Την ερχόμενη Δευτέρα 28/11 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όπως είναι γνωστό, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.-ΚΚΕ κατέθεσαν κοινό αίτημα να κληθούν στην Επιτροπή τέσσερα πρόσωπα, επικαλούμενα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Τα τέσσερα πρόσωπα είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν οι κληθέντες ξεκαθαρίσουν αν θα παραστούν ή όχι, έσπευσε να ανοίξει θέμα βίαιης προσαγωγής τους, παρότι, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή, επειδή δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης.

Παράλληλα, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προσέλθουν υποχρεωτικώς στη συνεδρίαση και ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η διά υπομνήματος εξέτασή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει καταστήσει σαφές εξαρχής ότι δεν έχει σκοπό να κρυφτεί και θα προσέλθει κανονικά στην επιτροπή, προκειμένου να δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις.