Μια τριπλή ενίσχυση είναι προ των πυλών για τους συνταξιούχους, µε κυριότερο µέτρο την αύξηση κατά σχεδόν 8% στις συντάξεις, που θα δοθεί τον Ιανουάριο µε τις συντάξεις του Φεβρουαρίου σε 1.724.713 συνταξιούχους (επί συνόλου 2,3 εκατ.).

Η µόνιµη ενίσχυση των συντάξεων συνεχίζεται µε την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα προηγηθεί το έκτακτο βοήθηµα των 250 ευρώ, που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα, συγκεκριµένα έως τις 20 ∆εκεµβρίου. Η δε αύξηση που θα προέλθει από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά 912.644 συνταξιούχους.

Ανησυχία προκάλεσε, ωστόσο, σε αρκετούς συνταξιούχους µια ανακοίνωση προ ηµερών που εξέδωσε το Ενιαίο ∆ίκτυο Συνταξιούχων, µε την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση πως εξαπάτησε τους συνταξιούχους και πως 910.000 µένουν εκτός αυξήσεων λόγω προσωπικής διαφοράς. Η εικόνα που παρουσιάζει ωστόσο ο ΕΦΚΑ µέσα από τα επίσηµα στοιχεία είναι διαφορετική, καθώς επισηµαίνει πως όλοι σχεδόν οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς θα δουν διπλές ή και τριπλές αυξήσεις, τις πρώτες µαζικές αυξήσεις έπειτα από 12 χρόνια.

Συγκεκριµένα, µε βάση τα επίσηµα στοιχεία, το 95% των συνταξιούχων θα δει µία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στους λογαριασµούς τους. Οι µισοί µάλιστα (1,3 εκατ. σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων) θα δουν επιπλέον µία σύνταξη εντός του 2023. Η βελτίωση του εισοδήµατός τους προέρχεται από τον συνδυασµό τεσσάρων παραγόντων, καθώς, πέρα από τους τρεις προαναφερθέντες, προσµετράται και η καταβολή της τέταρτης ετήσιας αύξησης για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης (230.000 δικαιούχοι). Οι αυξήσεις θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασµούς τους από τις 20 ∆εκεµβρίου, οπότε προγραµµατίζεται η πληρωµή του βοηθήµατος των 250 ευρώ, στα τέλη Ιανουαρίου θα καταβληθεί η αύξηση του 7,75%, ενώ οι υπόλοιπες αυξήσεις θα φανούν ήδη µε τις συντάξεις Ιανουαρίου, που προκαταβάλλονται στις 21, 22 και 23 ∆εκεµβρίου. 

\
INFOGRAPHICS: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Για να πλήξουν την εικόνα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, υποστηρίζει µιλώντας στα «Π» πως «το ΕΝ∆ΙΣΥ -ως παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για τη διασπορά fake news στα θέµατα των συντάξεων- ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως 910.000 συνταξιούχοι που έχουν µεγάλη προσωπική διαφορά αυτοµάτως αποκλείονται από τις αυξήσεις».

Όπως τονίζει, «είναι από τα πολλά ψέµατα που διασπείρουν το τελευταίο διάστηµα προκειµένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης, τόσο γιατί καταφέραµε να ολοκληρώσουµε την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσµων κύριων συντάξεων όσο και γιατί είναι η πρώτη κυβέρνηση, έπειτα από πολλά χρόνια, που δίνει πραγµατικές αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων». Με βάση λοιπόν τον ΕΦΚΑ, οι 910.000 συνταξιούχοι µε µεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί -σε ποσοστό 83%- αυξήσεις. Αυτές θα προέλθουν από δύο πηγές: Η πρώτη µέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (515.000 δικαιούχοι), όπου το µέσο ετήσιο όφελος κυµαίνεται σε περίπου 150 ευρώ. Η δεύτερη µέσω της καταβολής της έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του έτους (260.000 δικαιούχοι). Παράλληλα, όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν σηµαντική µείωση της προσωπικής τους διαφοράς, κάτι που θα επιτρέψει σε αρκετούς από αυτούς να δουν µόνιµες αυξήσεις ήδη από τις αρχές του 2024, όταν αναµένεται νέα αναπροσαρµογή -προς τα επάνω- των συντάξεων.

Υπενθυµίζεται πως η αύξηση στις συντάξεις προκύπτει µέσα από µαθηµατικό τύπο, που συνυπολογίζει το ύψος του ΑΕΠ της προηγούµενης χρονιάς και το ύψος του πληθωρισµού, διαιρώντας διά δύο. Ως εκ τούτου, οι πληθωριστικές πιέσεις που αναµένονται και τον επόµενο χρόνο µαζί µε την αύξηση του ΑΕΠ, που προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2023, θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις στις συντάξεις από τις αρχές του 2024. 

Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 3/12