Στην τριμερή συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, παράλληλα με το περιφερειακό σχήμα 3+1, δηλαδή Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ, υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αυξήσει την επιρροή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και να μειώσει ουσιαστικά την τουρκική απειλή. Η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχει στο επίκεντρο την ενέργεια, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν. Ήδη, εξάλλου, τρέχουν δύο μείζονος σημασίας έργα, σε επίπεδο κατασκευής, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου - Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) και σε επίπεδο μελετών αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector). Υπό σχεδιασμό είναι επίσης ο αγωγός που θα μεταφέρει «πράσινο» υδρογόνο από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ συζητήσεις υπάρχουν για την αναβίωση του σχεδίου για τον αγωγό East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Kjkjnkj

Εφόσον και τα τέσσερα αυτά σχέδια υλοποιηθούν, θα ενισχύσουν καίρια τον περιφερειακό ρόλο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ θα την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι δεδομένο ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τέτοιου βεληνεκούς έργα, καθώς η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκτήσει πλέον άλλη δυναμική μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με την εμπρηστική ρητορική της Αγκυρας παράλληλα να συνεχίζεται καθημερινά, όπως και οι προκλήσεις στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αίγυπτο, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σαρμ ελ Σέιχ. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, θα συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενδέχεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να παραστεί σε ξεχωριστή εκδήλωση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι.

Πιθανές επαφές του πρωθυπουργού με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της διάσκεψης και στις επιμέρους παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις στρατηγικές που υλοποιεί η Ελλάδα για να αναμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της, να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να παραμείνει ένας από τους πρωτοπόρους στο κρίσιμο μέτωπο της «πράσινης μετάβασης», προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας.

Για τις ΑΠΕ

Αναμένεται επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία είναι κομβική για τη μείωση των βλαβερών ρύπων, αλλά ταυτόχρονα έχει αποκτήσει πλέον γεωπολιτική διάσταση, καθώς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της χρόνιας εξάρτησης της Ευρώπης από τις μεγάλες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και από συγκεκριμένους προμηθευτές ή οδεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει, ωστόσο, να σταθεί στο γεγονός ότι στη σημερινή συγκυρία οι ενεργειακές επιλογές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μια ισορροπία αφενός ανάμεσα στις μακροπρόθεσμες ανάγκες, οι οποίες επιτάσσουν ευρύτατο «πράσινο» μετασχηματισμό, και αφετέρου στις μεγάλες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που απορρέουν πρώτιστα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιβάλλουν τη μεταβατική αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών αναγκών - και άρα αιτιολογούν πλήρως τόσο τις έρευνες της χώρας μας για υδρογονάνθρακες όσο και τις επενδύσεις σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.

Εκτός από τη σταδιακή ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αναπτύξει η χώρα χάρη στις τεράστιες δυνατότητες που έχει όσον αφορά τη μεγάλη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε προσιτές τιμές, πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Στις εργασίες της COP27 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα GR - Εco islands, το οποίο πιλοτικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Χάλκη. Ο ίδιος εξάλλου έχει τονίσει ότι «δράσεις όπως το GR – Εco islands γίνονται και διπλωματικοί βραχίονες της Ελλάδας στο ισοζύγιο των νέων συσχετισμών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη». Η παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο στοχεύει μεταξύ άλλων στην αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μικρά νησιά και στην τόνωση της ηλεκτροκίνησης, θα γίνει στον χώρο που θα διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη διάσκεψη.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 5/11/2022.