Με αφορμή την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -τα οποία ανέρχονται στα 373,5 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν τα 4,1 δισ. επιπλέον ΦΠΑ-, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για κλοπή.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε δήλωσή τους ανέφεραν μάλιστα ότι «την ώρα που η κυβέρνηση εισπράττει από τους πολίτες 4,1 δισ. περισσότερα από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, χαρίζει δισεκατομμύρια στους ηλεκτροπαραγωγούς με τη σκανδαλώδη συρρίκνωση των υπερκερδών που φορολογεί».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει μόλις 373,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, έχοντας προσδιορίσει τα υπερκέρδη στο αδιανόητα χαμηλό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, ενώ τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ, βάσει αδιαμφισβήτητων στοιχείων της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Τονίζουν ακόμη ότι «πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή 1,8 δισ. και εμπαιγμό των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων που σηκώνουν στις πλάτες τους, εδώ και πάνω από ένα έτος, τα υπερκέρδη λίγων ενεργειακών εταιρειών.

Ακόμη, δε, και αυτά τα ελάχιστα που φορολογεί η κυβέρνηση θα τα μετατρέψει σε επιδότηση της αισχροκέρδειας».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι από τον Ιούλιο και μετά εξακολουθούν να σωρεύονται υπερκέρδη τόσο στη χονδρική όσο και -κυρίως- στη λιανική, τα «οποία πλέον η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει με τον διαβόητο μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή. Υπερκέρδη δισεκατομμυρίων σωρεύονται όλο αυτόν τον καιρό και στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο».

«Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να φορολογήσει το 90% των πραγματικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως και το 90% των υπερκερδών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και το 90% των δισεκατομμυρίων υπερκερδών των διυλιστηρίων», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Δεν φτάνει στους πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το δεκαπενθήμερο, πρέπει να υφίστανται και έναν προκλητικό κυβερνητικό πανηγυρισμό μέρα πάρα μέρα».