Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων περιμένουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι άπαντες είναι «έτοιμοι για αντεπίθεση» και μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή για τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη Βουλή το μεσημέρι, πιθανότατα στη 1, για να καταθέσει πρόταση μομφής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση θα την αποδεχτεί και θα ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50). Αν η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επίσης, δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.