«Οι Τούρκοι διακινητές έχουν βρει πρόσφορο έδαφος εκμεταλλευόμενοι τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο και σκάφη αποπλέουν από την Τουρκία για την Ιταλία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΝότης Μηταράκης. Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται έντονα πυρά από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και την Τουρκία για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων, ενώ σημείωσε πως κάθε βάρκα που φεύγει από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ, είπε ότι δεκάδες που δραστηριοποιήθηκαν το 2015 έφυγαν από τη χώρα μας, καθώς υπήρξε έλεγχος. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως υπάρχει θέμα έλλειψης εργατικών χεριών στη χώρα μας και ότι θα έρθουν λίγοι μετανάστες για λίγους μήνες.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του στον Παναγιώτη Τζένο:

Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην Εύβοια:
«Ξέρω ότι υπάρχει μια επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη, αλλά ακόμη δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Το Λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων χειρίζονται την κατάσταση».

Ερωτηθείς πώς φτάνει μέχρι την Εύβοια ένα ιστιοφόρο από την Τουρκία χωρίς να γίνει αντιληπτό: «Ανάμεσα στα μεγάλα νησιά μας και στο κέντρο του Αιγαίου μιλάμε για διεθνή ύδατα. Δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες σκάφη κινούνται διαρκώς σε αυτά τα διεθνή ύδατα, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Είναι αδύνατο και ούτε μπορείς στα διεθνή ύδατα να σταματάς τα χιλιάδες σκάφη που περνάνε. Αυτά τα σκάφη έχουν στόχο να πάνε Ιταλία. Αν δείτε τα στοιχεία του 2021, περίπου το 80% των αναχωρήσεων από Τουρκία έφτασε κατευθείαν Ιταλία, άρα οι διακινητές έχουν βρει έναν πρόσφορο δρόμο. Βέβαια, όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα σκάφη δεν τα καταφέρνουν. Θυμάστε, είχαμε στα Κύθηρα το ναυάγιο και δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε τέτοια περιστατικά. Όσο η Τουρκία δεν σταματά αυτές τις βάρκες στα δικά της χωρικά ύδατα, δεν εμποδίζει αυτά τα ιστιοπλοϊκά να φορτώσουν στις δικές της μαρίνες και λιμάνια, δυστυχώς θα τίθενται ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο».

Αναφορικά με την έκθεση της OLAF για τις επαναπροωθήσεις: «Αυτό που είπε η OLAF είναι ότι η OLAF δεν έκανε καμία έρευνα ούτε έχει αρμοδιότητα να κάνει μια έρευνα για το τι γίνεται στα ελληνικά σύνορα. Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε μια πολύ έντονη επίθεση εις βάρος της χώρας μας και από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και από την Τουρκία. Εγώ δεν το συνδυάζω...

Κάθε βάρκα που φεύγει από την Τουρκία θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, αλλά, αν δείτε το τι έχει συμβεί το 2022 στο Αιγαίο σε σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Βέβαια, κάθε ζωή που χάνεται είναι μια ζωή που χάνεται. Δεν το υποτιμώ, αλλά πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ναυαγίων είναι στη γραμμή της Κεντρικής Ιταλίας, εκεί δηλαδή που δραστηριοποιούνται πολλά σκάφη ΜΚΟ. Τελικά όμως οι απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι στη γραμμή Λιβύης προς Ιταλία, όπως έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και στη γραμμή από Αφρική προς Ισπανία. Στη χώρα μας τα ¾ των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας εντοπίζονται στο δωδεκάμηνο των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ από το ’15 μέχρι τις αρχές του ’16. Άρα αυτό που εμείς κάνουμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας συγχρόνως σώζει ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Μεταναστευτικό: «Το μοντέλο που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε βιώσει. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 4-4,5 εκατομμύρια μετανάστες. Αν η Ελλάδα έστελνε το μήνυμα ότι τα σύνορά μας δεν φυλάσσονται και είναι ανοιχτά, θα μπορούσαμε άνετα να ξαναβιώσουμε μια κατάσταση όπως το 2015, όπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι μπήκαν στη χώρα μας. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία, πέραν των πολιτικών και όλων αυτών που λέμε, σε θέμα διμερών πολιτικών σχέσεων ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι μια ασφαλής χώρα. Αυτό το λέει από το 2016 η Ε.Ε., επί κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016, όταν έγινε η κοινή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, είναι μια από τις 26 χώρες που υπογράψανε μαζί με την Ελλάδα τη Συνθήκη της Γενεύης, από εκεί και πέρα δεσμεύεται και αυτή να παράσχει διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται στη χώρα της».

