Τη διαβεβαίωση ότι ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να είναι (και είναι) έτοιμος όπως ήταν τότε, στα βουνά της Ηπείρου, παρέσχε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων Μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο Επταχώρι Καστοριάς, όπου έδρευε το Στρατηγείο του «Αποσπάσματος Πίνδου» υπό τον Ήρωα Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και όπου σημειώθηκε η πρώτη νίκη επί των Ιταλών το Νοέμβριο του 1940.

«Είχα λοιπόν την Τιμή και τη Χαρά να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις Μνήμης και σήμερα και να φέρουμε όλοι μαζί στην μνήμη μας τους ήρωες που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν, για να αποκρουστεί η Ιταλική εισβολή και να μείνει η Ελλάδα ελεύθερη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, προσθέτοντας: «Είπα και στην τοποθέτησή μου και επιμένω και θα το λέω πάντα, ότι αυτή η χώρα και αυτός ο τόπος, ειδικά αυτός ο τόπος όπου συνέβησαν όλα όσα συνέβησαν τότε, κουβαλάει πολύ βαρύ ιστορικό φορτίο. Φορτίο με Δόξα και Αίμα φορτισμένο, αλλά αυτό το φορτίο δεν είναι βάρος, δεν μπορεί να είναι βάρος για μας, είναι η δύναμή μας και θα συνεχίσει να είναι η δύναμή μας όσο συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ανταπεξέλθουμε σε απειλές και προκλήσεις όχι μόνο ασφαλείας της σύγχρονης εποχής που ασφαλώς και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει πάντα να μας βρίσκει έτοιμους και προετοιμασμένος όπως τότε ο Ελληνικός Στρατός με τον Συνταγματάρχη Δαβάκη, εδώ στο Επταχώρι εδώ στα βουνά της Πίνδου. Χρόνια πολλά».

018-min__1_
006-min
001-min
002-min

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως και άλλων πολιτιστικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΕΘΑ παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος στις προτομές των έξι Ηρώων Αγωνιστών του 1940, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια μετέβη στην Πλατεία Δαβάκη όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε και ξεχώρισε ως Στρατηγείο.

Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μετέβη επίσης στην Κοινότητα Ζούζουλης, όπου παρακολούθησε το τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στα μνήματα των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι αγωνίστηκαν κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941.