Με την πολιτική ζωή της χώρας να έχει εισέλθει επί της ουσίας σε τροχιά άτυπης προεκλογικής περιόδου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οργανώνει την προεκλογική του στρατηγική και ετοιμάζει ψηφοδέλτια.

Το επόμενο μάλιστα χρονικό διάστημα είναι γεμάτο με περιοδείες βουλευτών και στελεχών, όπου αναμένεται να σαρώσουν τους νομούς της χώρας.

Στόχος των περιοδειών δεν είναι μόνο η παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ενίσχυση των σχέσεων με την κομματική και εκλογική βάση της Παράταξης.

Παράλληλα ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε γειτονιές της Αττικής, καθώς αποτελεί «μαύρη τρύπα» για τη Χαριλάου Τρικούπη, που γνωρίζει ότι το Λεκανοπέδιο είναι αυτό που πρωτίστως καθορίζει και τα εκλογικά ποσοστά.

Σε απόλυτο προεκλογικό mood οι βουλευτές

Σε απόλυτο προεκλογικό mood βρίσκονται και οι «πράσινοι» βουλευτές, καθώς και εκείνοι που έχουν λάβει το έμμεσο «πράσινο φως» για την υποψηφιότητά τους, οι οποίοι έχουν πάρει τους δρόμους, τα βουνά, τα νησιά και τα λαγκάδια (χωρίς υπερβολή) για δύο κυρίως λόγους.

Αφενός να βρεθούν στη καλύτερη δυνατή θέση έναντι των μελλοντικών συνυποψηφίων τους, αφετέρου να αξιοποιήσουν πολιτικά τον χρόνο που απομένει μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ώστε να κερδίσουν στην επαφή τους με την κοινωνία.

Διακηρυγμένος στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του κόμματος σε πρωταγωνιστικό ρόλο και σε καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου περνάει μέσα από την εκλογή όσο το δυνατό περισσότερων βουλευτών, όπου αν επαληθευτούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις με απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εκλέξει 30 με 35 βουλευτές.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνεται και στις τριεδρικές περιφέρειες, καθώς σε όσο πιο πολλές βγάλει έδρα το κόμμα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί – μέχρι στιγμής – το τοπίο και σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα διεξαχθούν οι σκληρότερες μάχες και τα μεγάλα ντέρμπι για μια θέση στη Βουλή. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι έδρες θα μειωθούν αισθητά στις δεύτερες κάλπες που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, νυν βουλευτές και εν δυνάμει υποψήφιοι κυνηγούν την πρώτη –και σίγουρη- έδρα στους περισσότερους νομούς της χώρας.

Οι μεγάλες μάχες θα δοθούν για μια ακόμα φορά στις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν πάντα βαρόμετρο στο τελικό αποτέλεσμα και πολιτεύονται αρκετά «βαριά ονόματα» του κόμματος.

Ακλόνητα φαβορί και αμφίρροπες μάχες

Στην Α΄Αθηνών, τα «φώτα» είναι στραμμένα στη μάχη ανάμεσα στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη, που διεκδικεί ακόμα μια βουλευτική θητεία και στον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος στις γειτονιές της Αθήνας.

Στον Βόρειο Τομέα, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την εκ νέου κατάκτηση της έδρας. Μάλιστα, ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε τη διατήρηση της δυναμικής και της απήχησης στην εν λόγω περιοχή του λεκανοπεδίου, αφού οι υπόλοιποι διεκδικητές είδαν την… πλάτη του.

Η Χαριλάου Τρικούπη στις εκλογές με απλή αναλογική αισιοδοξεί ότι θα εκλέξει και δεύτερο βουλευτή. Για τη δεύτερη έδρα θα «κονταροχτυπηθούν» τέσσερα πρόσωπα: Η Κατερίνα Μπατζελή, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, η «παπανδρεϊκιά» Έφη Χαλάτση και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος κάνει ντεμπούντο στην εκλογική αρένα.

Το ψηφοδέλτιο στον Νότιο Τομέα θα είναι δύσκολο, ανταγωνιστικό και ο «συνωστισμός» μεγάλος, ιδίως εάν υποψήφιος είναι και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να βγάλει και δεύτερη έδρα. Η νυν βουλευτίνα Τόνια Αντωνίου που έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι στις εκλογικές αναμετρήσεις και ένας «πολύ καλός οργανωτικός παίκτης», δείχνει να είναι το φαβορί για την πρώτη έδρα σε ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει πολλά πρόσωπα, γνωστά στους ψηφοφόρους του κόμματος. Όπως, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Χρηστίδης που στηρίζεται στη δημοφιλία που απέκτησε ως εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και ο στενός και δημοφιλέστερος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος έχοντας σαν παρακαταθήκη την οργανωτική εμπειρία που αποκόμισε από τη θητεία του στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα στήνοντας κομματικούς πυρήνες υποστηρικτών.

Στον Δυτικό Τομέα, η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου φαίνεται ότι δεν απειλείται από κανέναν και θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και πάλι την κυριαρχία της. Επενδύει κυρίως στις καλές σχέσεις που διατηρεί με ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού της περιοχής, αλλά και στις πολύ καλές προσβάσεις σε αυτοδιοικητικά δίκτυα. Απέναντί της θα έχει τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος ποντάρει στις «παπανδρεϊκές» ψήφους και στις αντιδεξιές δεξαμενές.

