Σε έντονη προεκλογική κινητικότητα βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων, προκειμένου να είναι έτοιμος εάν ο πρωθυπουργός αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της Επιτροπής των ψηφοδελτίων, όπου αναμένεται να μετέχουν στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι παρασκηνιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να συζητάει με πρόσωπα τα οποία θέλει να εντάξει στα ψηφοδέλτια, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κάνουν τις προτάσεις τους και οι Νομαρχιακές Επιτροπές. Μετά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η βάση επιλογής νέων προσώπων έχει ανοίξει πολύ περισσότερο και, άρα, μέσα στα ψηφοδέλτια θα ενταχθούν πολλά νέα πρόσωπα.

Με γκάλοπ

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι -τουλάχιστον αυτοί που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την ψήφο των πολιτών- θα μετρηθούν μέσα από δημοσκοπήσεις, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει μια σαφή εικόνα για την απήχηση που θα έχουν τα στελέχη του στην κοινωνία. Η «μάχη των μαχών» αναμένεται να είναι γένους θηλυκού, αφού θα δοθεί ανάμεσα σε δύο κυρίες στη Δυτική Αθήνα.

Η Εφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου θα είναι υποψήφιες στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών. Η Ρένα Δούρου γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αφού έχει μεγαλώσει στο Αιγάλεω, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου εδώ και έναν χρόνο οργώνει την περιοχή αποκτώντας ερείσματα και πιστούς υποστηρικτές. Όπως είναι γνωστό, οι δυο τους είχαν την πρώτη «κόντρα» στην εκλογή των μελών της Κ.Ε., με την Έφη Αχτσιόγλου να κόβει το νήμα της πρωτιάς την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι σίγουρο

Στην περιφέρεια αυτή πολιτεύονται ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, ο Δημήτρης Βίτσας και η Χαρά Καφαντάρη, ενώ στις τελευταίες εκλογές είχε εκλεγεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια έχασε την έδρα του από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ακόμα, ακούγεται ότι υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Νίκος Τόσκας.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι το όνομα της Εφης Αχτσιόγλου «παίζει» και στον Βόρειο Τομέα, εκεί, δηλαδή, όπου εκλέγεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην περιφέρεια αυτή αναμένεται να είναι υποψήφιος και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εμφανίζεται να διεκδικεί με αξιώσεις μία έδρα. Από τον Βόρειο Τομέα στην Α’ Πειραιά λέγεται, ωστόσο, ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Πέτρου Κόκκαλη. Άγνωστο παραμένει αν θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια ο Θοδωρής Δρίτσας. Για τον Βόρειο Τομέα ή την Ανατολική Αττική «ακούγεται» και το όνομα του δημοσιογράφου και πρώην αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου.

Στην Αθήνα

Στην Α’ Αθηνών υποψήφιοι προβλέπεται να είναι ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Φίλης, ο Χριστόφορος Βερναδάκης. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει τελικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, αφού, αν παραμείνει εκπρόσωπος του κόμματος, θα μπει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλιώς αναμένεται να κατέβει στον στίβο της Α’ Αθήνας. Η Ράνια Σβίγκου δεν θα είναι υποψήφια, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα παραμείνουν η Αννα Ελεφάντη και η Μυρσίνη Ζορμπά. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών στους υποψηφίους περιλαμβάνονται και πάλι ο Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Γιάννης Μπαλάφας και η Ραλλία Χρηστίδου, ενώ την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσει και ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης. Στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά υποψήφιοι θα είναι και πάλι ο Γιάννης Ραγκούσης, η Νίνα Κασιμάτη και ο Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται επίσης η Κατερίνα Λογοθέτη, κόρη του πρώην δημάρχου Νίκαιας - Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη, και η δημοσιογράφος Μαύρα Σαραντοπούλου.

Τι ακούγεται

Στο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνονται και πάλι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νάσος Αθανασίου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, ενώ ακούγεται και το όνομα του ηθοποιού Μάριου Αθανασίου. Στη Δυτική Αττική θα θέσει υποψηφιότητα και πάλι ο Γιώργος Τσίπρας. Από το think tank «σοφών» που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεφαλλονιά θα δώσει τη μάχη του σταυρού ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης. Ακόμα, ακούγονται τα ονόματα της 23χρονης Διάνας Βουτηράκου -κέρδισε τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη-, της αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, του καθηγητή Σπύρου Κίντζιου, του ψυχιάτρου Δημήτρη Πλουμπίδη, του εκπαιδευτικού Κωστή Παπαϊωάννου και του κοσμήτορα Δημήτρη Χριστόπουλου.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος θα κατευθυνθεί και πάλι στα νότια της Αθήνας, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ν. Μαδεμλής θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθεί σε κάποιον τομέα της Β’ Αθηνών, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στον Βόρειο Τομέα, ενώ πιθανότατα ο Σπ. Δανέλλης να είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο.
 

Κρήτη

Τα Χανιά αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι υποψηφιότητες του Παύλου Πολάκη και του Γιώργου Σταθάκη θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ντέρμπι. Πλήρης ανανέωση θα υπάρξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς ο Βασίλης Βασιλικός λέγεται ότι θέλει να αποσυρθεί. Από τα στελέχη που ήταν σε εκλόγιμη θέση μπορεί μόνο να παραμείνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ακούγεται και το όνομα του πρώην υπουργού και ναυάρχου εν αποστρατεία Ευάγγελου Αποστολάκη, ενώ υπάρχει και το θέμα του Νάσου Ηλιόπουλου.

«Μάχες»

Υποψηφιότητα δεν θα θέσει εκ νέου στον Νομό Τρικάλων ο Σάκης Παπαδόπουλος, ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης στο ψηφοδέλτιο θα βρεθούν και πάλι η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Καλαφατίδης, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Φάμελλος και η Δώρα Αυγέρη θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ενώ στην Αχαΐα όλα δείχνουν ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στη Μεσσηνία θα είναι υποψήφιος και πάλι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ συζητιέται εντόνως και το όνομα του Γιώργου Πετρόπουλου (ΑΔΕΔΥ). Για τις εκλογικές λίστες συζητιούνται ακόμα τα ονόματα των ηθοποιών Μαριάννας Τουμασάτου και Χάρη Μαυρουδή. Από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ακούγονται τα ονόματα της Στέλλας Μπελιά, της Αννας Κουρουπού, του Μιχάλη Λώλη και του Βαγγέλη Σκούφα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022.