Την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποδέχθηκαν οι βασιλείς της Ολλανδίας, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Κατά τις ημέρες παραμονής τους στην Ελλάδα ο Βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγος του βασίλισσα Μαξίμα θα επισκεφτούν και τη Θεσσαλονίκη.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα συνοδεύονται από τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Wopke Hoekstra, τον υπουργό Μετανάστευσης Eric van der Burg και τον υφυπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού Maarten van Ooijen.

Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη του 2021 και στη συνέχεια για τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αλλά αναβλήθηκαν και οι δύο εξαιτίας της πανδημίας.

Η κρατική επίσκεψη επιβεβαιώνει τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας. Οι δύο χώρες συνδέονται στενά για πάνω από 40 χρόνια στο πλαίσιο της ΕΕ και για 70 χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ολλανδία και η Ελλάδα συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη παραμένει ανοικτή, καινοτόμος, ασφαλής και σταθερή. Η κρατική επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως η συνεργασία στην καινοτομία, η βιωσιμότητα, η μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η σχέση των χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν ο Βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και Τρίτη 1 Νοεμβρίου: Αθήνα

Για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της επίσημης επίσκεψης το πρωί της Δευτέρας, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Στη συνέχεια θα τους υποδεχθεί η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Έλληνα Διαμεσολαβητή και του Ολλανδού Διαμεσολαβητή στο Ολλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Το απόγευμα ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επισκεφθούν την Ακρόπολη, όπου θα περιηγηθούν με τα πόδια στο Ερέχθειο και τον Παρθενώνα.

Αργότερα το απόγευμα ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και θα παραστούν σε δεξίωση για την ολλανδική κοινότητα. Το βράδυ της Δευτέρας, η πρόεδρος Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο και οι δύο αρχηγοί κρατών θα εκφωνήσουν ομιλία.

Το πρωί της Τρίτης ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να δουν την έκθεση World Press Photo για τα δικαιώματα των γυναικών με τίτλο «Ανθεκτικότητα - ιστορίες γυναικών που εμπνέουν την αλλαγή». Θα ακολουθήσει συζήτηση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοργανώνεται από το Orange Grove, την πλατφόρμα της ολλανδικής πρεσβείας που προσφέρει υποστήριξη σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη ογκολογική κλινική Ελπίδα στο νοσοκομείο Παίδων, το οποίο έχει συνεργασία με το Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας Princess Máxima.

Το απόγευμα, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα θα παρακολουθήσουν συναυλία από παιδιά προσφύγων, που διοργανώνεται από την ελληνο-ολλανδική ΜΚΟ Connect by Music. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε σχολείο της Αθήνας που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολεία για όλους».

Μετά τη συναυλία, ο Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ θα επισκεφθεί ένα ίδρυμα για παιδιά από την Ουκρανία που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η βασίλισσα Μαξίμα θα επισκεφθεί ένα σπίτι για κορίτσια που έφτασαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Η δεύτερη ημέρα της κρατικής επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με μια παράσταση του Nederlands Danstheater στο Μέγαρο Μουσικής.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου: Θεσσαλονίκη
Η τελευταία ημέρα της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί της Τετάρτης ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παρακολουθήσουν ένα συνέδριο για τη βιωσιμότητα και τη γεωργία στο LABattoir, στην οποία ο βασιλιάς θα εκφωνήσει ομιλία.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση της πλούσιας ιστορίας της πόλης, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πολιτισμών εδώ και αιώνες. Ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα συναντήσει τον βασιλιά και τη βασίλισσα στην πλατεία Αριστοτέλους και θα τους μιλήσει για τη συνεχιζόμενη μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης. Η παρέα θα μεταβεί με ποδήλατο στον ιστορικό Λευκό Πύργο, όπου ο δήμαρχος θα αποχαιρετήσει το βασιλικό ζεύγος.

Το τελευταίο στοιχείο του προγράμματος θα είναι η επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το πρόγραμμα «Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο» της ολλανδικής πρεσβείας. Η πρωτοβουλία αυτή προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μεταξύ ολλανδικών και ελληνικών πανεπιστημίων. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο και τους πρυτάνεις των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης - του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.