Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκλογές, εκτιμούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η ακρίβεια, τα ζητήματα της ενέργειας, αλλά και η σκανδαλολογία που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να επισπεύσει τις εκλογές, προκειμένου να μην έχει μεγαλύτερες απώλειες.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ριζική ανανέωση. Στη διαπίστωση-πρόταση αυτή έχουν καταλήξει, άλλωστε, και οι δημοσκόποι που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ μελετώντας τις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι πολίτες είναι σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικοί απέναντι και σε πρόσωπα της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Το γεγονός ότι ακόμη δεν μπορούν να ξεχάσουν την υπαναχώρηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες το 2015 και το τρίτο μνημόνιο, την υπερφορολόγηση την οποία υπέστη η μεσαία τάξη, αλλά και το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους δεν άλλαξε προς το καλύτερο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής εκείνη την περίοδο. Ακόμα, δηλαδή, και να μην είχαν πρωτεύοντα ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια πρόσωπα έχουν αρνητικό αποτύπωμα στην κοινή γνώμη.

Με άλλους όρους

Στο ερώτημα εάν αυτή η διαπίστωση αφορά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα η απάντηση είναι αρνητική, καθώς, όπως λένε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του στις εκλογές εμφανίστηκε να επανέρχεται γρήγορα στις επάλξεις της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ παράλληλα έκανε κινήσεις προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμορφωθεί και να ανοιχτεί με άλλους όρους στην κοινωνία.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να έχει δίπλα του τρεις κατηγορίες στελεχών με τα οποία θα δώσει τη μάχη της κάλπης, απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα των πολιτών με ποιους θα κυβερνήσει.

Δίπλα στον πρόεδρο

Αυτοί, λοιπόν, που θα βρεθούν στο προεκλογικό προσκήνιο δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα στελέχη της «νέας γενιάς», στα οποία υπολόγιζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντάς τους σοβαρές αρμοδιότητες. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είναι η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης, πρόσωπα από το «think tank» του κόμματος, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Οθωνας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η Διάνα Βουτυράκου, αλλά και η Ζωρζέτα Λάλη. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται στελέχη όλων των τάσεων, στα οποία επενδύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα οποία έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι βάζουν το κόμμα πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

«Δεξαμενή» η νεολαία

Μεγάλη «δεξαμενή» για τα ψηφοδέλτια θα αποτελέσει η νεολαία, καθώς οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι κάποια από τα στελέχη που αναδείχθηκαν μετά τη διάσπαση του 2015 είναι ιδιαίτερα ικανά και μπορούν να απευθυνθούν με έναν πειστικό, αριστερό πολιτικό λόγο στους συνομηλίκους τους.

Όπως εκτιμούν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα που έχει η Κουμουνδούρου τη συγκεκριμένη στιγμή είναι η πληθώρα των υποψηφίων, η οποία δημιουργεί εντάσεις και ανταγωνισμούς. Μία από τις περιοχές όπου αναμένεται να δοθεί μάχη είναι η Ανατολική Αττική, στην οποία, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες βουλευτές, στον στίβο της διεκδίκησης μίας έδρας θα μπουν και άλλα δύο προβεβλημένα στελέχη: ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος.

Τα πρόσωπα

Στον Βόρειο Τομέα, πέρα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη, μάχη με αξιώσεις θα δώσει και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας μάχη για την πρωτιά θα δώσουν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Εκεί, πάντως, όπου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν «σκληρή μάχη» είναι ο Νότιος Τομέας, καθώς, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες βουλευτές, θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ο Θ. Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Γιάννης Μαντζουράνης.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Νοεμβρίου.