«Τομή το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Χάρης Θεοχάρης. Είπε πως θα ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται, ενώ ανέφερε ότι, αν βρεθούν ευρήματα, δεν θα ενημερωθεί ποτέ. Παράλληλα, τόνισε ότι το υλικό της παρακολούθησης σβηνόταν αυτόματα όταν γέμιζε ο σκληρός δίσκος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις
: Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο τομή. Είναι ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει ότι η ΝΔ όταν συμβαίνει κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, όταν δεν πηγαίνουν τα πράγματα όπως θα θέλαμε να πάνε μαθαίνει, βλέπει, αναλύει τα προβλήματα και έρχεται με τολμηρές θεσμικές παρεμβάσεις να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται.

Χαίρομαι γιατί στην ομιλία μου στο τέλος του πορίσματος της εξεταστικής είχα τότε προτείνει να υπάρχει στο φίλτρο του προέδρου της Βουλής. Θυμίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι πολιτειακός παράγοντας, όχι πολιτικός παράγοντας, συνεπώς έχει εκ της θέσεως του και του ρόλου του την υποχρέωση να λειτουργεί θεσμικά και υψηλότερα από τα κομματικά κριτήρια για αυτό κατά τεκμήριο είναι ένας καταξιωμένος πολιτικός. Συνεπώς να εξετάζονται οι πολιτικές προεκτάσεις των όποιων προτάσεων της ΕΥΠ πριν αυτές προωθηθούν στους εισαγγελείς για έλεγχο και κατά πόσο επί της ουσίας πρέπει να γίνει η παρακολούθηση αυτό είναι μια πολύ θετική και πολύ τολμηρή θεσμική παρέμβαση την οποία πρέπει να την υποστηρίξουμε όλοι μας. Μέσα σε όλες τις αλλαγές οι οποίες είναι πάρα πολλές και είναι πολύ ευχάριστο που είδαμε σφαιρικά αυτό το θεσμικό ζήτημα είναι και η επαναφορά της δυνατότητας της ενημέρωσης για κάποιον ο οποίος παρακολουθείται και είναι προφανές ότι η ενημέρωση περί των λόγων της παρακολούθησης πρέπει να γίνει...
 
ΔΗΜ: Ναι αλλά όχι μετά από τρία χρόνια...

 Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ζυγιστούνε, φυσικά η εύλογη δυνατότητα του πολίτη να ενημερωθεί για το κατά πόσο έχει παρακολουθηθεί ή όχι και υπάρχει και η επιχειρησιακή ανάγκη της ΕΥΠ να κάνει καλά τη δουλειά της με έναν τρόπο ο οποίος δεν της δημιουργεί εμπόδια. Αν κάποιος παρακολουθηθεί και βρεθούν ευρήματα τότε δεν ενημερώνεται γιατί προφανώς βρέθηκαν κάποια ευρήματα και δεν έχει δικαίωμα να μάθει ή να επιβεβαιώσει τις όποιες υποψίες του ότι παρακολουθείται διότι βρέθηκε κάτι εναντίον του. Το δεύτερο είναι ότι όταν δεν βρεθούν ευρήματα και έχει δικαίωμα να μάθει δίνουμε έναν εύλογο χρόνο διότι ενδεχομένως η έρευνα αυτή να συνεχίζεται σε άλλα πρόσωπα σχετικά, συγγενικά ή οτιδήποτε άλλο ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες.

Ερωτηθείς γιατί διαγράφεται στους 6 μήνες το υλικό της παρακολούθησης αυτομάτως και όχι στα δύο χρόνια όπως ίσχυε μέχρι σήμερα: Δεν ίσχυε στα δύο χρόνια, σήμερα το υλικό της παρακολούθησης σβηνόταν αυτόματα όταν γέμιζε ο σκληρός δίσκος του συστήματος που κάνει την παρακολούθηση. Αυτό δεν το κρίνει κανένας έτσι ήταν. Το υλικό της παρακολούθησης είναι οι λεπτομερείς συζητήσεις και το ηχητικό υλικό που μιλάς περί ανέμων και υδάτων με τον έναν με τον άλλο για διάφορα θέματα, αυτό το υλικό καταγράφεται, το ακούει κάποιος, κάνει μια σύνοψη τι έχει ενδιαφέρον και αυτό το υλικό κρατείται. Στους 6 μήνες σβήνονται αυτά τα οποία έχουν τρίτα πράγματα και είναι επικίνδυνο να μένουν για περαιτέρω χρονικό διάστημα, η σύνοψη όμως, αυτό που τελικά είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε η παρακολούθηση αν βρέθηκαν κάποια πράγματα και τι είναι αυτά, αυτή η σύνοψη μένει για 10 χρόνια.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν τρόποι προκειμένου να υποχρεωθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν στην επιτροπή της Βουλής: Πρέπει να το δούμε και αυτό ισορροπημένα και είναι αρκετά δύσκολο.

ΔΗΜ: Έχει θεσμικά εργαλεία η Βουλή προκειμένου να τους υποχρεώσει

Υποχρέωση είναι μόνο σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη υποθέτω δηλαδή να τους παραπέμψει με τα εργαλεία που έχει κάποια ανακριτική αρχή δηλαδή ότι δεν απαντάνε στις ερωτήσεις όπως θα έπρεπε. Βέβαια εκεί και μετά πρέπει να υπάρχει και μια κρίση δικαστική.

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουμε ως χώρα σε εξαγωγές υδρογονανθράκων στην περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις και αν θα υπάρχει αναφορά στο μετεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ: Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, και ακόμα πιο σημαντικό από την εξαγωγή ή από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων είναι να γίνουμε ένας μετακομιστικός κόμβος ενεργειακός είτε με ηλεκτρική ενέργεια είτε με φυσικό αέριο είτε με οτιδήποτε άλλο γιατί τότε είμαστε ένας κρίκος συνεργατικός και κάθε επίθεση εναντίον μας είναι επίθεση εναντίον όλων των συνεργατών μας. Βεβαίως θα έχουμε στο πρόγραμμα μας αλλά μην ξεχνάτε ότι το φυσικό αέριο θα είναι για αρκετά χρόνια το μεταβατικό καύσιμο.