Με μία κατάθεση-ποταμό στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, η εισαγγελέας Εφετών, Ελένη Ράικου, επανέλαβε τις καταγγελίες της, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας πως την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2017, της τηλεφώνησε δύο φορές για την υπόθεση της Novartis.

Τη δεύτερη-όπως κατέθεσε- η κυρία Ράικου, της ζήτησε, επιτακτικά και απειλητικά, να διαβιβάσει την υπόθεση για τη φαρμακοβιομηχανία στη Βουλή. Στη συνέχεια όπως κατέθεσε η εισαγγελέας Εφετών λόγω ενός δημοσιεύματος θεώρησε ότι άρχισε το «σχέδιο εξόντωσης» της, φοβήθηκε και παραιτήθηκε από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Μάλιστα η κυρία Ράικου σκιαγράφησε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως ένα παρεμβατικό υπουργό, λέγοντας: «Το διάστημα που ήταν υπουργός ήταν παρεμβατικός. Με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε τι θα κάνεις με αυτήν την υπόθεση, την άλλη».

Η εισαγγελέας Εφετών, απαντώντας σε ερωτήσεις σύνεδρου του δικαστηρίου, αναφέρθηκε και στη…φήμη του κ. Παπαγγελόπουλου στον εισαγγελικό κλάδο.

«Η φήμη του ήταν η φήμη του, ήταν η γνωστή…Ξέραμε ότι έκανε παρέα με πολιτικούς, δημοσιογράφους. Έφυγε από Εισαγγελία Πρωτοδικών, κατέλαβε θέση εισαγγελέα οργανωμένου εγκλήματος που δημιουργήθηκε τότε, αντιτρομοκρατικής και στη συνέχεια έγινε διοικητής ΕΥΠ» τόνισε η κυρία Ράικου.

Οι «πιέσεις»

Η κυρία Ράικου άρχισε την κατάθεση της εξιστορώντας τι συνέβη τους τελευταίους μήνες της θητείας της στην Εισαγγελία Διαφθοράς και οδήγησαν στην παραίτηση της. «Τον Φεβρουαριο του 2017 και ενώ ερευνούσαμε την υπόθεση της Novartis, κι είχαμε «πέσει» πάνω σε αυτήν, διότι ήταν υπότροπη η Novartis και θέλαμε το δημόσιο να πάρει χρήματα και να αποζημιωθεί, με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος, Γιάννα Παπαδάκου με την οποία γνωριζα ότι είχε σχεσεις επί 20 χρονια ο κατηγορούμενος. Με ρώτησε, εάν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά προσωπα. Στην αρνητικη μου απαντηση απορησε που τα αγνοω. Λιγες ώρες, μετά με πήρε τηλέφωνο και ο κατηγορούμενος και του έδωσα την ίδια απάντηση» κατέθεσε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια, η κυρία Ράικου αναφέρθηκε στη δεύτερη «κρούση» που δέχθηκε τον Μάρτιο του 2017, περιγράφοντας : «Αρχές Μαρτίου ήρθε πάλι η κυρία Παπαδάκου στο γραφείο μου κι μου ειπε «τα στοιχεία για Πικραμμένο και Βενιζελο τι τα έχεις κανει;». Της είπα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και πως εάν έχει τέτοια στοιχεία, όφειλε να μας τα υποδείξει. Την περίμενα το μεσημέρι της ίδιας μέρας να μου φέρει τα στοιχεία και δεν εμφανίστηκε. Μάλιστα, η δημοσιογράφος δεν εμφανίστηκε ξανα στο γραφειο μου, φοβούμενη, προφανώς, μην της πάρω κατάθεση, κάτι που είχα σκοπό να κάνω».

Η Ελένη Ράικου συνέχισε την κατάθεση της, περιγράφοντας: «Λίγες ημέρες μετά, με πήρε ο κατηγορούμενος τηλέφωνο και μου λέει, με έντονο και επιτακτικό ύφος, «ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή»; Του απάντησα ότι «δεν έχω στοιχεία για να την στείλω στη Βουλή»και εκείνος μου είπε «έχεις και παρά έχεις, στείλτην και θα φροντίσουν άλλοι για παρακάτω». Τότε εγώ του απάντησα «δεν είμαι αυτής της σχολής» και μου απάντησε να «δούμε αν θα σου βγει σε καλό, η σχολή σου» και εκλεισε το τηλέφωνο».

Η εισαγγελέας Εφετών μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας διευκρίνησε ότι το ύφος και ο τόνος της φωνής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήταν «απειλητικός» προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι αν ήμουν στη θέση που ήμουν τώρα δε θα έπαιρνε τηλέφωνο. Δεν ήταν συμβουλή. Μιλούσε επιτακτικά και απειλητικά. Γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία».

Η παραίτηση

Η μάρτυρας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συνθήκες που οδήγησαν στην παραίτηση της, εξηγώντας πως στις 23 Μαρτίου 2017 και ενώ βρισκόταν στο γραφείο της το απόγευμα την πήρε κάποιος από την εφημερίδα Documento και την ρώτησε εάν γνώριζε για την αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα σε βάρος της. Στη σύνεχεια την πήραν όπως κατέθεσε συνάδελφοι της και την ενημέρωσαν για το διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας.

