Η ανακοίνωση του ονόματος της Νέας Αριστεράς από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και χθες δήλωσαν «παρών» στην πολιτική σκακιέρα συνέπεσε με δύο γεγονότα τα οποία έπαιξαν τον ρόλο τους τη συγκεκριμένη στιγμή.


Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, τα «κόκκινα» δάνεια και ο Τσίπρας

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί το όνομα του νέου πολιτικού φορέα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τον ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, καθώς και για τη λειτουργία τους. Οι 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών» -ενώ όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε-, τη στιγμή μάλιστα που αυτά τα στελέχη είχαν διαμορφώσει τις προτάσεις. Η αντίδραση των στελεχών της Νέας Αριστεράς σχολιάστηκε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι οι προτάσεις αυτές υπάρχουν και στο δικό τους αφήγημα. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπαναχώρησαν από βασικές θέσεις και απόψεις που έχουν εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας με μία ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης παρενέβη από τη Ρώμη, όπου βρισκόταν για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας: «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν τον δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». «Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές», υπογράμμισε στο «μήνυμα», που αφορά και στην εγχώρια πολιτική σκηνή και στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μία έμμεση παρέμβαση στη διάσπαση του κόμματος, τη στιγμή μάλιστα που την ίδια μέρα ανακοινωνόταν το όνομα του νέου φορέα.


Τι είπαν οι «11»

Οι βουλευτές που συγκροτούν τον νέο φορέα, δηλαδή ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, η Σία Αναγνωστόπουλου, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, η Θεανώ Φωτίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, εμφανίστηκαν, πάντως, ανάμεσα σε δεκάδες μέλη και στελέχη που τους ακολούθησαν μετά την αποχώρησή τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και του πρώην κόμματός του. «Αυτό που χρειάζεται είναι να προτάξουμε ένα συνολικό, φιλόδοξο σχέδιο, που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα. Αυτή είναι η συζήτηση που λείπει. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Είναι δυστυχώς η κοινή ευρωπαϊκή εμπειρία. Στη χώρα μας όμως εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση. Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας, που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα, με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση», είπε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, και συνέχισε: «Θέλουμε μια Αριστερά φιλόδοξη και ενωτική. Που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καβγάδες στο Διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία. Γιατί η δημοκρατία που οραματιζόμαστε ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες».

Νωρίτερα η Έφη Αχτσιόγλου είχε αναφέρει ότι «κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και τη ζωή μας, αλλά και τη συνείδησή μας».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν, γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία από μικρούς και μεγάλους αγώνες».


Στέφανος Κασσελάκης: Είμαι προσηλωμένος να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στις κινήσεις των «11» που αποχώρησαν, τονίζοντας πως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί και αυτός θα κρίνει.

«Είμαι προσηλωμένος να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, που αυτή τη στιγμή αισθάνεται αγχωμένος με ένα κόμμα που θα είναι ευρύ και αξιοκρατικό», τόνισε χαρακτηριστικά.