Στην Ανατολική Αττική, το μεγάλο προβάδισμα έχει ο πρώην Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, που φαίνεται πως θα ηγηθεί της κούρσας και θα έχει τον πρώτο λόγο. Έχει καταφέρει να αποκτήσει βαθιά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και στην περιοχή. Θα έχει απέναντί του τον «ανδρουλακικό» Γιάννη Σμέρο.

Στη Β΄ Πειραιά, που θεωρείται πολύ πιθανό να δώσει μία έδρα για το ΠΑΣΟΚ, οι τρεις υποψήφιοι που θα δώσουν μάχη για την πρώτη θέση είναι ο Χρήστος Σαλελές, ο Λεωνίδας Αθανασιάδης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Οι αναμετρήσεις και στα δύο μέτωπα

Στην A' Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεχωρίσει το δίδυμο και αναμένεται σκληρή μάχη ανάμεσα στον νυν βουλευτή Χάρη Καστανίδη, που διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή και ισχυρούς δεσμούς με το ποντιακό στοιχείο λόγω καταγωγής, και στον «προεδρικό» Αντώνη Σαουλίδη, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που έτρεξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο γιατρός και εξ Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη στις εκλογές με απλή αναλογική ευελπιστεί και σε δεύτερη έδρα.

Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας, ο νυν βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης θα επιχειρήσει την επανεκλογή του. Απέναντι του θα βρεθεί ο επιχειρηματίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Πετρίδης που έχει κτίσει ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα στην περιοχή, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο πως τον τελευταίο καιρό αυξάνει τη δημοτικότητά του.

Δύο γιατροί ψάχνουν... γιατρικό και η ισχυρή της Δράμας

Σκληρή θα είναι και η μάχη στο Κιλκίς. Για τη μια έδρα του ΠΑΣΟΚ θα κονταροχτυπηθούν δύο γιατροί. Ο Γιώργος Φραγκίδης, που διατηρεί στενή πολιτική και προσωπική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Στέφανος Παραστατίδης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 έχασε την έδρα στο νήμα με μια διαφορά 100 σταυρών και χρειάστηκε να περάσουν τα μεσάνυχτα μέχρι να αναδειχθεί πρώτος ο νυν βουλευτής.

Στη Δράμα, τον «κυρίαρχο» ρόλο θα έχει και πάλι η εν ενεργεία βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, που «παίζει» χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Για τη δεύτερη θέση θα κονταροχτυπηθούν δύο «προεδρικοί»: Ο Τάσος Νικολαϊδης και ο Δαμιανός Καγκελίδης.

Η μάχη της Κρήτης και η αποχώρηση που ανακατεύει την τράπουλα

Μια από τις μεγαλύτερες μάχες αναμένεται να δοθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται να είναι και εκεί υποψήφιος. Με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Χαριλάου Τρικούπη το πιθανότερο είναι στις εκλογές με απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ να βγάλει δύο έδρες(έναντι μίας τώρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ο νυν βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου έχει αποφασίσει να «απαγκιστρωθεί» από το ψηφοδέλτιο και να διεκδικήσει τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, παρά το γεγονός ότι όλες τις μετρήσεις για τις βουλευτικές εκλογές τον δίνουν μακρά πρώτο και με διαφορά.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ανακατέψει για τα καλά την προεκλογική τράπουλα και να τροποποιήσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς κάποιοι υποψήφιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι.

Για μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο θα κονταροχτυπηθούν τέσσερις ισχυροί παίκτες. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρέντυ Παρασύρης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, ο Λάμπρος Βαμβακάς και ο γιος του δημάρχου Ηρακλείου Φραγκίσκος Λαμπρινός.


Μονομαχία στα Τρίκαλα, πρωτοκαθεδρία στη Λάρισα

Στη Θεσσαλία το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η «πράσινη»σύγκρουση στα Τρίκαλα μεταξύ του Γιώργου Οικονόμου και Γιώργου Ηλιάδη, οι οποίοι ανταλλάσουν ήδη φαρμακερά βέλη.

Στη Λάρισα, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη θα δώσει τη μάχη του σταυρού για να παραμείνει στη Βουλή, ενώ τη μια σίγουρη έδρα θα διεκδικήσουν και δύο στελέχη που προέρχονται από τη νέα γενιά της Παράταξης: Ο «γεννηματικός» Στέλιος Τσάκαλος, οι κομματικές δυνάμεις του οποίου κατάφεραν να εκλέξουν την πλειοψηφία των μελών στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του νομού και ο Άκης Νασιώκας, γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, Έκτορα Νασιώκα.

Τα δίδυμα και η ισχυρή Νάγια

Στην Αιτωλοακαρνανία, ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ωστόσο μια νέα υποψηφιότητα που αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα είναι του διακριμένου επιστήμονα Βαγγέλη Γάκη.

Στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας, υποψήφια θα είναι η Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την έδρα καθώς, όπως και ο πατέρας της, απολαμβάνει υπερκομματική αποδοχή, γεγονός που έχει θορυβήσει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Άρτα θα «κονταροχτυπηθούν» ο νυν βουλευτής Χρήστος Γκόγκας και το πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»