Με αφορμή της εικόνες βίαιης έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού για οφειλές μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες από το σπίτι της τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια καθώς όπως λένε ήρε πλήρως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Δεν πρόκειται προφανώς για κάποια μεμονωμένη περίπτωση, αφού για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας), ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, με κάθε λογής «Πάτσηδες» να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι και να θησαυρίζουν αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κόκκινα δάνεια ανήμπορων πολιτών και επαγγελματιών, που καλούνται εν συνεχεία να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα .

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι οι εικόνες έξωσης πολιτών από τα σπίτια τους με αστυνομικούς να σπάνε τις πόρτες είχαμε να δούμε από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα δεν είχε υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα, τέτοια εικόνα ούτε και στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων καθώς υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υποστηρίζουν δε ότι όλα αυτά συμβαίνουν εξ αιτίας του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση και λένε ότι γι αυτό τον λόγο είχαν καταθέσει τότε και πρόταση δυσπιστίας στον υπουργών Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. «Σήμερα βλέπουμε κάποια πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματά του» τονίζουν με έμφαση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ακόμα ότι είναι τραγική ειρωνεία ότι την ημέρα που συνέβησαν αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,, Έφης Αχτσιόγλου, δεν είπε κουβέντα για την έξωση της κας Κολοβού και δήλωσε «ικανοποιημένος» από το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «επαρκές».

«Σε μια συνθήκη οικονομικής ασφυξίας για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, λόγω της ακρίβειας, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους και εγκυμονώντας κινδύνους για νέα γενιά κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την κατάσταση αδιεξόδου νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ακόμα ότι «η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται επίσης. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς ούτε 3 στους 100 δεν κατάφεραν να πάρουν ρύθμιση.»

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

  • 1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.
  • 2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.
  • 3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
  • 4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.