Το ρόλο και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία στην εποχή μας ανέδειξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή αυτή είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να μειωθεί γιατί δεν είναι αυτή η βασική αποστολή των ΕΔ καθώς και ότι η «λύση» βρίσκεται στην αυξημένη ευρωπαϊκή συνεργασία, όπου και εδώ η Ελλάδα πρωταγωνιστεί.

Όλα αυτά ο ΥΦΕΘΑ τα ανέπτυξε, μιλώντας μέσω τηλεδιασκέψεως, στο «Nicosia Risk Forum 2022», με θέμα «Προκλήσεις Διαχειρίσεως Καταστροφών και Λύσεις στην εποχή της Κλιματικής Κρίσεως» (“Disaster Management Challenges and Solutions in the Era of Climate Crisis”), που συνδιοργανώθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου από το Ίδρυμα CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και την Πολιτική Άμυνα, με τη συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και την Union for the Mediterranean.

«Μεταστροφή»

Ο Ν. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κατά τις 784 ημέρες της θητείας του τόσο ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας όσο και ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχειρίσεως Κρίσεων, υπήρξε μια σημαντικότατη μεταστροφή τόσο του κράτους ως κυβερνήσεως, όσο και της ίδιας της Πολιτικής Προστασίας ως υπηρεσίας.

Και συνόψισε ως εξής: «Στις 112 εβδομάδες της θητείας μου στην Πολιτική Προστασία, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από 23.000 φωτιές, καθώς και κακοκαιρίες, πλημμύρες, σεισμούς, και βεβαίως τον «αόρατο εχθρό» του COVID-19. Όταν ολοκλήρωσα τη θητεία μου, τον Αύγουστο του 2021, η υπηρεσία είχε γιγαντωθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα, είχαν εξασφαλιστεί από την Ευρώπη κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα συστήματα και ο εξοπλισμός που διαθέταμε είχαν μικρή σχέση με τα όσα είχαμε παραλάβει, είχε εκπονηθεί μια σειρά από νέα Γενικά Σχέδια Πολιτικής Προστασίας και ο θεσμός είχε αναβαθμιστεί με την εισήγηση και την ψήφιση του Νόμου 4662/2020 περί του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και την αναβάθμιση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας με την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος».

«Διεθνής τάση»

Από τη σημερινή οπτική γωνία του ΥΦΕΘΑ, ο Ν.Χαρδαλιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με το πέρασμα των ετών, οι ΕΔ εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην διαχείριση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που προκαλεί πλέον τις περισσότερες από αυτές τις θεομηνίες. Δεν πρόκειται για μια ελληνική πρωτοτυπία, αλλά μάλλον για μια γενικότερη, διεθνή τάση. Ειδικά στον δυτικό κόσμο, θεωρείται γενικώς ότι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν τους άψογα οργανωμένους μηχανισμούς, την πειθαρχία και τα μέσα για να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο απαιτητικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές. Συνεπώς, θεωρείται φυσιολογική η εμπλοκή τους, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε μια συνεχή συνεργασία, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στο πεδίο των διεθνών σχέσεων επιτάσσουν μια διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του στρατιωτικού μας προσωπικού στον χώρο της Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτεία οφείλει να διαχειρίζεται πιο ορθολογικά τις προσδοκίες της, σε ότι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αξιοποίησή τους στην πρόληψη ή έστω στο μετριασμό των συνεπειών φυσικών καταστροφών…».

«Να εμπλέκονται»

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι «…οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνεται πλέον να χρησιμοποιούνται ως λύση ανάγκης για να «μπαλώνονται» διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις με φειδώ, και μόνο όταν γνωρίζουμε ότι η συνεισφορά τους μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση καταπονεί άσκοπα το προσωπικό και τα μέσα και, επαγωγικά, θέτει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα και ασφάλεια, δηλαδή τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την υλοποίηση των λοιπών εθνικών στόχων και προτεραιοτήτων».  

«Είμαι περήφανος»

Ως λύση στο όλο ζήτημα ο ΥΦΕΘΑ πρότεινε: «Η απάντηση, πέραν της προφανούς ανάγκης για διαρκή επένδυση του κράτους στην Πολιτική Προστασία, είναι «περισσότερη Ευρώπη», δηλαδή καλύτερος συντονισμός των μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας στον τομέα της διαχείρισης φυσικών και άλλων καταστροφών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας κατά τα τελευταία έτη, και ιδιαίτερα με την προσφορά του στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέσω της οργάνωσης της μεγαλύτερης επιχείρησης Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μέχρι σήμερα. Είμαι επίσης υπερήφανος για τη συνεισφορά της Ελλάδας μας, η οποία πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο με την οργάνωση και λειτουργία της 1ης ευρωπαϊκής αποθήκης υγειονομικού υλικού στον Αυλώνα, όσο και με ανθρωπιστικές αποστολές παντού σε όλη την Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, για επαναπατρισμό, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, για αποστολή μονάδων έρευνας και διάσωσης σε σεισμούς, σε πυρκαγιές. Ας συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προς μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή δομή Πολιτικής Προστασίας!».