Στην ετήσια σύνοδο των υπουργών Αμύνης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, συμμετέσχε από ελληνικής πλευράς ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου εξετάστηκαν θέματα όπως οι εθνικές θέσεις των κρατών-μελών για το μέλλον της SEDM, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που είναι σε πλήρη εξέλιξη και αμείωτη ένταση, στην περιφερειακή ασφάλεια, ο ετήσιος απολογισμός καθώς και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), η οποία – ως γνωστό –την παρούσα χρονική στιγμή έχει Έλληνα Διοικητή, τον Ταξίαρχο Ευάγγελο Μικρούτσικο κλπ.

Ο ΥΦΕΘΑ παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της συνόδου επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία αποτελούν τη βάση για μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην άσκηση “SEESIM-22”, που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα το 2022.
F2__2_
Ο ίδιος σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη προς την Ουκρανία, επισήμανε τις προσπάθειες της Ρωσίας για εργαλειοποίηση της ενέργειας και της δημιουργίας αστάθειας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τονίζοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο της Μεσογείου στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην περιοχή.
F17

Τέλος, επανέλαβε τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της κυριαρχίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τη συνεργασία προς το συμφέρον των λαών και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο ΥΦΕΘΑ είχε σειρά επαφών με συναδέλφους του από Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία και άλλους.