Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Κύπρου βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της μεγάλης ομογενειακής οργανώσεως των American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία πλήθους υπουργών και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ως εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Jimmy Kokotas και άλλοι.





Στην εκδήλωση από την ΑΗΕΠΑ βραβεύτηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, και στα πρόσωπά τους το σύνολο των στελεχών, των οπλιτών θητείας, των εφέδρων και των εθνοφυλάκων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, την αποτρεπτική τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα, υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ακεραιότητας της χώρας μας στη ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. Για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου βραβεύθηκε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος, Δημόκριτος Ζερβάκης.

Στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς μεταξύ άλλων, εξήρε τη διαχρονική συμβολή της ΑΗΕΡΑ στα εθνικά θέματα, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Ο ίδιος επίσης ευχαρίστησε ολόκληρη της ελληνοαμερικανική κοινότητα για την ανιδιοτελή τους αγάπη, τη στήριξη και την αμέριστη βοήθεια τους απέναντι στη Πατρίδα, αλλά και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες, ώστε να διατηρείται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ στο υψηλότερο ίσως επίπεδο όλων των εποχών, ενώ έκανε αναφορά στην πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το εν εξλίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της προαναφερθείσης συνεργασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ΠΑ στην έκδοση VIPER, στην επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και στην απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 «Romeo».





Τέλος προέτρεψε τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα γιατί η αξιόπιστη εξωτερική της πολιτική και οι επιδόσεις της στην οικονομία, συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που μπορεί και θέλει να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, όχι ως ο «φτωχός» συγγενής του παρελθόντος, αλλά ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, εμφανίζοντας ανταγωνιστικές επιδόσεις μεταξύ των εταίρων της στην ΕΕ, είναι αναμφίβολα ισχυρότερη γεωπολιτικά και αμυντικά από ότι στο παρελθόν, αναπτύσσοντας μια πολυμερή διπλωματία με συμμαχίες σε πολλά επίπεδα, που έχουν ενδυναμώσει τη θέση της και την έχουν αναδείξει σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα μας, υπήρξε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό των διαχρονικών συμμάχων μας μεταξύ των οποίων και των Αμερικανών, ενάντια σε κάθε μορφή βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας, γεγονός που της επιτρέπει να στέκεται ακλόνητη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, σταθερά προσηλωμένη στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, στην αρχή pacta sunt servanda (=οι συμφωνίες είναι τηρητέες) και στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση ή προσέγγιση του τύπου «η ισχύς παράγει δίκαιο».





Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σε αυτή την πορεία επιτυχίας και ανάκαμψης που ακολουθεί η χώρα, ο απόδημος Ελληνισμός της Αμερικής θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, με την ενεργή στήριξη, το κύρος και την ισχύ του εντός της πολιτικής και επενδυτικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρειαζόμαστε το πάθος και την αγάπη των ομογενών μας, αρωγό και συμπαραστάτη στην συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων, ώστε η χώρα να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είμαι βέβαιος, ότι οι ομογενείς μας το κατανοούν και θα κάνουν πάντα το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα μας».