Στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient της Γαλλίας ξεκινά η διαδικασία συναρμολόγησης της πρώτης φρεγάτας FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού, με τη διαδικασία να αρχίζει έναν μήνα νωρίτερα από την αρχικά καθορισμένη ημερομηνία. 

Συγκεκριμένα, στις 21 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN ( Φρεγάτα Άμυνας και Επέμβασης) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock) στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient παρουσία του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, Αρχηγού ΓΕN.

Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης γεγονός το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση στος Έλληνες επιτελείς σχετικά με την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος που θα αλλάξει άρδην την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.
Naval-21Octobre22-06-600x400
Ο Αρχηγός ΓΕΝ στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε στο ναυπηγείο για την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης της Φρεγάτας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία υλοποιείται τοι πρόγραμμα.

«Παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια του προγράμματος, είμαι πολύ ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και την προθυμία για έγκαιρη επίτευξη των οροσήμων. Αναμένω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι τόσο το προσωπικό του ναυπηγείου όσο και η Ομάδα Διαχείρισης Αγοραστών θα ξεπεράσουν όποια τυχόν κωλύματα. Φιλοδοξία μας είναι το πρόγραμμα FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.
Naval-21Octobre22-05-600x400
Όπως έχει ανακοινωθεί, η πρώτη από τις φρεγάτες Belh@rra, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, θα ονομαστεί «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση οι δύο πρώτες φρεγάτες αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.
belharra-768x431-1-600x337

Τα χαρακτηριστικά της Belh@rra

Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργό κεραία και σταθερά πάνελ.

Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:
 • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
 • Μήκος: περ. 122 μέτρα
 • Πλάτος: 18 μέτρα
 • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
 • Αερομεταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)
Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:
 • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
 • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
 • Πύραυλοι RAM
 • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
 • Πυροβόλο 76 χλστ
 • 4 τορπιλοσωλήνες
 • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group