Το «πράσινο φως» σε διακόσιους υποψήφιους βουλευτές, ώστε να πέσουν άμεσα στη μάχη του σταυρού, αναμένεται να ανάψει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τις κάλπες να στήνονται στις αρχές του χρόνου.

Όμως, ακόμα και γι’ αυτό το θέμα αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση ανάμεσα στους προεδρικούς και τα στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς οι τελευταίοι επιθυμούν την πλήρη τήρηση του καταστατικού, που θέλει οι υποψήφιοι να εγκρίνονται από την Κ.Ε. του κόμματος.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι για την Α’ Αθήνας οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο γραμματέας της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, η Μάγκυ Δούση και η Μυρσίνη Ζορμπά. Για τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών η Εφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Βίτσας, η Χαρά Καφαντάρη, ο Πάνος Ρήγας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ακούγονται ακόμα τα ονόματα του Στέφανου Τζουμάκα, αλλά και του πρώην δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα.

Μάχη

Στον Βόρειο Τομέα θα κονταροχτυπηθούν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Τάνια Καραγιάννη.

Νότιος Τομέας

Στον Νότιο Τομέα υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Θεανώ Φωτίου, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης. Στο ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιά θα είναι και πάλι ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ μια θέση αναμένεται να καταλάβει και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος της πόλης και καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας. Ακόμα, ακούγεται το όνομα του πρώην συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Χρήστου Φωτιάδη.

Πειραιάς

Στη Β’ Πειραιά οι Τρύφωνας Αλεξιάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Νίνα Κασιμάτη θα δώσουν και πάλι τη μάχη του σταυρού. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρίσκονται επίσης η Εύη Καρακώστα, η Βίκυ Τσεφαλά από τη Νεολαία και η κόρη του πρώην δημάρχου Νίκαιας και Πειραιά, Στέλιου Λογοθέτη, Κατερίνα Λογοθέτη. Στην Ανατολική Αττική θα ξαναδώσουν σίγουρα τη μάχη οι Νάσος Αθανασίου, Χρήστος Σπίρτζης και Πάνος Σκουρολιάκος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος.

Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη

Στη Δυτική Αττική θα θέσουν και πάλι υποψηφιότητα οι Γιώργος Τσίπρας και Γιώργος Πάντζας. Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιοι οι Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου και φυσικά ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης οι Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος. Στις Κυκλάδες θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Συρμαλένιος και, όπως φαίνεται, ο Νίκος Μανιός. Από τη Σύρο ακούγεται το όνομα του δικηγόρου Αντώνη Συρίγου, ενώ έχει αυτοπροταθεί ο πρώην δήμαρχος του νησιού Γιώργος Μαραγκός. Από γυναίκες φαίνεται πως μια θέση θα έχουν η Αννα Μαυρουδή και η Μαρία Χανιώτη.

Νησιά

Στα Δωδεκάνησα θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα οι Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός. Στη Χίο, ακόμα μία θητεία θα διεκδικήσει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, όπως και ο Γιάννης Μπουρνούς στη Λέσβο. Στα Χανιά υποψήφιος θα είναι ο Παύλος Πολάκης, ενώ ακούγεται και πάλι το όνομα του Γιώργου Σταθάκη. Στο Ρέθυμνο, υποψήφιος θα είναι ο Ανδρέας Ξανθός, όπως και στο Λασίθι ο Μανώλης Θραψανιώτης.

Στο Ηράκλειο θα είναι ξανά υποψήφιοι οι Μαμουλάκης, Ηγουμενίδης και Βαρδάκης, ενώ ακούστηκε πρόσφατα και το όνομα του Γιάννη Βουλγαράκη. Στα Τρίκαλα θα δώσουν τη μάχη του σταυρού μεταξύ άλλων η Παναγιώτα Δριτσέλη, ο Χρήστος Σιμορέλης και η Μαρίνα Κοντοτόλη. Στην Καρδίτσα θα θέσει υποψηφιότητα ο Σπύρος Λάππας. Στη Μεσσηνία θα κατέβουν οι Αλέξης Χαρίτσης και Πέτρος Κωνσταντινέας, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα του Γιώργου Πετρόπουλου της ΑΔΕΔΥ και της Γιούλας Ζαχαράκη.

Επικρατείας

Όπως έχουν γράψει πρώτα τα «Π», υποψήφιος της Διασποράς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο Οθων Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School, αλλά και ο γνωστός γιατρός και καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης θα κατέβει υποψήφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλλονιά. Θέση στα ψηφοδέλτια φαίνεται ότι έχει κλείσει και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία υπηρέτησε επί 37 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον βαθμό της αντιστρατήγου.

Από το think tank, στα ψηφοδέλτια αναμένεται να βρίσκονται επίσης οι Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Γιάννης Μυλόπουλος (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ), Διάνα Βουτυράκου (ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, η οποία το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη), Σπύρος Κίντζιος (πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Κωστής Παπαϊωάννου (πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Στα ψηφοδέλτια -ίσως στο Επικρατείας- όπως δείχνουν όλα θα βρεθεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ακούγεται και το όνομα του γνωστού τέως ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή Χουάν Ραμόν Ρότσα. Από τη νεότερη γενιά θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, Στέργιος Καλπάκης. Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής, ενώ τη μάχη του σταυρού θα δώσει και ο Κώστας Στρατής (πρώην υφυπουργός Πολιτισμού), ο οποίος το 2019 είχε κατέβει στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.

Οι εκπλήξεις

Στις εκπλήξεις που μελετά ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να είναι η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του αδικοχαμένου Ολυμπιονίκη και τέως αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Από ηθοποιούς ακούγονται τα ονόματα της Μαριάννας Τουμασάτου και της Τάνιας Τρύπη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν και την τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Νοεμβρίου 2022.