Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
skrekas_ok_ok_
Πολιτική

Επιτυχία της Ελλάδας: «Μπλόκαρε» την «αστεία» και «παράλογη» πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο – Συμμαχία 15 κρατών ώστε να πέσει το πλαφόν στα 150-200 ευρώ

Η έκπληξη ήρθε από Ισπανία, που συντάχθηκε με τις θέσεις της Ελλάδας, όπως επίσης και οι χώρες Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία

Μία σημαντική επιτυχία κατέγραψε σήμερα η κυβέρνηση, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα . Η Ελλάδα κατάφερε να «χτίσει» συμμαχία με 15 χώρες της Ε.Ε. κόντρα στη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά, ώστε να πέσει το πλαφόν για το φυσικό αέριο μεταξύ 150-200 ευρώ και να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σήμερα είναι στα 115 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έβαλε βέτο στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Με αυτή τη θέση συντάχθηκαν αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία.

5739409
Αυτό σημειώθηκε κατά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία και Ελλάδα μίλησαν πρώτοι και εξέφρασαν τη θέση που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα, να μη δώσουν το πράσινο φως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού.

Τελικά κατάφεραν να περάσουν το βέτο, με την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να το επιβεβαιώνει, καθώς, αφού μίλησαν όλοι, αναβλήθηκε η αποδοχή του σημερινού κανονισμού για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, ώστε να υιοθετηθούν ταυτόχρονα στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο υπουργών που πιθανότατα τοποθετείται στις 13 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν βάζει το πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σήμερα είναι στα 115 ευρώ. Η Ισπανία χαρακτήρισε την πρόταση «αστεία» και η Ελλάδα «παράλογη». Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, κ. Σκρέκα, η πρόταση της Κομισιόν στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές, λέγοντας ουσιαστικά ότι η Ε.Ε. έχει να πληρώσει τόσα πολλά για φυσικό αέριο.

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

Η ελληνική πλευρά ξεκίνησε από νωρίς το πρωί τις διαβουλεύσεις με τις χώρες κυρίως του Νότου, ώστε να υπάρξει συντονισμός πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Η έκπληξη ήρθε απο Ισπανία, που συντάχθηκε με τις θέσεις της Ελλάδας, όπως επίσης και οι χώρες Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία. Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μπήκε στο Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., έχοντας έναν άσο στο μανίκι του.
5739411


Τη συμφωνία και των υπουργών των παραπάνω χωρών να μη δώσουν την πολιτική έγκριση σήμερα για τα θέματα που συζητούνταν και να τα μπλοκάρουν, ώστε όλα μαζί τα τρία θέματα (αδειοδότησης των ΑΠΕ, του μηχανισμού αλληλεγγύης και πλαφόν) να περάσουν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκ. πριν από το EUCO. Σημειώνεται ότι πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».