Για τις ΜΚΟ: «Το μητρώο έχει ολοκληρωθεί. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε ένας αυτοέλεγχος, δηλαδή δεκάδες εκατοντάδες ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας κυρίως την περίοδο ’15-’17 φύγανε από μόνες τους από τη χώρα μας. Πλέον έχει μείνει ένας μικρός αριθμός ΜΚΟ, με τις οποίες υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και κυρίως στο θέμα της προστασίας αιτούντων άσυλο στις δομές. Όπου υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπουμε ΜΚΟ να εμπλέκονται σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης, υπάρχουν δικογραφίες αυτή τη στιγμή ανοιχτές σε πολλές Εισαγγελίες της χώρας μας εις βάρος οργανώσεων οι οποίες κρίθηκαν ότι συνέβαλαν στην παράνομη μετανάστευση. Ξεχωρίζουμε λοιπόν αυτούς που πραγματικά συμβάλλουν και βοηθάνε από αυτούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχουν ανοιχτές δίκες. Δυστυχώς καμιά φορά η ταχύτητα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, αλλά αυτό είναι ένα γνωστό. Πολλές υποθέσεις που ξεκινήσανε το ’19, το ’20 και το ’21 παίρνουν τον δρόμο του ακροατηρίου».

Ερωτηθείς για τις συμφωνίες για να έρθουν εργατικά χέρια στη χώρα μας: «Δεν θα γεμίζουμε με μετανάστες. Η συμφωνία με το Μπανγκλαντές, που είναι η μόνη συμφωνία που αυτή τη στιγμή υπάρχει, μιλάει για 4.000 ανθρώπους τον χρόνο για εννέα μήνες. Ίσως είναι και μικρό το νούμερο για τις ανάγκες που η ίδια η ελληνική οικονομία λέει ότι έχει. Η πραγματικότητα είναι ότι την τριετία αυτή φύγανε δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι μετανάστες από όσους ήρθανε, με αποτέλεσμα πλέον, ειδικά στην επαρχία, να υπάρχει πραγματικό θέμα. Και το βλέπω από τις ερωτήσεις συναδέλφων βουλευτών, και της Ν.Δ. αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σχεδόν καθημερινές οι ερωτήσεις οι οποίες λένε ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χειρών σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Θέλουμε λοιπόν, χωρίς να δημιουργήσουμε μόνιμη παραμονή στη χώρα μας, δηλαδή χωρίς να μετακινήσουμε κόσμο ο οποίος θα μείνει μόνιμα στην Ελλάδα, που δεν χρειάζεται, γιατί εμείς τους χρειαζόμαστε εποχικά, προσπαθούμε με διάφορες χώρες. Και το Μπανγκλαντές ήταν η πρώτη χώρα που υπάρχει συζήτηση, παλιότερα υπήρχε συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία μας βοήθησε πάρα πολύ στην αλιεία. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε έναν πεπερασμένο αριθμό μεταναστών για εποχική εργασία, όπου εποχική εργασία σημαίνει ότι έρχονται, δουλεύουν, ολοκληρώνουν το συμβόλαιό τους, φεύγουν, του χρόνου έρχονται οι ίδιοι ή έρχονται άλλοι, αλλά δεν είναι μόνιμοι».

ΔΗΜ.: Ποιος παρακολουθεί αν φεύγουν στους εννέα μήνες;

«Υπάρχει ο μηχανισμός, αλλά γι' αυτό υπάρχουν και οι διμερείς συμφωνίες, για να μας επιτρέπουν να μπορούμε να απελάσουμε αυτόν που παραβιάζει τη συμφωνία του. Το πρόβλημα της Αστυνομίας δεν ήταν ότι δεν τους βρίσκει, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τεράστια εμπόδια και δυσκολίες, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στη Γερμανία, στη Γαλλία, για να τους δεχτεί άλλη χώρα. Δηλαδή, εμείς στέλνουμε στην τάδε χώρα ένα χαρτί και λέμε ότι έχουμε 100 παράνομους και δεν τους δέχονται πίσω. Προσπαθούμε με τις διμερείς συμφωνίες να πετύχουμε αυτή την ισορροπία, να δώσουμε έναν αριθμό νόμιμων αδειών. αλλά συγχρόνως να απαιτήσουμε και απαιτούμε πλήρη συνεργασία στην απέλαση των υπολοίπων. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο θα βοηθήσει, από τη μια, να μη δημιουργούμε μεταναστευτικούς πληθυσμούς μόνιμους στη χώρα μας, που δεν τους χρειαζόμαστε. και, από την άλλη, να καλύψουμε τις εποχικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, που είναι πραγματικές».