«Η ''Κιβωτός του Κόσμου'' πρόσφερε υπηρεσίες και κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, διαπιστώσαμε θέματα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών όπως επίσης πως δεν γινόταν υποστήριξη σε σχέση με τη βιολογική οικογένεια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον Αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Είπε πως έλεγχοι γίνονται δύο φορές τον χρόνο αιφνιδιαστικά από την περιφέρεια ενώ υπάρχουν έλεγχοι από τον Συνήγορο του Παιδιού, ενώ ανέφερε πως τα περισσότερα παιδιά έχουν δοθεί σε αναδοχή από τα κρατικά και όχι από τα ιδιωτικά ιδρύματα

Τόνισε πως η επόμενη ημέρα είναι όλα τα παιδιά να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την υπόθεση της Κιβωτού του κόσμου: Είμαστε στεναχωρημένοι και θλιμμένοι αλλά κει εξοργισμένοι ταυτόχρονα.

Θελουμε μια κοινωνία που οι ιδιώτες μπορούν να προσφέρουν και υπάρχουν ιδιώτες που προσφέρουν πάρα πολύ καλά και η Κιβωτός ήταν ένα μέρος στο σύστημα της παιδικής προστασίας που πρόσφερε πάρα πολλές υπηρεσίες και κανένας δεν μπορεί να ακυρώσει ότι έργο έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Έχει σώσει ανθρώπους, έχει σώσει παιδιά τα οποία θα είχαν άλλη κατάληξη αλλά άλλο αυτό και άλλο αυτά που έχουν βγει και όλοι έχουμε ανησυχήσει για αυτά που καταγγέλλονται. Οι καταγγελίες είναι πολύ συγκεκριμένες και διερευνούνται από την Αστυνομία και θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη από εκεί και πέρα και προφανώς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, στη συγκεκριμένη δομή όμως υπήρξαν και άλλα θέματα. Οι έλεγχοι είναι πάρα πολύ αυστηροί και είναι εντατικοί απλά δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και μέσα από εκεί γίνονται οι παραινέσεις, οι συστάσεις για βελτίωση σε ότι το κράτος με βάση τη νομοθεσία του έχει θεσπίσει για τα θέματα παιδικής προστασίας.

Ερωτηθείς κάθε πότε ελέγχεται η Κιβωτός: Ελέγχεται μέσω των κοινωνικών λειτουργών των περιφερειών με βάση τη νομοθεσία δύο φορές το χρόνο, αιφνιδιαστικά και υπάρχουν και οι έλεγχοι που γίνονται και από το Συνήγορο του παιδιού. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κράμα είτε από καταγγελίες που μπορεί να έρθουν είτε από αναφορές είτε μέσω των ελέγχων οπότε εκείνη τη στιγμή γίνεται η όλη διαδικασία είτε αυστηροποίησης πολλών πραγμάτων είτε συστάσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Φαίνεται -δεν σας λεω για το κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης- ότι υπήρχαν διάφορα θέματα όσον αφορά ευρύτερα τη διαπαιδαγώγηση.

ΔΗΜ: Πότε το βρήκατε αυτό για πρώτη φορά;

Όταν διαπιστώσαμε πολλά πράγματα στο επίπεδο της παιδικής προστασίας προχωρήσαμε σε μια νομοθέτηση ώστε να επιβληθούνε κανόνες το πώς πρέπει να είναι μια δομή παιδικής προστασίας. Ακόμα και πόσα παιδιά πρέπει να είναι σε μια δομή, πόσα παιδιά πρέπει ναν είναι σε ένα χώρο τον κοινοβιακό, να υπάρχει ιδιωτικότητα πράγματα τα οποία εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν. Το επόμενο στάδιο που είναι σε εξέλιξη, από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί ο νόμος, είναι η δημιουργία πρωτοκόλλων που αφορούν συγκεκριμένα πράγματα στο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης, στο κομμάτι των συστάσεων που έχει να κάνει με τη σύνδεση με τη βιολογική οικογένεια, στο κομμάτι αν καθυστερούνε οι αναδοχές ή όχι και για ποιους λόγους καθυστερούνε...

ΔΗΜ: Για την Κιβωτό είχατε βρει κάτι;

Προφανώς, είχαμε ενδείξεις μέσω των συνεντεύξεων και των εκθέσεων ότι υπήρχαν κάποια θέματα όπως για παράδειγμα δεν γινόταν υποστήριξη της σχέσης σε σχέση με τη βιολογική οικογένεια. Δεν γινόταν συχνά όπως έπρεπε να γίνει.

