροποιήθηκε επί των ημερών του αλλά δεν ψηφίστηκε, τόνισε πως «δεν ισχύει αυτό».

«Η συγκερκιμένη διάταξη έχει ψηφιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία η διάταξη που για τον βιασμό ανηλίκου μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια. Αυτή ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που δεν ψηφίστηκε από ήταν η αρχή του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.


Το πρόβλημα είναι οι αναστολές, όχι οι ποινές για τους παιδόφιλους

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως η ποινή για την παιδοφιλία είναι αυστηρή και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει την ισόβια κάθειρξη: «Το πλαίσιο είναι αυστηρό. Όλα τα αδικήματα αυτά κατά της ανηλικότητας που προσβάλλουν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα και σε ορισμένες περιπτώσεις η ποινή είναι ισοβίου καθείρεως. Αυτό έγινε επί των ημερών μας και θα τιμωρηθούν αυτοί οι άνθρωποι με το συγκεκριμένο πλαίσιο».

Ωστόσο, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι αλλού: «Το πρόβλημα βρίσκεται στις αναστολές. Παλαιότερα το σύστημα ήταν σχεδόν τυπικό. Ο δικαστής έβλεπε αν συμπλήρωνε έναν συγκεκριμένο χρόνο εκτίσεως, άρα αποκτούσε δικαίωμα αποφυλακίσεως με όρους. Τώρα γίνεται μια στάθμιση και αξιολόγηση της προσωπικότητας του κατηγορουμένου».

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι θα πρέπει από την κυβέρνηση να εξεταστούν δυο δεδομένα: «Για ορισμένα αδικήματα δεν θα πρέπει να έχουμε δικαίωμα αναστολής και κατά δεύτερον πρέπει να ενισχύσουμε τις σωφρονιστικές υπηρεσίες, οι οποίες εντός της φυλακής κάνουν την αξιολόγηση.