Ενισχύσεις για τις ζωοτροφές και τα καύσιμα των αλιέων προανήγγειλε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου.

Μάλιστα, ανέφερε πως σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται έως το τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων, σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι απαιτείται, ώστε να μη μείνουν σκιές».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η τουρκική ηγεσία είναι γνωστό ότι κάνει εξαγωγή των θεμάτων της και προσπαθεί να παρουσιάσει στους πολίτες της έναν εξωτερικό εχθρό.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε

Για την ενίσχυση για τις ζωοτροφές αλλά και για τα καύσιμα των αλιέων είπε: «Θα ανακοινωθεί ενίσχυση και για τις ζωοτροφές αλλά και για τα καύσιμα των αλιέων. Είμαστε σε διαβούλευση, έχουμε στείλει τα σχετικά σχέδια στην Κομισιόν, γιατί είναι με κοινοτικούς πόρους. Είναι μια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει προ πολλού. Αυτές οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. δεν είναι εύκολες, είναι πρωτόγνωρες, αλλά καταφέρνουμε να έχουμε αίσια κατάληξη. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις».

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων δήλωσε: «Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από αυτά που είπε χθες ο πρωθυπουργός. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι πρέπει, ό,τι απαιτείται για να διαλευκανθεί πλήρως, γιατί δεν πρέπει να μείνουν σκιές. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το γαϊτανάκι της αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να εμπλέξει νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά, τα οποία δεν ξέρουμε σε ποιων τα χέρια βρίσκονται, που υπήρχαν από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τα κάνει από κακούργημα πλημμέλημα. Όλες αυτές οι σκιές θα διαλευκανθούν από τη Δικαιοσύνη. Για τη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν απόρρητα, η Δικαιοσύνη αυτά που πρέπει θα τα βρει».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια τόνισε: «Στον πρωτογενή τομέα άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα πριν ακόμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τον Οκτώβριο του ΄21 διαπιστώνουμε ένα ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Γι' αυτό θεωρώ ότι η Ρωσία σχεδίαζε την εισβολή της και τον τρόπο που θα έπληττε τη Δύση πολύ νωρίτερα. Διαπιστώθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο μια μεγάλη ανατίμηση της αμμωνίας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της πολύ φυσικό αέριο, κατά 400%. Αυτό συμπαρέσυρε τις τιμές των λιπασμάτων και με τη σειρά τους τα λιπάσματα συμπαρέσυραν το κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, τις ζωοτροφές, τα πάντα. Από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια διαβούλευσης με την Ε.Ε. για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, ενέργειες οι οποίες προηγουμένως απαγορεύονταν από την Ε.Ε., θεωρούνταν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Πετύχαμε αυτό να αναγνωριστεί, δηλαδή ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, ότι πρέπει να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς μας και τώρα σιγά-σιγά με μια σειρά μέτρων προσπαθούμε να απορροφήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, την αύξηση του κόστους παραγωγής».

«Αν έχει βγει ένα συμπέρασμα από αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις και από τον πόλεμο στην Ουκρανία η λέξη-κλειδί είναι "αυτάρκεια". Πρέπει να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτάρκεια σε όλους τους τομείς, στην ενέργεια, όπως κάνουμε με τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να φροντίσουμε η Ελλάδα να είναι όσο μπορεί περισσότερο αυτάρκης στις ανάγκες της, αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθούμε» είπε ακόμα.

Αναφορικά με την προσπάθεια ανασύνταξης της Εύβοιας μετά τις καταστροφές που υπέστη σημείωσε: «Είναι μια τεράστια προσπάθεια, γιατί ήταν μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια. Ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 350 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια. Θέλει δουλειά ακόμα. Προσπαθούμε και στον πρωτογενή τομέα να ξανασταθούν στα πόδια τους και βέβαια παράλληλα προχωρούν και έργα υποδομής τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν».

Και συνέχισε: «Ξεκινάει ο περιφερειακός της Χαλκίδας, ένα πολύ σημαντικό έργο 250 εκατομμυρίων ευρώ, και εκπονείται η μελέτη για τον βόρειο οδικό άξονα, ένα έργο της τάξης των 280 εκατομμυρίων ευρώ».

Αναφορικά με το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε: «Η τουρκική ηγεσία είναι γνωστή για την τακτική που υιοθετεί. Προσπαθεί να κάνει εξαγωγή προβλημάτων, προσπαθεί να παρουσιάσει στην κοινή της γνώμη έναν εξωτερικό εχθρό. Είναι εξωφρενικά τα όσα ακούγονται, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για να απαντούμε κατάλληλα σε όλες τις περιστάσεις».

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ότι έχουμε μπροστά μας διπλές κάλπες και ένα διάστημα με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε σχέση με την τουρκική στάση, απάντησε: «Είναι ένα σκηνικό που μας απασχολεί, αλλά θα φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι και σε αυτό το μεσοδιάστημα».

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρέσβη και το αίτημά του να μετάσχει η ελληνική αμυντική βιομηχανία σε αυτές τις συμφωνίες είπε: «Πρώτα απ’ όλα, συμμετέχει η αμυντική μας βιομηχανία και στην ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού και στην ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσετε και εσείς ότι αυτά τα οπλικά συστήματα, τα αεροσκάφη, τα πλοία τα χρειαζόμαστε χθες, άρα πρέπει να έχουμε γρήγορες παραδόσεις. Αυτό εξασφαλίζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και προτιμώ τις διακρατικές συμφωνίες από τους εμπόρους όπλων».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του