Η διαδικασία του Συνεδρίου, πέρα από τη νέα ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναµένεται να αναδείξει και τα στελέχη που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι, άλλωστε, η πλήρης ανανέωση των ψηφοδελτίων, δεδοµένου ότι όλοι οι ειδικοί σύµβουλοι που έχει γύρω του τού επισηµαίνουν ότι ένα από τα αρνητικά του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι πως δεν υπάρχει ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό της Κουµουνδούρου.

Θέλει ανανέωση

Γι’ αυτό άλλωστε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόµενος στις εκλογές έδωσε και το στίγµα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων του κόµµατός του. «Τα ψηφοδέλτιά µας θα καθρεφτίζουν τις πιο ζωντανές, νεανικές, έντιµες, καταρτισµένες, ανήσυχες δυνάµεις που διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Κι αυτή η νέα γενιά που στρατεύεται στην πολιτική για να δώσει και όχι για να πάρει θα αποτελέσει και τη ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις από τα στελέχη που έχουν συµβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το κόµµα που είναι σήµερα. Για την ανανέωση των ψηφοδελτίων αναµένεται να αξιοποιηθούν και στελέχη από το νέο think tank που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι επιστήμονες

Στην Κεφαλλονιά όλα δείχνουν ότι θα δώσει τη µάχη του σταυρού ο Νίκος Φαραντούρης, διδάκτωρ Νοµικής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο ∆ίκαιο Ενέργειας. Ακόµα, συζητούνται τα ονόµατα του αναπληρωτή καθηγητή Αιµατολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), γνωστού για τις παρεµβάσεις του στο θέµα του κορονοϊού, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, της 23χρονης ∆ιάνας Βουτυράκου, που έχει χαρακτηριστεί ως παιδί-θαύµα, καθώς το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσµιο ∆ιαγωνισµό Ροµποτικής στη Σανγκάη, της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη -η πρώτη γυναίκα που έφτασε στον ανώτατο βαθµό της αντιστρατήγου στην Ελληνική Αστυνοµία και γνωρίζει πολύ καλά το Προσφυγικό-, του καθηγητή Σπύρου Κίντζιου, ο οποίος έχει συµβάλει στη διαµόρφωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την επισιτιστική κρίση, του καθηγητή Ψυχιατρικής ∆ηµήτρη Πλουµπίδη, του εκπαιδευτικού Κωστή Παπαϊωάννου και του κοσµήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστηµών, ∆ηµήτρη Χριστόπουλου. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός και ναύαρχος εν αποστρατεία, έχει «κλειδώσει» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εσχάτως ακούγεται και το όνοµα του Γιάννη Ματζουράνη για τον ∆υτικό Τοµέα.

«Εμφύλιος»

Μάχη µεταξύ προεδρικών και «Οµπρέλας» αναµένεται να δοθεί στον Βόρειο Τοµέα Αθηνών, καθώς την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουν µε απαιτήσεις οι «προεδρικοί» Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ από την «Οµπρέλα» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στον ∆υτικό Τοµέα λέγεται ότι ενδέχεται να µην κατέβει ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ενώ υπάρχει έντονη φηµολογία πως θα είναι υποψήφια η Εφη Αχτσιόγλου. Ο ∆ηµήτρης Βίτσας και η Χαρά Καφαντάρη διατηρούν ισχυρούς δεσµούς µε την περιοχή, άρα θα διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των πολιτών. Σε αυτόν τον τοµέα είχε εκλεγεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που τελικά όµως έχασε την έδρα από τον Παναγιώτη Κουρουµπλή, ο οποίος διαγράφτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά µένει να διερευνηθεί εάν τελικά ο Π. Κουρουµπλής θα επανενταχτεί στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αλλά και τι θα γίνει µε τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Στον ∆υτικό Τοµέα υποψήφιοι θα είναι και ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Νίκος Τόσκας. Στην Α’ Αθήνας αναµένεται να συγκρουστούν τα «βαριά ονόµατα» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκεί εκλέγονται ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, καθώς και ο γραµµατέας του κόµµατος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Ερώτηµα παραµένει τι θα κάνει τελικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, αφού, αν παραµείνει εκπρόσωπος του κόµµατος, θα πρέπει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, διαφορετικά προβλέπεται να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας.  

Στα νότια της Αθήνας

Από το Πολιτικό Συµβούλιο, ο Θ. Θεοχαρόπουλος θα κατευθυνθεί και πάλι στα νότια της Αθήνας, ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ Ν. Μαδεµλής θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθεί σε κάποιον τοµέα της Β’ Αθηνών, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης στον Βόρειο Τοµέα, ενώ πιθανότατα ο Σπ. ∆ανέλλης θα είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο. Ο Νίκος Μπίστης δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον και όλα δείχνουν πως δεν θα βρεθεί στις λίστες του κόµµατος. Τέλος, τα Χανιά αναµένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι υποψηφιότητες Πολάκη και Σταθάκη θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε ντέρµπι.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 2 Απριλίου.