«Στο φουλ οι μηχανές ενόψει των εκλογών, έχουμε έναν αγώνα τους επόμενους μήνες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε πως στην χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έγινε ανταλλαγή απόψεων για την στρατηγική που θα ακολουθήσει. Παράλληλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών εγείρει ζητήματα Δημοκρατίας ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάληψης.
Ακόμη ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα 
απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Την ίδια στιγμή η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε εθνική συνεννόηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, η ίδια ανέφερε πως στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επισημάνθηκε η ανάγκη αυτόνομης πορείας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε βάλει τις μηχανές στο φουλ και αυτό είναι μια πραγματικότητα γιατί έχουμε ένα μεγάλο αγώνα τους επόμενους μήνες. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ σημαντική συνεδρίαση και το λεω αυτό γιατί δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει η κοινοβουλευτική ομάδα, να υπάρξει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με τον πρόεδρό μας όπου επισημάναμε όλοι την ανάγκη να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κοινοβουλευτικού έργου, της δραστηριότητας των βουλευτών που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική αλλά μπορούμε διαρκώς να τα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Έγινε μια πολύ σημαντική κουβέντα για το πρόγραμμα και παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και από τον πρόεδρο μας και από τον Ν.Χριστοδουλάκη και βεβαίως πήραμε και «δουλειά για το σπίτι» για να μπορούμε να κάνουμε τις επισημάνσεις μας οι βουλευτές πάνω στο πρόγραμμα και να επανέλθουμε. Νομίζω ότι κάθε συνεδρίαση των οργάνων πόσο μάλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει ένα τέτοιο συνολικό χαρακτήρα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Είμαστε πολιτικά πρόσωπα, ανταλλάξαμε απόψεις και για την τακτική του κόμματός μας και για την στρατηγική.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι τους έχει εγκλωβίσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων κι αν πρέπει να φύγουν από αυτό

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η απάντηση είναι ναι αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν ξεσπάει το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο εγείρει ζητήματα δημοκρατίας και έχεις στο επίκεντρο τον επικεφαλής, τον πρόεδρο μας είναι λογικό σε ένα βαθμό αυτό να αποτελεί μια προτεραιότητα.

Ερωτηθείσα αν μετά την εξεταστική θα γυρίσουν σελίδα ή θα επιμείνουν στο θέμα

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αντικειμενικά δεν μπορούμε να το αφήσουμε γιατί όπως φαίνεται δεν έχουμε πάρει τις απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία είχανε τεθεί γιατί είδαμε να υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της πλειοψηφίας, δεν κλήθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα, δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, υπήρχε το απόρρητο από βασικούς μάρτυρες άρα δεν γίναμε σοφότεροι.

ΔΗΜ: Το πόρισμα της πλειοψηφίας λεει ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ουσιαστικά αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και είναι ένας εμπαιγμός βεβαίως και διαφωνούμε και είναι ξεκάθαρο και θεωρούμε ότι αυτό ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης και όχι τα πάντα στο φως όπως ζητήσαμε και όπως κάναμε αγώνα, και βεβαίως αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αφήσουμε όμως τα προβλήματα της κοινωνίας την ίδια στιγμή τρέχουν είναι πάρα πολλά, έχουμε μπροστά μας έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα το μείζον ζήτημα του κόσμου είναι η ακρίβεια, είναι οι διαρκείς ανατιμήσεις από την άλλη έχουμε τα ελληνοτουρκικά στα οποία η ρητορική είναι πιο ακραία από ποτέ από την μεριά της Τουρκίας, και όλα αυτά συνθέτουν ένα πάρα πολύ δύσκολο πάζλ στο οποίο εμείς καλούμαστε να τοποθετούμαστε ξεκάθαρα με θέσεις και με προτάσεις.

Ερωτηθείσα πως πρέπει να διαχειριστεί η Ελλάδα την προκλητική στάση της Τουρκίας

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία απέναντι στις διαρκείς επιθέσεις γιατί επιθέσεις είναι δεν είναι απλά προκλήσεις, πρωτοφανείς πάντα υπήρχαν αλλά σε τέτοια ένταση και σε καθημερινότητα δεν το θυμάται κανείς τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα χρειάζεται πρωτίστως ψυχραιμία και βεβαίως αποφασιστικότητα. Εμείς ως χώρα οφείλουμε διαρκώς να αναδεικνύουμε το ρόλο της Τουρκίας στα διεθνή Φόρα ενός διεθνούς ταραξία που δεν σέβεται και καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και αυτό σημαίνει ότι βεβαίως και πρέπει να τίθεται από τη μεριά της Ελλάδος διαρκώς το ζήτημα των κυρώσεων που πρέπει να υπάρχουν από τη μεριά των διεθνών Φόρουμ πόσο μάλλον της ΕΕ. Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια στάση όπου ναι μεν υπάρχει μια λεκτική καταδίκη από τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, βεβαίως και η Αμερική το κάνει και το κάνει πολύ πιο έντονα πολλές φορές απ’ ότι η Ευρώπη, όμως δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή να πουλάει η Γερμανία και η Ισπανία αμυντικό εξοπλισμό στην Τουρκία.

