Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, συμμετέχει στην 113η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Ο κ. Μηταράκης έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιοι θα εισέρχονται σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, κατά την τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη ενεργή συμμετοχή του και την αρωγή του προς την Ελλάδα κατά την δύσκολη για το μεταναστευτικό, τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας πως έχει γίνει σημαντικό έργο για τις εγκαταστάσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τη διαχείριση των δομών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προγράμματα ένταξης και τις εθελοντικές επιστροφές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι κρίσεις οι οποίες επιδεινώνουν το μεταναστευτικό είναι πολλές, όπως η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός και η επισιτιστική ανασφάλεια.

Παράλληλα, σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που την έχουν ανάγκη, ανθρωπιστικές βίζες όπου απαιτείται καθώς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης, με την Ελλάδα, όπως σημείωσε να είναι έτοιμη να συμβάλλει, αρκεί αυτές οι προσπάθειες να είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο και να μοιράζουν τις ευθύνες δικαίως ανάμεσα στις χώρες.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η Ελλάδα, η οποία διαχειρίστηκε την προηγούμενη δεκαετία δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη για τις δυνατότητές της, εφάρμοσε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προστατεύοντας τα σύνορα και ελέγχοντας την παράνομη μετανάστευσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ άνοιξε και οδούς για τη νόμιμη μετανάστευση, αναφέροντας τις συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

«Είναι εθνική μας προτεραιότητα να εντοπίσουμε και να εξαρθρώσουμε τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ακεραιότητα του συστήματος Ασύλου και της Συνθήκης της Γενεύης.