«Εκεί βεβαιώθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσης μου, ήταν σε πληρη εκελιξη. Μου ήρθε στο μυαλό η κυρια Τσατανη. Και στην συνέχεια μετά από όλα όσα είχαν συμβεί, υπό το κράτος της ανασφάλειας και του φόβου, ζήτησα την αντικαταστασή μου. Μετά, ξεκίνησαν οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μου. Επί τρία χρόνια, ερχόμουν στον Άρειο Πάγο ενώ είχα 24 χρόνια στο σώμα και καμία πειθαρχική έρευνα σε βάρος μου, δεν είχε διενεργηθεί. Ταλαιπωρηθηκα επί τρία χρόνια με διάφορες ποινικές προκαταρκτικές. Πήγαν όλες στο αρχείο» ανέφερε η κυρία Ράικου.

Τα στοιχεία

Η κυρία Ράικου ρωτήθηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Η εισαγγελέας απάντησε πως «όχι», προσθέτοντας : «Εγώ το εξέλαβα ότι μου ζητάει να κατασκευάσω στοιχεία. Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία»

Πρόεδρος: Άρα ήταν δικό σας συμπέρασμα…

Μάρτυρας: Στη Βουλή είπα ότι αυτές είναι οι δικές μου κρίσεις κι εκτιμήσεις. Επί 30 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, έκανα μία αξιολογηση. Με βάση την κοινή πείρα και τη λογική οποιοσδήποτε σε αυτό το συμπέρασμα θα κατέληγε.

Πρόεδρος: Σας ρωτάω εάν τότε είχατε επηρεαστεί από την περιραίουσα ατμόσφαιρα και το αξιολογήσατε έτσι;

Μάρτυρας: Το αξιολόγησα, με βάση την εμπειρία των 30 ετών που έχω στο σώμα. Αν υπάρχει-πλέον-διαφορετική αξιολόγηση από το δικαστικό συμβούλιο, ο καθένας έχει την κρίση του.

Πρόεδρος: Θεωρούσατε ότι η κυρία Τουλουπάκη είναι «όργανο» του Παπαγγελοπουλου

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέαζε και την καθοδηγούσε.

Πρόεδρος: Εάν πίστευε ο υπουργός πως υπήρχαν στοιχεία, δε θα έβαζε μετά τη διάδοχο σας να τα στείλει στη Βουλή;

Μάρτυρας: Μα δεν υπήρχαν στοιχεία. Δεν υπήρχε τίποτα για πολιτικό πρόσωπο.

Πρόεδρος: Πως σας είπε να την στείλετε στη Βουλή χωρίς στοιχεία;

Μάρτυρας: Για αυτό σας είπα ότι εξέλαβα ότι ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία.Λέμε ότι σε δέκα μήνες βρέθηκαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα; Δεν γίνονται αυτά…

Πρόεδρος: Σας έκανε νύξη για κάποιον υπουργό;

Μάρτυρας: Όχι για ποτέ και κανέναν. Κατηγορηματικά. Εγώ το συνέδεσα με επίσκεψη Παπαδάκου και ότι μου ζητάει να κατασκευάσω για Βενιζέλο-Πικραμμένο.

Δεν χρειαζόταν κυρία Πρόεδρε να μου κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είχε έρθει η κυρία Παπαδάκου πριν.

Στη συνέχεια, η κυρία Ράικου εξήγησε στη κατάθεσης της, τι συνέβη, μετά την αντίδραση που είχε στο δεύτερο τηλεφώνημα του κατηγορούμενου. «Όταν εγώ αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις του εμφανίστηκε αυτό το δημοσίευμα που είτε θα με εξανάγκαζε σε παραίτηση που παραιτήθηκα είτε θα οδηγούσε σε πειθαρχική προκαταρκτική σε βάρος μου που διατάχθηκε» κατέθεσε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πίσω από όλα αυτά είναι ο Παπαγγελοπουλος;

Μάρτυρας: Θέλετε την κρίση μου τώρα. Ναι πιστευω ότι σε κάποια πράγματα ήταν πίσω ο Παπαγγελόπουλος. Από τα δημοσιεύματα, ξεκίνησε η στοχοποίηση μου.

Πρόεδρος: Την πειθαρχική αγωγή ποιος σας την άσκησε;Κάποιος αντιπρόεδρος αρείου πάγου;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Πάλι πίσω από τις διώξεις είναι ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας: Δε λέω ότι μπορεί να επηρεάσει τα αρμόδια δικαστικά όργανα, δεν θέλω να το πιστέψω αυτό. Όλο αυτό ξεκίνησε με τα δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα στήνονταν για να οδηγήσουν εκεί που θέλουν.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Γίνονται χρόνια αυτά.

Για αναφορές βουλευτών ΠΑΣΟΚ

Η κυρία Ράικου ρωτήθηκε και για τις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων οι οποίες είχαν αρχικά κατατεθεί σε εκείνη και για τη μη έγκαιρη διαβίβαση τους στη Βουλή, κατηγορείται η διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Η μάρτυρας εξήγησε: «Της εξέλαβα ως μηνυτήριες αναφορές για απιστία σε βάρος του δημοσίου. Δεν αναφερόταν όνομα υπουργού. Δε θυμάμαι να προκύπτει ευθέως ευθύνη υπουργού. Ήθελε έρευνα πως θα την έστελνα στη Βουλή; Αν αυτό έλεγε κατά υπουργού τάδε αυθημερόν θα την διαβιβάζαμε στη Βουλή. Αυτό ήθελε έρευνα. Μπορεί να μην ήταν ευθύνη υπουργού αλλά των επιτροπών. Ο κ. Ελευθεριάνος έκρινε ότι αυτό έπρεπε να κάνει, να συσχετιστούν αυτές τις αναφορές με τη δικογραφία της Novartis».

Η κατάθεση της Ελένης Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022.