Αντιμέτωπος με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις είναι ο ανεξάρτητος και πρώην, πλέον, μετά τη διαγραφή του, βουλευτής της Ν.Δ., Ανδρέας Πάτσης, ύστερα από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητές του. Ο ίδιος εμφανίζεται ως κύριος μέτοχος σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ έχει συναλλαγές και με το Δημόσιο, κάτι που ρητά απαγορεύεται.

Το άρθρο 57 του Συντάγματος το καθιστά ξεκάθαρο. Σύμφωνα με αυτό, τα καθήκοντα του βουλευτή είναι «ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:

α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα…» Ο ίδιος εμφανίζεται να καταστρατηγεί το εν λόγω άρθρο και με τη δικηγορική του εταιρεία να προσφέρει υπηρεσίες σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ, αλλά και σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος για υποθέσεις τους. Πλην, όμως, βουλευτής απαγορεύεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που συναλλάσσεται με το Δημόσιο.

Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης Γιώργος Ευγενίδης στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, η μείζων παρανομία είναι ότι ο ίδιος εμφανίζεται κύριος μέτοχος τριών εταιρειών στην Κύπρο, της Sightgreen LTD, της Dagorlia LTD και της Horselord LTD. Με βάση το νόμο του 2003, όμως, η κατοχή εξωχώριων εταιρειών είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο, ακόμα και ποινή φυλάκισης. Βεβαίως, αυτό δεν «χτύπησε» στον έλεγχο της επιτροπής Πόθεν Έσχες, ο οποίος αναμένεται να ξαναγίνει, ακόμα και με την εντολή του κατεπείγοντος. 


Πάτσης: Δεν είμαι ο... Πάπας

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ισχυρίστηκε ότι «δυστυχώς δεν μου επεσήμανε κάποιος και από τους συναδέλφους μου και από τους ανθρώπους στις διοικητικές υπηρεσίες "Πάτση, έχεις ένα μεγάλο φάουλ, θα πρέπει να το διορθώσεις άμεσα», ενώ προσέθεσε: «Δικηγόρος είμαι, όχι ο Πάπας»!


Ο ίδιος ανεξάρτητος βουλευτής, πάντως, διερωτήθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Προβλέπεται πουθενά αναστολή δικηγορικής ιδιότητας;». Συμπλήρωσε ότι παρείχε τις νομικές του υπηρεσίες σε ορισμένα θέματα λόγω της εξειδίκευσης που έχει.

Η ενασχόληση με τα «κόκκινα δάνεια»

Μεγάλο προβληματισμό, όμως, έχει προκαλέσει και η δραστηριότητα του κ. Πάτση γύρω από την είσπραξη «κόκκινων δανείων», σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά περνούν δύσκολα. Ο ίδιος εμφανίζεται να στήνει μια εταιρεία, την ΠΛΑΤΩΝ Α.Ε., και αγοράζει δάνεια αξίας 63 εκ. ευρώ με δάνειο 4,3 εκ. ευρώ από την ίδια τράπεζα, της οποίας τα δάνεια «κυνηγά»! Το ερώτημα είναι, αν αυτά τα 4,3 εκ. ευρώ αποτυπώνονται στο Πόθεν Έσχες του.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής διέψευσε πάντως, στη συνέντευξή του στο Open ότι έκανε και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η κριτική του Τσίπρα

Η υπόθεση Πάτση προκάλεσε την εντονότατη κριτική και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει στον ΣΚΑΪ: «Συμβολίζει ο κ. Πάτσης τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου απο τις γαλάζιες ακρίδες που έχουν πέσει σαν τρωκτικά».

Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «δεν μπορείς να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις δουλειές από φορείς που το Δημόσιο έχει συμμετοχή».

Τα εισοδήματά του... απογειώθηκαν στα Πόθεν Έσχες


Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ. Πάτση είναι και η εντυπωσιακή αύξηση των εισοδημάτων του. Από 22.000 το 2018, αυτές δεκαπλασιάζονται στις 222.000 για το 2020, ενώ οι καταθέσεις του παραμένουν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και η συμμετοχή του σε επιχειρήσεις πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή που ήλεγξε, πάντως, τον κ. Πάτση «βάζει στο κάδρο» και ανώτατο δικαστικό που έκανε τον έλεγχο.


Όπως έγινε γνωστό από την επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, ανώτατος δικαστικός ενέκρινε τις τροποποιητικές δηλώσεις Πάτση: «Προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση». 

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς για το θέμα Πάτση


Το θέμα Πάτση έφτασε και στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Μιλώντας στους υπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ακαριαία η αντίδραση σε ένα ηθικό ζήτημα, τονίζοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο για το θέμα, όταν έχει δύο υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο και άλλους με εκκρεμότητες, φωτογραφίζοντας τους κυρίους Παπαγγελόπουλο, Παππά και Πολάκη.