«Καυτή» προμηνύεται η κοινοβουλευτική εβδομάδα που ξεκίνησε, με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί.

Μέχρι την Τετάρτη το νομοσχέδιο θα βρίσκεται προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, δίνοντας τα πρώτα δείγματα της μάχης που θα ακολουθήσει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα «διασταυρώσουν τα πυρά τους» εκατέρωθεν για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο δεύτερος ζητώντας απαντήσεις και ο πρώτος ξεδιαλύνοντας θεσμικά όποιες σκιές στιγματίζουν το έργο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε όλα συνολικά

«Για τα κακόβουλα λογισμικά κατατέθηκε στη Βουλή ένα σύγχρονο πλαίσιο που καθιστά καθολικά παράνομη τη χρησιμοποίηση, την αξιοποίηση και την παραγωγή τους εντός της ελληνικής επικράτειας, επαναφέροντας νομικές πρόνοιες που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ποιος είναι ο ρόλος μίας κυβέρνησης; Να κάνει τον Πουαρό ή τον Ιαβέρη ή θεσμικά να εμπιστευτεί τα εργαλεία και τις δομές του κράτους;

Ο πρωθυπουργός την άλλη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση των κακόβουλων λογισμικών και τις αλλαγές στην ΕΥΠ, θα είναι στη Βουλή, θα απαντήσει σε όλα και θα τοποθετηθεί συνολικά στο θέμα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τις θεσμικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν άμεσα μέσω του σχεδίου νόμου, ενώ θα αναφέρει στην νομοθετική πρωτοβουλία που σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους, με σκοπό να θωρακίσει τη χώρα από κάθε είδους παράνομο και κακόβουλο λογισμικό, αλλά και να εξασφαλίσει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας, εντός του συνταγματικού πλαισίου και στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών, όπως τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις προθέσεις τους με τη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το πρωί, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σχετικά με τα νέα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως περί παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του αναφέρεται: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα ως προϊστάμενος της ΕΥΠ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Ήταν στα αλήθεια υπό παρακολούθηση οι αξιωματούχοι που έχουν ως αποκλειστικό έργο την άμυνα της χώρας έναντι ξένων επιβουλών; Και αν ναι, ποιος ο εθνικός λόγος;».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου την αρμόδια επιτροπή, τόνισε πως «η προσπάθεια γίνεται για να καλύψουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη νομοθεσία, που έχει αναφορά στο 1994. Οφείλουμε να θωρακίσουμε την Πολιτεία απέναντι σε φαινόμενα που απασχολούν το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπάρχουν συγκεκριμένες καινοτομίες, όπως το ότι γίνεται κακούργημα -από απλό πλημμέλημα που είναι σήμερα- η χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης», ενώ, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε: «Τι πιστεύετε για την ΕΥΠ; Θέλετε να υπάρχει; Έχει ρόλο στη Πολιτεία; Διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα; Η επιχειρηματολογία που ακούστηκε έπληττε τη λειτουργία της ΕΥΠ. Αν θεωρούμε ότι μια χώρα μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια χωρίς σοβαρή και θωρακισμένη ΕΥΠ, η συζήτηση που κάνουμε δεν έχει ρόλο».