Για το κομμάτι των υιοθεσιών και των αναδοχών: Αν υπάρχουν για παράδειγμα δύο «επιστροφές» ότι δεν προχώρησαν δυο αναδοχές εκεί καλείται ο φορέας να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν προχώρησαν οι αναδοχές, αυτό αυτόματα είναι ένας έλεγχος οπότε πολλές φορές σου δίνει απάντηση η οποία είναι σωστή πολλές φορές διαπιστώνεις ότι δεν είναι σωστή

ΔΗΜ: Στην Κιβωτό σας δόθηκαν απαντήσεις που δεν ήταν σωστές ;

Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι αναπάντητα ακόμα και σε αυτά που έχει ζητήσει ο Συνήγορος του Παιδιού

ΔΗΜ.: Από πότε;

Το τελευταίο εξάμηνο.

Για τις καταγγελίες: Οι καταγγελίες έχουν πάντα δύο μορφές η μια είναι που πηγαίνεις και καταγγέλλεις, η άλλη είναι όταν μέσω των ελέγχων διαπιστώνεις ότι κάτι συμβαίνει σε αυτή τη δομή οπότε αυτόματα αρχίζεις να κάνεις τον πιο εσωτερικό έλεγχο ώστε να διευκρινήσεις και να αποτυπωθεί ότι όντως έχει συμβεί αυτό που κάποιος θέλει να το καταγγείλει ή να το πει. Στο υπουργείο για τέτοιου είδους θέματα σεξουαλικής κακοποίησης δεν έχουν γίνει αναφορές.

ΔΗΜ.: Δεν σας προβληματίζει ότι θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος το σύστημα ελέγχου της πολιτείας σε αυτές τις δομές να φέρνει στο φως τέτοιες περιπτώσεις;

Προφανώς επεξεργαζόμαστε διάφορά σενάρια το πώς αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο διαυγές για αυτούς τους ανθρώπους και πως μπορεί να υποστηριχθούν και να ενδυναμωθούν ώστε να μπορούν να πάνε να καταγγείλουν. Τώρα θα φτιαχτούν τα πρωτόκολλα. Στα τριάμισι χρόνια που κυβερνάμε βάλαμε τους κανόνες που δεν υπήρχαν.

Η Ελλάδα είχε ένα πολύ συγκεκριμένο σύστημα παιδικής προστασίας το οποίο έρχεται από πάρα πολύ παλιά, δεν το εκσυγχρόνισε ποτέ, αυτό γίνεται τώρα και αυτή είναι η αρχή. Ποτέ πριν δεν μιλούσαμε για αναδοχή, ποτέ πριν δεν μιλούσαμε για επαγγελματική αναδοχή και να σας πω ότι τα περισσότερα παιδιά που έχουν δοθεί για αναδοχή είναι από τα κρατικά ιδρύματα και όχι από τα ιδιωτικά.

ΔΗΜ.: Πότε γιατί δεν τα καταργείται τα ιδιωτικά

Οι σκέψεις είναι πάρα πολλές όχι να αντικατασταθούν από κρατικά γιατί δεν είναι ο ρόλος του κράτους αυτό, ο ρόλος του κράτους είναι να βάλει εκείνους τους κανόνες ώστε αυτό που έχει θεσπίσει το κράτος και έχουμε συμφωνήσει σαν κοινωνία να γίνεται πράξη. Κανένας δεν μπορεί να παίζει και με τις ζωές των παιδιών ακόμα και με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δώσει 1 € σε αυτόν τον φορέα. Ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο με βάση και όλα αυτά που έχουν προκύψει, απλά εμείς πολύ διακριτικά το δουλεύουμε στο κομμάτι της παιδικής προστασίας της χώρας και ακόμα και εκεί που ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια κενά αυτά πολύ άμεσα θα βελτιωθούνε, ενδεχομένως να αυστηροποιηθούνε πολύ περισσότερο κάποιοι κανόνες και η επόμενη μέρα είναι όλα αυτά τα παιδιά να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες. Ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής που θα έρθει στην Ελλάδα σύντομα θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ερωτηθείς πότε γίνανε οι συγκεκριμένες καταγγελίες στο Συνήγορο του παιδιού: Δεν είχαμε καιρό αυτές τις καταγγελίες. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση η όλη ιστορία ξεκινάει μέσω μιας καταγγελίας η οποία έγινε τον Αύγουστο.

ΔΗΜ: Από τη στιγμή που σε κάποια αρχή επισήμως φτάνει μια καταγγελία για κακοποίηση παιδιού δεν πρέπει ο καταγγελλόμενος να βγαίνει σχεδόν αυτόματα σε κάποιου τύπου αργία. Δεν λεω ότι είναι κανείς ένοχος πριν αποδειχθεί, να παίρνει το μισθό του αλλά να μην είναι σε επαφή με παιδιά μέχρι να τελειώσει αυτή η υπόθεση. ...Με μια διακριτικότητα να απομακρύνεται από το ρόλο του, την επαφή του με τα παιδιά μέχρι αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί γιατί δεν είναι λογικό να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν καταγγελθεί μήνες να συνεχίζουν την επαφή τους με τα παιδιά

Γ.ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Σε αυτό δεν έχετε άδικο και αυτό θα αλλάξει.