Πλήθος επενδυτών, επιχειρηματιών και διαχειριστών κεφαλαίων θα συναντήσει σήμερα στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ταξίδι με πρώτιστο σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Όπως έπραξε προ ημερών σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Bloomberg Leaders Circle, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει στη βρετανική πρωτεύουσα τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε σειρά δεικτών, ιδιαίτερα στη μείωση της ανεργίας, στις εξαγωγές και στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Θα παρουσιάσει επίσης τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία εποχή διεθνούς αβεβαιότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, θα συμμετέχουν το πρωί στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη Morgan Stanley, στο Συνεδριακό Κέντρο της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας στο Λονδίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley διεθνώς (εκτός ΗΠΑ δηλαδή), θα έχουν συζήτηση την οποία θα παρακολουθήσουν περίπου 250 στελέχη από το Σίτι του Λονδίνου. «Η Ελλάδα πλέον θεωρείται από πολλούς ως πυλώνας σταθερότητας και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Και πιστεύω ότι ήμασταν καλοί στο να αξιοποιήσουμε τα συστημικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτησή του ενώπιον των επενδυτών στο Λονδίνο.

Έχοντας συνομιλήσει πλέον με πλήθος εκπροσώπων του διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού στερεώματος τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι αυτά που κυρίως τους απασχολούν είναι πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από την διεθνή οικονομική επιβράδυνση και από την ενεργειακή κρίση και αν θα υπάρξει πολιτική αστάθεια στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον. Ο πρωθυπουργός θα είναι «οπλισμένος» με τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση και τις μειώσεις φόρων, την έκθεση του EIU (Economist Intelligence Unit) που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση διεθνώς με ανοδική πορεία με 16 μονάδες ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 9,8% για τον Οκτώβριο, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη ανέβηκε στο 10,7%, αλλά και την ταχεία αξιοποίηση των πόρων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση της δεύτερης πληρωμής.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κλειστή συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιριών και ομίλων και στις 9:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) θα είναι ο βασικός ομιλητής στο London School of Economics (LSE), σε εκδήλωση με τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν. Εκεί σχεδιάζει να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, στις προκλήσεις στο δρόμο προς τις εκλογές, τη θέση της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και μια «δύσκολη» περιοχή, αλλά και στο όραμά του ενόψει της διεκδίκησης νέας κυβερνητικής θητείας.

Ξεχωριστής σημασίας, ωστόσο, είναι η ιδιωτική συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, πρίγκιπα Κάρολο τον Γ’. Συγκεκριμένα, στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα γίνουν δεκτοί από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η συνάντηση είναι εκτός τυπικού πρωτοκόλλου, καθώς ο Κάρολος ως βασιλιάς συναντά επισήμως μόνο αρχηγούς κρατών. Οι κ. Μητσοτάκης και Κάρολος έχουν αναπτύξει μια προσωπική σχέση: Τον περασμένο Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε φιλοξενηθεί από τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία, ενώ τον Μάρτιο του 2021 είχαν συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί μεταξύ άλλων γύρω από την αξιοποίηση του Τατοϊου (στο πρότυπο του Dumfries House) και γύρω και από το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Sunday Times, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι ο Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αν και αναμένει ότι «θα είναι ουδέτερος», λόγω της ιδιότητάς του. Η εκτίμηση αυτή, όπως ανέφερε, βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.