Τη διαβεβαίωση ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας «…να εκμεταλλευτούμε τις δύσκολες περιστάσεις για να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο στιβαρή ασπίδα για τους πολίτες», ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς υπερτόνισε την αγαστή και διαχρονική συνεργασία της Πολιτείας και της ιστορικής 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (355 ΜΤΜ), στον τομέα της αεροπυροσβέσεως, στη διάρκεια της επετειακής εκδηλώσεως εορτασμού των 75 ετών από τη συγκρότησή της.

Η τελετή διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Μοίρας, στην 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, παρουσία του Πρέσβεως της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα Jung Il Lee, των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά και Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Π.Σ. Αλέξιου Ράπανου, αντιπροσωπείας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εν αποστρατεία ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βετεράνος Αντισμήναρχος (Ι) ε.α Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος το 1950, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε αρχικά στην 335 Μοίρα, ενώ από το 1951 έως και το 1953 συμμετείχε σε 160 πολεμικές αποστολές με το 13ο Σμήνος μεταφορικών αεροσκαφών C-47 Dakota της 355 ΜΤΜ, στον πόλεμο της Κορέας, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής σε αυτόν.

Κατά την εκδήλωση τελέστηκε Δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον σημερινό Διοικητή της Μοίρας Αντισμήναρχο (Ι) Ηλία Βελούδο, στατική έκθεση αεροσκαφών της 355 ΜΤΜ, καθώς και επίδοση αναμνηστικών σε διατελέσαντες Διοικητές της.

Κατά τον χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής, ο ΥΦΕΘΑ μεταξύ άλλων, αφού πραγματοποίησε ένα σύντομο ιστορικό από τη συγκρότησή της το 1947 με αεροσκάφη τα θρυλικά C-47 Dakota, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο, ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο, τόσο στη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, όσο και αμέσως μετά στη μακρινή Κορέα, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη δράση της Μοίρας από τότε που εφοδιάστηκε με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215, με τα οποία εξακολουθεί να επιχειρεί ως σήμερα.

F14__1_

Το αεροπορικό έργο, σύντομα επεκτάθηκε και στο επίπεδο της κοινωνικής προσφοράς, με την παραλαβή των αεροσκαφών CL-215 και την από αέρος κατάσβεση πυρκαγιών για τη διάσωση του δασικού περιβάλλοντος της χώρας. Με χιλιάδες ώρες πτήσης τα αεροσκάφη εναέριας πυρόσβεσης, είναι πραγματικά ο «από μηχανής Θεός» για τις περιουσίες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα κατά την «καλοκαιρινή» περίοδο, που για εμάς εδώ στην Ελλάδα έχει διάρκεια όχι τριών, αλλά έξι μηνών και εκτείνεται από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

F15__2_
F16__1_
F7__1_
F8__2_

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικώς ότι μέσα από τις 784 μέρες της θητείας του ως Γεν.Γραμματέας αρχικά και Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη συνέχεια «ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 23.361 πυρκαγιές, στην πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και χάρη στην άμεση και καταλυτική επέμβασή σας, δεν υπήρξε και θέλω να το σημειώσετε αυτό, δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια, σε καμία πυρκαγιά, σε ολόκληρη τη χώρα».

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι: «Δεν θα περιείχαν τα λόγια μου καμία δόση υπερβολής αν σας έλεγα ότι, η Πολεμική Αεροπορία με τον στόλο των πυροσβεστικών της αεροσκαφών, αποτελεί μια πραγματική αιχμή του δόρατος για την Πολιτεία, στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών που κάθε χρόνο πλήττουν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της Πατρίδας».

Τέλος, ο Ν.Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε μια συνεχή συνεργασία, με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω από την εμπειρία μου και από τα δύο Υπουργεία ότι αυτή η συνεργασία είναι διαχρονικά από τις πλέον αγαστές και παραγωγικές, συγκριτικά με τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες. Μπροστά μας βρίσκονται, καλώς ή κακώς, μεγάλες προκλήσεις, λόγω των καταστροφών, που θα προκύπτουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, εξαιτίας της διαρκώς εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Υποχρέωσή μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις δύσκολες περιστάσεις για να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο στιβαρή ασπίδα για τους πολίτες. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει διάψευση των προσδοκιών τους και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε να συμβεί».