Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στα parapolitika.gr, αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας και συγκεκριμένα στη σχετική έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, στο «καυτό» ζήτημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, καθώς και στην ενεργειακή κρίση.

«Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και συγκεκριμένα με την Επιτροπή PEGA, διευκολύνοντας το έργο τους, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη», τονίζει η ευρωβουλευτής.

Eίδαμε ότι σε πρόσφατη ομιλία σας στο Ευρωκοινοβούλιο αναφερθήκατε στο περιστατικό με τους μετανάστες στον Έβρο και στο αν θα ζητηθεί συγγνώμη για όσα είχαν αναφερθεί. Θεωρείτε ότι υπάρχει ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Η αξιωματική αντιπολίτευση –σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό ζήτημα– επέλεξε να αναπαράγει και να διακινεί fake news επί εβδομάδες, ακόμα και μέσω αναρτήσεων του αρχηγού της. Εξάλλου, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που έφεραν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημώντας διεθνώς τη χώρα μας.

Θέλω να σας πω, κ. Πολύζο, ότι η εμπλεκόμενη εξαρχής ΜΚΟ HumanRights360 ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος, ενώ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel απολογήθηκε, αφαιρώντας από την ιστοσελίδα του τα σχετικά άρθρα λόγω αμφιβολιών. Ακόμα, όμως, περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη. Όχι από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό.
2__________JPG__1_
 

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Αριστερά υπονομεύει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη. Πρόκειται για μία παγιωμένη τακτική, γιατί θεωρεί πως έτσι πλήττει την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ουσιαστικά πλήττει την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο αναφορών και μιας σχετικής έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου. Εσείς πώς απαντάτε στην κριτική και πώς την εκλαμβάνετε σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο;

Η Ελλάδα δέχτηκε πολιτικά υποκινούμενα πυρά για δήθεν έλλειψη ελευθεροτυπίας και βρέθηκε ξαφνικά υπόλογη για εκθέσεις που την τοποθετούν χαμηλότερα στην κατάταξη από χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ.

Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται κάποιοι, κ. Πολύζο, ότι η ελευθερία του Τύπου είναι μεγαλύτερη σε αυταρχικά από ό,τι σε δημοκρατικά καθεστώτα. Αυτό, μεταξύ άλλων, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων με τα απαραίτητα θεσμικά εχέγγυα και τελικά έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο η δημοσιογραφία όπως και η πολυφωνία είναι διασφαλισμένες.

Έχει ενισχύσει τη νομοθετική μας εργαλειοθήκη για την προστασία των δημοσιογράφων, δημιουργεί ένα ειδικό Task Force, με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης, καθώς και το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Παρέχει οικονομική στήριξη στα εθνικά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, θα συμβάλει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει… η γενέτειρα της Δημοκρατίας, της ισονομίας και της παρρησίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν αρκετά;

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και συγκεκριμένα με την Επιτροπή PEGA, διευκολύνοντας το έργο τους, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη.

3__________JPG__1_
 Προχωρεί άμεσα στην αλλαγή του υπάρχοντος, από το 1994, νομικού πλαισίου, θέτοντας υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου η Ελλάδα πλέον γίνεται η πρώτη χώρα, πανευρωπαϊκά, που απαγορεύει τη χρήση, εμπορία και κατοχή κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης στην επικράτειά της.

Παράλληλα ενισχύεται το πλαίσιο άρσης του απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφαλείας, με πλήρη θεσμικά εχέγγυα, ενώ ως προμετωπίδα των προτεινόμενων παρεμβάσεων στη λειτουργία της ΕΥΠ και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών στέκονται η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Τη στιγμή, μάλιστα, που κάποιοι βρήκαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βυθίσουν τον δημόσιο βίο στη σκανδαλολογία και να ανακαλύψουν μια νέα «Novartis», η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις κορόνες, να εργαστεί ουσιαστικά και να θωρακίσει το Κράτος Δικαίου.

Η επόμενη μέρα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού ποια μπορεί να είναι και ποιες δυνατότητες έχουν τα ευρωπαϊκά όργανα να συμβάλουν σε αυτήν;

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, πάλεψε για έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα αποσυνδέει τις τιμές του φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή λύση σε αυτό το πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Μάρτιο και αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως, με πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν είναι ικανοποιητική.

Xρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη, με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μόνο, έτσι, θα προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.

Είναι η ώρα που η αξιοπιστία της Ε.Ε. βρίσκεται στο επίκεντρο και χρέος μας είναι να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

*Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.