Στις 12 αναμένεται να ξεκινήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με τέσσερα πρόσωπα να έχουν κληθεί για να καταθέσουν αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά από κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) που ζήτησαν να προσκληθούν για ακρόαση ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος και ο ισραηλινός επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν.

Παράλληλα, στην επιτροπή συμμετέχουν 19 βουλευτές, με την ΝΔ να έχει οριακή πλειοψηφία καθώς απαριθμεί 10 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρει ότι τα αιτήματά του θα μπουν σε ψηφοφορία και θα υποστηριχθούν όχι μόνο από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης άλλα και από γαλάζιους βουλευτές και δη την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία -όπως και ο Κώστας Τζαβάρας- έχει τοποθετηθεί δημόσια, υποστηρίζοντας πως το απόρρητο για την λειτουργία της ΕΥΠ αίρεται ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει αρμοδιότητα ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο Κώστας Τζαβάρας είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, την αντικατάστασή του. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι το έκανε γιατί επιθυμεί να διατηρήσει τις απόψεις του χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του.