Σε ελεύθερη πτώση θεωρούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκονται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς, όπως επισημαίνουν, η δημοσιογραφική έρευνα έβαλε «στο κάδρο» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019 τα στελέχη της Κουμουνδούρου που ασχολούνται με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν ότι πλέον η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ) είναι αναστρέψιμη, δεδομένου ότι η υπόθεση των υποκλοπών λειτούργησε σωρευτικά στους ψηφοφόρους.

Για τη διαφάνεια

Δηλαδή, μετά την ακρίβεια στο σουπερμάρκετ και τα προβλήματα στην ενέργεια και στα καύσιμα, ήρθε να προστεθεί και ένα ζήτημα που άπτεται των θεσμών και της Δημοκρατίας και ημέρα με την ημέρα εμφανίζεται να αποκτά όλο και περισσότερους «οπαδούς», καθώς ο κυριακάτικος Τύπος συνεχίζει τις αποκαλύψεις. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει να πάει σε εκλογές πολύ πιο γρήγορα από την άνοιξη, καθώς, όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση δεν θα αντέξει.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού όλα τα ενδεχόμενα για να στηθούν οι κάλπες μέσα στον πρώτο μήνα του 2023 είναι ανοικτά. Σε αυτό το σενάριο συμπεριλαμβάνουν το γεγονός ότι τότε θα έχουν δοθεί και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, ενώ θα φανούν και οι επιδοτήσεις στην ενέργεια. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν, πάντως, την αισιοδοξία τους για την αντιστροφή του κλίματος σε μια σειρά από παράγοντες.

Υποκλοπές

Κατ’ αρχάς, θεωρούν ότι, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου να αφήσει εκτός κάδρου τον πρωθυπουργό στην υπόθεση των υποκλοπών, «τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον εμφανίζουν να έχει γνώση για πτυχές της υπόθεσης». Με λίγα λόγια, το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πληγεί σημαντικά, ενώ μέχρι σήμερα αποτελούσε το «ισχυρό χαρτί» της Ν.Δ.

Το ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται στον κατάλογο όσων παρακολουθούνταν από το λογισμικό Predator είναι συνεργάτες του, υπουργοί, επιχειρηματίες που τον στήριξαν, ακόμα και οι σύζυγοι των κυβερνητικών στελεχών, δείχνει -λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε εμπιστοσύνη σε κανέναν, ενώ, αντίθετα, ήθελε να ελέγχει τους πάντες.

Όπως υποστηρίζουν, ενώ κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις υποκλοπές με το Predator, κανείς δεν έχει λάβει και απάντηση στο τι έγινε το υλικό των παρακολουθήσεων. Σε ποιου τα χέρια βρίσκεται και τι σκοπεύουν να το κάνουν. Διαπιστώνουν, ακόμα, ότι σε εσωκομματικό επίπεδο -παρά τη σιωπή των υπουργών- επικρατεί αναταραχή και προβληματισμός, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην εμπιστεύεται κανέναν.

«Θα στοιχίσει»

Έχουν, δε, την πεποίθηση ότι η ιστορία αυτή θα στοιχίσει στον Κ. Μητσοτάκη και στις μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς θεωρούν ότι, πέρα από τον Κυριάκο Βελόπουλο, κανείς άλλος δεν μπορεί να παραβλέψει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι προσθέτουν ότι, ακόμα και αν δεν έχει γίνει αντιληπτό από το σύνολο των πολιτών το θέμα των υποκλοπών, έχει γίνει κατανοητό από το βασικό κομμάτι των φιλελευθέρων αλλά και κεντρώων πολιτών που ψήφισαν τη Ν.Δ. Δηλαδή, από εκείνους που πίστεψαν και στήριξαν με κάθε τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι εκφράζει την εκσυγχρονιστική Δεξιά.

Τα εθνικά θέματα

Επισημαίνουν μάλιστα ότι, ακόμα και αν τον ξαναψηφίσουν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός έχει διαρρήξει τους δεσμούς με τους υποστηρικτές του. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παραδέχονται ότι από μόνο του το θέμα των υποκλοπών δεν μπορεί να κλονίσει την κυβέρνηση. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι, εξαιτίας των προσώπων που βρίσκονται στους καταλόγους, το θέμα έγινε σημαντικό, αποκτώντας και παραπολιτική υπόσταση.

Στην επικαιρότητα

Έτσι, μέσα από την ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι, γιατί ήταν υπό παρακολούθηση η Μαρίνα Πατούλη και ο ιδιοκτήτης ενός κεντρικού καφέ της Αθήνας, το θέμα ανακυκλώνεται και μένει στην επικαιρότητα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει ατζέντα μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει, δεδομένου ότι κάθε εβδομάδα υπάρχουν νέες αποκαλύψεις. Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα ανάσα ζωής δίνει στο κυβερνητικό επιτελείο η καθημερινή αντιπαράθεση που υπάρχει με τους γείτονές μας και τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείουν, μάλιστα, οι κάλπες να στηθούν με αφήγημα τα εθνικά θέματα.

*Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 19 Νοεμβρίου 2022.