ΔΗΜ.: Άρα θέλετε κυρώσεις και εμπάργκο όπλων;

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το έχει πει ο πρόεδρος μας εδώ και χρόνια, το πιέζει, το λεει διαρκώς και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας και είναι κάτι το οποίο ζητούμε να το λεει και να το κάνει και ο Πρωθυπουργός. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική και γραμμή της χώρας μας. Όπως επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όταν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Είναι μια χίμαιρα όλο αυτό.

ΔΗΜ: Μιλάτε και για πεδία διακομματικής συνεννόησης

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι δυνατόν για μείζονα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής να μην υπάρχει εθνική στρατηγική και διακομματική συνεννόηση; Ξεκάθαρα το λεω

Αναφορικά με τη σχέση του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και την κυβέρνηση

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ το κλίμα με τη ΝΔ μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου. Όταν ανακαλύπτεις ότι παράνομα, αντισυνταγματικά η κυβερνηση, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο μας είναι δυνατόν να λέμε «όλα καλά»; Βεβαίως και υπάρχει μια επιδείνωση του κλίματος και αυτό είναι μια πραγματικότητα από εκεί και πέρα στην πολιτική πάντα μιλάς με θέσεις, με προτάσεις, με το πρόγραμμά σου, με τα προτάγματα τα οποία θέτεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι ανάγκες της χώρας είναι οι ανάγκες της χώρας και εμείς για αυτό το λόγο μιλάμε με το πρόγραμμά μας, με συγκεκριμένες θέσεις αι προτάσεις για όλα τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜ.: Επομένως η επιδείνωση των σχέσεων δεν είναι αποτρεπτική για να καθίσετε να συζητήσετε για τα σοβαρά που έχουμε μπροστά μας ή που μπορεί να έχουμε στο μέλλον μπροστά μας

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλίμονο αν πούμε δεν μιλάω με την κυβέρνηση ή με οποιοδήποτε κόμμα για λόγους οι οποίοι ναι είναι τεράστιο φάουλ, είναι αντιδεοντολογικό, είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά ότι σταματάμε να μιλάμε για τα ζητήματα της χώρας. Τα ζητήματα της χώρας είναι πάντα εκεί και εμείς πρέπει πάντα θετικά να προσερχόμαστε ως χώρος με προτάσεις πάνω στις οποία θα ζητούμε συζήτηση συναίνεση και θεωρούμε ότι κάνουν καλό στην ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

Για την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όλοι αυτό είπαμε και βεβαίως όλοι τοποθετούμαστε σε αυτό στην ανάγκη να υπάρχει αυτονομία του χώρου μας που κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι για την ελληνική κοινωνία με συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορέσουν να απαντήσουν στις πολύ σοβαρές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις οποίες δεν μπορεί να απαντήσει η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχει αποτύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ: Και αν σας πει η ελληνική κοινωνία στις κάλπες που έρχονται θέλουμε να είστε χρήσιμοι συγκυβερνώντας τι θα κάνετε;

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όλα αυτά θα τα κρίνουν δυο πράγματα, πρώτα και πάνω από όλα οι πολιτικοί συσχετισμοί και δεύτερον η προγραμματική σύγκλιση, να δούμε πάνω σε τι θα μπορούσε ο καθένας να συμφωνήσει. Δεν θα μπούμε όμως σε αυτή την κουβέντα από τώρα.

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο έλληνας ψηφοφόρος πρέπει, και είναι πολύ σημαντικό να ξέρει, ότι αν ψηφίσει Ανδρουλάκη δεν θα του βγει ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης αλλιώς θα πήγαινε κατευθείαν να ψηφίσει ή Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε να πούμε εμείς από τώρα ότι θα πάμε με τον Α ή με τον Β γιατί μας ψηφίζουν για εμάς, για τις προτάσεις μας, για τις θέσεις μας για το ΠΑΣΟΚ. ...Βεβαίως και στην προεκλογική περίοδο θα κληθούμε να απαντήσουμε μέχρι τότε όμως ας δούμε τι λένε τα κόμματα για τα βασικά ζητήματα γιατί εμείς λέμε «το πρόγραμμά μας είναι αυτό, θα το δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες», τα άλλα κόμματα; Δεν πρέπει και εκείνα να μας πουν πως τοποθετούνται πάνω στα κρίσιμα ζητήματα; Εμείς επιμένουμε και λέμε ότι για οποιαδήποτε συζήτηση την επόμενη μέρα το σημαντικό για εμάς είναι να έχει το ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή φωνή προκειμένου να μπορεί και ισχυρά να θέσει τα ζητήματα τα οποία θέλει για να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές.

Ερωτηθείς αν παραμένει για το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση προγραμματικής σύγκλυσης, κόκκινη γραμμή το πρόσωπο

Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το Α και το Ω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα από οι πολιτικές, οι γραμμές, τα προγράμματα από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι όταν ένα κόμμα προσέρχεται σε τέτοιου είδους κουβέντα δεν υπάρχει κανένα ταμπού. Όμως ας μην μπούμε από τώρα σε τέτοιου είδους λογικές ή συζητήσεις γιατί μιλάμε μονίμως ερήμην του ξενοδόχου δηλαδή των ελλήνων ψηφοφόρων δηλαδή των πολιτικών συσχετισμών. Εμείς ζητούμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ το οποίο πρωτίστως θα έχει ρόλο στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν την επομένη μέρα.