Παπάδες με κυνηγετικά όπλα; Τι ζητά "γαλάζιος" βουλευτής και η απάντηση του υπουργείου
Το ζήτημα της οπλοκατοχής έφτασε στη Βουλή
Οι ιερείς δεν μπορούν σήμερα να κατέχουν και να χρησιμοποιούν κυνηγετικό όπλο με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο να ζητά επανεξέταση της απαγόρευσης
Το ζήτημα εάν οι ιερείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν κυνηγετικό όπλο και να συμμετέχουν νόμιμα στο κυνήγι έφτασε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Νικολακόπουλου. Ο "γαλάζιος" βουλευτής θέτει θέμα ίσης αντιμετώπισης των κληρικών με τους υπόλοιπους πολίτες και ζητά να διευκρινιστεί εάν εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που δικαιολογούν τη σχετική απαγόρευση. Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει ότι το σημερινό καθεστώς παραμένει σε ισχύ και καλύπτει όλους τους κληρικούς και τους μοναχούς, χωρίς εξαίρεση για τα όπλα που προορίζονται αποκλειστικά για κυνηγετική χρήση.
Ιερείς: Γιατί ο βουλευτής της ΝΔ ζητά αλλαγή για τα κυνηγετικά όπλα
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος έφερε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας ουσιαστικά να επανεξεταστεί η απαγόρευση που δεν επιτρέπει στους κληρικούς να κατέχουν κυνηγετικό όπλο και να συμμετέχουν στη νόμιμη θήρα. Στην ερώτησή του επικαλείται την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, αλλά και το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, θέτοντας το ερώτημα εάν υπάρχουν σήμερα επαρκείς λόγοι για τη διατήρηση του συγκεκριμένου περιορισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ελληνική περιφέρεια, όπου το κυνήγι αποτελεί για αρκετές τοπικές κοινωνίες δραστηριότητα συνδεδεμένη με την παράδοση και την κοινωνική ζωή. Όπως υποστηρίζει, υπάρχουν κληρικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν νόμιμα στη θήρα, τηρώντας τις ίδιες προϋποθέσεις και τους κανόνες που εφαρμόζονται στους υπόλοιπους πολίτες.
Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Η απάντηση του υπουργείου, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Λαμπρόπουλο, δεν αφήνει, με τα σημερινά δεδομένα, περιθώριο για διαφορετική αντιμετώπιση.
Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει απαγόρευση οπλοκατοχής και οπλοχρησίας για κληρικούς και μοναχούς, ανεξάρτητα από τον βαθμό τους. Στην απαγόρευση περιλαμβάνονται και τα όπλα που προορίζονται για κυνήγι, επομένως δεν υφίσταται ειδική εξαίρεση για έναν κληρικό που θα ήθελε να αποκτήσει όπλο αποκλειστικά για να συμμετέχει σε νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα.
Στην απάντησή του το υπουργείο παραπέμπει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση 2569/1990 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει εξετάσει το ζήτημα σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του Συντάγματος και το ειδικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις της Πολιτείας με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι θέσεις της Εκκλησίας και η πρακτική της ΕΛ.ΑΣ.
Το υπουργείο επικαλείται επίσης έγγραφα που έχουν αποσταλεί κατά το παρελθόν προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης. Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε στη Βουλή, από τα συγκεκριμένα έγγραφα προκύπτει ότι η απαγόρευση αφορά το σύνολο των κληρικών και δεν προβλέπεται εξαίρεση για εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιούν όπλο μόνο για κυνήγι.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζει παράλληλα ότι η πρακτική που ακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. δεν βασίζεται αποκλειστικά στη νομοθεσία περί όπλων. Συνυπολογίζονται το συνταγματικό πλαίσιο που αφορά τις σχέσεις της Πολιτείας με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι σχετικοί ιεροί κανόνες, οι αποφάσεις των αρμόδιων εκκλησιαστικών οργάνων, αλλά και η νομολογία που έχει διαμορφωθεί για το συγκεκριμένο θέμα.
Παραμένει η απαγόρευση και για το κυνήγι
Με βάση, λοιπόν, την επίσημη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δεν προκύπτει προς το παρόν αλλαγή στο ισχύον καθεστώς. Η απαγόρευση κατοχής και χρήσης όπλων εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε κληρικούς και μοναχούς, ακόμη και στην περίπτωση που το όπλο προορίζεται αποκλειστικά για νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα.
Η κοινοβουλευτική παρέμβαση του Ανδρέα Νικολακόπουλου ανοίγει, πάντως, τη συζήτηση για το εάν ο συγκεκριμένος περιορισμός πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της ίσης μεταχείρισης. Από την απάντηση του υπουργείου, ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, οι κληρικοί και οι μοναχοί εξακολουθούν να μην μπορούν να κατέχουν κυνηγετικό όπλο.
En