«Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, καθώς αυστηροποιείται το πλαίσιο και μπαίνει ο πρόεδρος της Βουλής εκτός από τους δύο εισαγγελείς», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη.

«Αποδείξεις»

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής επισήμανε πως «αυτός που κατηγορεί οφείλει να προσκομίζει αποδείξεις».



Η συνέντευξη

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, είπε στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη:

Για το αν είναι υπέρ ή κατά επί της αρχής της άρσης της βουλευτικής ασυλίας για υποθέσεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική δράση: Είμαι υπέρ της άρσης και ακολουθούμε τις προτάσεις της επιτροπής δεοντολογίας. Συνήθως πολλοί συνάδελφοι και οι ίδιοι το ζητούνε για να μην υπάρχει αυτή η σκιά. Από την άλλη για την έκφραση γνώμης κοινοβουλευτικά θα πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη ασυλία διότι υπάρχει ένας λαϊκισμός αντι-πολιτικός ο οποίος εν τέλει κάνει κακό στην άσκηση των καθηκόντων και της δημοκρατίας ευρύτερα.

Για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις: Είδα ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, είδα ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κος Ανδρουλάκης για παράδειγμα το χαιρέτησε ότι θα το υπερψηφίσει.  Δεν είπα ότι συμφωνούν και ταυτίζονται στο 100%, νομίζω ότι συμφωνούν με τη γενική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυστηροποιείται το πλαίσιο, μπαίνει ο πρόεδρος της Βουλής για τα πολιτικά πρόσωπα, έχουμε τους δυο εισαγγελείς μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουνε για να μην υπάρχει καμιά σκιά.

Για τις παρακολουθήσεις: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, αυτός που κατηγορεί οφείλει να φέρει αποδείξεις.

Ερώτηση: Αυτός που παραδέχεται ότι έκανε λάθος οφείλει να άρει το απόρρητο για να ενημερώσει τον κόσμο

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση είχαμε ζητήσει από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη να έρθει να ενημερωθεί και δεν το έκανε. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή τώρα έχουμε τη λίστα του Predator το βέβαιον είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς αποδείξεις ... Αυτός ο οποίος κατηγορεί, ο κ. Βαξεβάνης, το Documento θα πρέπει να τις προσκομίσει, όσο δεν τις προσκομίζει λασπολογεί. Από εκεί και πέρα η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα του Αρείου πάγου, στον ανώτατο βαθμό γρήγορη εκκαθάριση, η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της.

Ερώτηση: Το απόρρητο πρέπει να το επικαλούνται οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι;

Απάντηση: Δεν υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες που να μην έχουν απόρρητο σε όλο τον κόσμο. Εάν τώρα γίνεται καταχρηστική επίκληση του απορρήτου να το δούμε αλλά σίγουρα υπάρχει το απόρρητο.

Για την κατάσταση στην Πολωνία μετά το πυραυλικό πλήγμα που δέχτηκε: Στην Πολωνία έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια αποκλιμάκωσης από τη μεριά των αμερικανών που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για να βρεθεί κάποιο διέξοδο στο αδιέξοδο. Τρομάξαμε χθες το βράδυ γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι μια επίθεση, έστω και από ατύχημα, σε βάρος χώρας μέλος του ΝΑΤΟ είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή. Υπάρχει δυσκολία να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει γιατί ρωσικής τεχνολογίας και κατασκευής όπλα έχουν και οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι και κατά συνέπεια εκεί κάπου μπερδεύεται το πράγμα. Να πούμε όμως ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με τις διαρκείς αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αμάχων των Ρώσων οι οποίοι επειδή χάνουν επί του εδάφους προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτή την αδυναμία με τον αέρα.  Υπάρχει ένα ζήτημα από πλευράς ρωσικής βαρβαρότητας σε βάρος αμάχων, πόλεων, υποδομών, ενεργειακών υποδομών σε βάρος της Ουκρανίας. Το γεγονός δηλαδή ότι χθες ενδεχομένως ευθύνεται η Ουκρανία δεν αποσοβεί τις ευθύνες που έχει το ρωσικό καθεστώς. Από εκεί και πέρα οι αμερικάνοι θέλουν μια εκτόνωση της κατάστασης υπήρξαν και οι γνωστές συναντήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Για την αναβάθμιση των τουρκικών F16:  Το να μη δίνεται η αναβάθμιση των F16 θα ήταν κάτι αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που ήταν κάποτε στην παραγωγή των F16  και είχε υπογράψει την παραγωγή των F35. Δείχνει το πόσο πίσω έχει μείνει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Αμερική. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Μπάϊντεν, είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Μενέντες. Θα υπάρξει πίεση από την κυβέρνηση Μπάϊντεν αλλά όπως είδατε και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών δεν ευνοούν την Τουρκία.

Για το αν έχει «τελειώσει» ο Τραμπ: Ο Τράμπ είναι το μεγάλο πρόβλημα των ρεπουμπλικάνων γιατί μπορεί να κερδίσει και να κυριαρχήσει τις προκριματικές εκλογές απέναντι οποιουδήποτε ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, δεν μπορεί να κερδίσει εθνικές.  Αυτό που συνέβη τώρα με αυτό τον πληθωρισμό, με αυτή την ακρίβεια, αυτή την αντιδημοτικότητα του Μπάϊντεν και την ιστορική παράδοση να χάνει πάντοτε το κόμμα του προέδρου και αντ’ αυτού έχουμε απ’ ότι φαίνεται  ακόμα και αύξηση της δύναμης των δημοκρατικών στη Γερουσία δείχνει ακριβώς το πρόβλημα που έχουν οι ρεπουμπλικάνοι το οποίο έχει δημιουργήσει έναν εφησυχασμό στους δημοκρατικούς. Γιατί και οι δημοκρατικοί δεν είναι εικόνα αυτή με έναν υπερήλικα πρόεδρο, υπερήλικη η Πελόζι, πόσα χρόνια ο Σούμερ τη Γερουσία χρειάζονται και αυτοί ανανέωση.