mitsotakis_solts
Πολιτική

Στην Αθήνα ο Σολτς με «βαριά» ατζέντα: Εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικά και ενέργεια - Οι προσδοκίες της επίσκεψης

Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Παρίσι για να «γεφυρωθεί» το χάσμα με Μακρόν

Με βαριά ατζέντα έρχεται στην Αθήνα αύριο Τετάρτη ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Πέμπτη τον Όλαφ Σολτς, με την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών να έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι.

Πριν τη χώρα μας ωστόσο ο Σολτς με τον Γάλλο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσουν μια ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη σχέση, που έχει πληγεί σοβαρά, έπειτα από αρκετούς μήνες διχασμού.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ήρθαν στην επιφάνεια, όταν ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο αρνείται, το Παρίσι παραδέχεται το χάσμα

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο απορρίπτουν τις όποιες συζητήσεις περί διχόνοιας. «Διαφέρουμε σε ορισμένα πράγματα, αλλά όχι στα πραγματικά θεμελιώδη ζητήματα» λένε, προσθέτοντας ότι «για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη βοήθεια εταιρειών που έχουν πληγεί από τον πόλεμο είμαστε πολύ στενά ευθυγραμμισμένοι».

Ωστόσο, ο Πιερ Σελάλ, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι δύο χώρες φαίνονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους όπως στο παρελθόν. «Η μηχανή για την παραγωγή συμβιβασμών φαίνεται να είναι μπλοκαρισμένη», είπε σε συνέντευξή του.

Η διαμάχη για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου ήταν καθοριστική γι' αυτό, παρόλο που ο Σολτς τελικά απέσυρε την αντίθεσή του.

Ο ίδιος ο Καγκελάριος, απάντησε σχετικά με τις δηλώσεις Μακρόν ότι σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται απομονωμένος, οι δύο χώρες βρέθηκαν σε αντίθετες πλευρές κατά τη διάρκεια μιας σκληρής συζήτησης για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενδεικτικό είναι ότι και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε «δύσκολο σημείο» και χρειάζονται... αναθέρμανση.


Οι προσδοκίες από την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη DW, το ταξίδι Σολτς είναι πολυαναμενόμενο από ελληνικής πλευράς, αλλά βρίσκεται ψηλά και στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό.

Πλέον τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επιβεβλημένης λιτότητας ανήκουν στην ιστορία, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, με καθημερινές πλέον τις «απειλές» και «μη φιλικές» δηλώσεις (κατά τη φρασεολογία των γερμανικών κυβερνητικών ενημερώσεων) εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, καθιστούν αναγκαία την επιβεβαίωση των αγαστών ελληνογερμανικών σχέσεων, μακριά από τις σκιές του παρελθόντος.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Οκτωβρίου.

Μία μέρα μετά την κρίσιμη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Παρίσι. Αλλά και μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου, την εθνική επέτειο, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, να αναμένονται στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Θα είναι πάντως σύντομη η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα, χωρίς άλλες συναντήσεις. Μόνο με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, το διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατίας, που τόσο ταλανίζεται μέχρι σήμερα. Η Ακρόπολη όμως ήταν επίσης εκεί, όπου οι ναζί ύψωσαν την σβάστικα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξοπλισμοί, ενέργεια, ανατολική Μεσόγειος

Πίσω όμως στα της ατζέντας. Δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. Με τις συμφωνίες «Ringtausch» που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πχ. Τσεχία ή Πολωνία, προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης. Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία για να μη γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους επωφελούνται από την αναβάθμιση -υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη- των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων, αναφέρει η Deutsche Welle.

Από εκεί και πέρα έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει πλέον δυναμικά η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανέωσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Την εικόνα της Ελλάδας ως «εξαγωγέα ενέργειας» προς την Ευρώπη μέσω νέων, ασφαλών ενεργειακών οδών τόνισε άλλωστε τη Δευτέρα από το Βερολίνο και ο υπ. Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, αν και και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει φειδωλή σε δηλώσεις και ίσως όχι τόσο εξωστρεφής όσο το υπ. Εξωτερικών και η Πράσινη ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, εντούτοις τα μηνύματα που στέλντονται εδώ και καιρό από το Βερολίνο είναι μεν υπέρ της Ελλάδας και της εδαφικής της ακεραιότητας στο Αιγαίο, αλλά οπωσδήποτε προσεκτικά. Άλλωστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αποτελούν και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Με ερωτηματικό είναι μια πιθανή συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, για τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και για το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.