Η «οικονομία της καθημερινότητας» είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα κι εκεί θα ρίξουν το βάρος τους το Μέγαρο Μαξίμου και όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Μπορεί στην επικαιρότητα και στα ΜΜΕ να κυριαρχεί η ανησυχία για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και ο αποτροπιασμός για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις στον Κολωνό, ωστόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που «καίει» τους πολίτες είναι η ακρίβεια που έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει τρεις πολιτικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: Επιγραμματικά, η ακρίβεια, οι επενδύσεις και η προσωπική επαφή με τον κόσμο. Το τελευταίο κομμάτι είναι σαφές ότι θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα όσο θα μικραίνει η απόσταση από τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Ετσι, μετά τον Πειραιά και την Εδεσσα, σειρά παίρνει η Καρδίτσα και η Αργιθέα, στην καρδιά της Νότιας Πίνδου.

Ανάπτυξη

Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επανέλθει πιο αναλυτικά στο κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη και ανάπτυξη των 33 μικρών ορεινών δήμων της χώρας. Ακολουθεί η Ιθάκη - για την ακρίβεια, η τελετή παράδοσης ενός νέου ασθενοφόρου στο νησί του Ιονίου (αποτέλεσμα δωρεάς), η οποία θα γίνει στην Αθήνα.

Επόμενοι σταθμοί η Ήπειρος και το Καλπάκι Ιωαννίνων και ακολουθούν αρκετές ακόμα περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια. Το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, που ξεκινά από τις ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της ενέργειας (πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο), αποτελεί την κατεξοχήν προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη.

Να γίνει αντιληπτό

Στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως εξαντλεί κάθε περιθώριο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να είναι δίπλα τους.

Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η κρίση είναι διεθνής και ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με επάρκεια μόνη της. «Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, με ενσυναίσθηση», αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αυτό το οποίο επίσης θα επιχειρηθεί να εξηγηθεί πιο εμφατικά το προσεχές διάστημα είναι το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις και τα επιδόματα που δίνονται προκύπτουν από τα επιπλέον έσοδα που έχει η Ελλάδα χάρη σε συγκεκριμένες πολιτικές, που οδηγούν σε απτά αποτελέσματα: Επειδή, δηλαδή, η οικονομία σημειώνει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη, οι εξαγωγές διαρκώς αυξάνονται και μόνο τον Αύγουστο ήταν ενισχυμένες κατά 70,4% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ και οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται.

Ειδικά στο ζήτημα των επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμά ότι δεν έχει περάσει, για παράδειγμα, στην κοινή γνώμη ευρέως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες όπου και οι τρεις αμερικανικοί πολυεθνικοί κολοσσοί Google, Microsoft και Amazon έχουν αποφασίσει να επενδύσουν, δίνοντας έτσι μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, υψηλού συμβολισμού για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Επενδύσεις

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός παρέστη στα επίσημα εγκαίνια του μεγάλου έργου στο Ελληνικό, ενώ προ ημερών υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών και μέλη της διοίκησης του Keidanren (ο «ιαπωνικός ΣΕΒ»). «Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Ιαπωνία στην Αθήνα από το 2005», τονίζει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, που επισημαίνει ότι οι Ιάπωνες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην ψηφιακή μετάβαση και έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς: στην ενέργεια, στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, που σύντομα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, στο δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα ξεκινήσει να δημιουργείται στη χώρα, και στον σιδηρόδρομο.

Το ενδιαφέρον τους κέντρισε επίσης το σχέδιο για την Αστυπάλαια και η αναβάθμιση του νησιού στο πρώτο «έξυπνο και βιώσιμο» στη Μεσόγειο, κάτι που, όπως τόνισαν, τους θυμίζει το πολύ φιλόδοξο σχέδιο «Κοινωνία 5.0» για την Ιαπωνία του μέλλοντος. Επίσης δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε ανάλογη επένδυση (όπως της Volkswagen στην Αστυπάλαια) σε ένα άλλο ελληνικό νησί.

Απευθείας πτήση

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για απευθείας πτήση Αθήνα-Τόκιο για πρώτη φορά έπειτα από τριάντα χρόνια, με τον κ. Μητσοτάκη να τους λέει χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν φέτος πολλές απευθείας πτήσεις με την Ελλάδα και δεν το μετάνιωσαν, γιατί όλες είναι γεμάτες.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 15 Οκτωβρίου 2022.