Σε «διπλή παγίδα» οδηγείται το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναζητά τον πιο αποτελεσματικό ελιγμό για να μη βρεθεί στη θέση να έχει «μπροστά του τον γκρεμό και πίσω του το ρέμα».

Αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «ισορροπήσει» στρατηγικά ανάμεσα στη δημόσια δήλωση του Αλ. Τσίπρα πως, εάν είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, δεν θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση «ηττημένων», καθώς και στην εκπεφρασμένη βούληση του Κ. Μητσοτάκη για επαναληπτικές εκλογές, σε περίπτωση που η Ν.Δ είναι πρώτη στις κάλπες, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη οι επαναληπτικές εκλογές, τις οποίες δείχνει να αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, συνιστούν ένα εφιαλτικό σενάριο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο εκλογικό του επιτελείο οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα ποσοστά του κόμματος, άρα και οι έδρες του, θα συρρικνωθούν θεαματικά στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Συνεπώς, η πίεση που θα δεχτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το εσωτερικό του κόμματος θα είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο από τις πρώτες εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, για να συμμετάσχει στον σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι να μη χρειαστεί να στηθούν επαναληπτικές κάλπες.

Περισσότερες έδρες

Ο λόγος που ο Ν. Ανδρουλάκης λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις εισηγήσεις είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με την απλή αναλογική θα έχει περισσότερες έδρες στη Βουλή, τις οποίες μπορεί με άνεση να θέσει στην «υπηρεσία» της χώρας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση «δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης», ο κίνδυνος της «κοινοβουλευτικής αποδυνάμωσης» του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην επηρεάσει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά θα είναι μια εξέλιξη που θα χρεωθεί προσωπικά ο Ν. Ανδρουλάκης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ηγετική του παρουσία στο κόμμα.

Απόδειξη

Για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει, κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, πως ο μη σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη των εθνικών εκλογών δεν θα είναι μια εξέλιξη που θα εξαρτάτο από τη δική του ευχέρεια, αλλά αποτέλεσμα της άρνησης των πολιτικών του αντιπάλων. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για την ακρίβεια του πολιτικού ελιγμού που θα τον καταστήσει αντικειμενικά αμέτοχο στα όσα θα επακολουθήσουν, σχεδιάζει τις εξής κινήσεις την επομένη των εθνικών εκλογών με απλή αναλογική.

Εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ο Ν. Ανδρουλάκης θα θέσει προ των ευθυνών τους και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους να συμβάλουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν. Αν ο Κ. Μητσοτάκης εκφράσει εκ νέου τη θέση για επαναληπτικές εκλογές και ο Αλ. Τσίπρας αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, οπότε η σκυτάλη θα περιέλθει στον Ν. Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ, που με τα σημερινά δεδομένα καταγράφεται ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος δεν θα την αρνηθεί.

Να μην υποστεί κριτική

Αντιθέτως, θα επιλέξει να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος να «στριμώξει» στο μέτρο των δυνατοτήτων του τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Κυρίως για να τα εκθέσει στα μάτια του εκλογικού σώματος, ώστε στην αναπόφευκτη πλέον προσφυγή στις επαναληπτικές κάλπες να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει πως δεν κινήθηκε με γνώμονα την εθνική σταθερότητα και, κυρίως, να μην υποστεί κριτική εκ των έσω πως δεν ήταν «πρόθυμος» για συνεργασία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ.

Αμηχανία

Υπό το πρίσμα αυτό, στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη επικρατεί αμηχανία. Γιατί δεν φαίνεται έτοιμο να αξιολογήσει εάν στις επικείμενες εθνικές εκλογές με απλή αναλογική θα είναι προς όφελος του ΠΑΣΟΚ το σενάριο της μεγάλης διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούν νέες σκέψεις για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Και αυτές συμπυκνώνονται στο σενάριο οι συσχετισμοί να είναι τέτοιοι που και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρή διαφορά με τη Ν.Δ. και έτσι το ΠΑΣΟΚ να είναι σε θέση να εμποδίσει τη «γαλάζια» παράταξη να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές κάλπες.

Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, στο αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης που προτάσσει, κεντρικό σύμμαχό του βλέπει πρώτα το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εθνικών εκλογών, με γνώμονα πάντα και τις επιδόσεις των κομμάτων και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Νοεμβρίου 2022.