«Ηρεμία ώστε να μην υπάρξει μια γενικευμένη αναταραχή», ζήτησε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, με αφορμή τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομ στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε πως όπου υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές η αστυνομία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να τις πατάξει, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθεια για την ένταξη των Ρομά.

Για τις υπόθεση της Εύας Καϊλή είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία νομικών δεδομένων που υπάρχουν στο Βέλγιο, ενώ διευκρίνισε ότι η δικονομική διαδικασία θα αξιολογηθεί όταν θα υπάρχουν τα δεδομένα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ανδρουλάκη περί «Δούρειου Ίππου», απάντησε πως ξεφεύγουμε από τα όρια της κοινής λογικής.

Σε ότι αφορά τις παρακολουθήσεις είπε πως ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ανέλαβε πρωτοβουλίες και το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Είπε πως εάν κάποιοι προσπαθούν κάθε εβδομάδα να δημιουργήσουν ένα ζήτημα τους αναιρεί η ίδια η πραγματικότητα. '

Αναλυτικά οι δηλώσεις του
 

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι αναταραχές μετά το περιστατικό με το 16χρονο Ρομά: Θα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία από όλους διότι οι συμπολίτες μας που διαμένουν στις περιοχές αυτές, από όποια κατηγορία και αν προέρχονται, το μόνο που δεν χρειάζονται είναι να υπάρχει μια γενικευμένη αναταραχή, μια γενικευμένη δυσπιστία έναντι όλων από τη μια και από την άλλη κατεύθυνση οπότε αυτό που θα πρέπει να επικρατήσει είναι η ψυχραιμία από όλους. Όπου υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές η ελληνική αστυνομία έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια καθ’ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα να τις πατάξει και νομίζω ότι θα μπορέσουμε με εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη που θα διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα ενδελεχώς να πέσουν οι τόνοι, να μη γενικευτεί μια τέτοια κατάσταση γιατί το διακύβευμα όλων όσων διαμένουν στην περιοχή και πρέπει να επικρατήσει ηρεμία είναι ακριβώς μια ομαλότητά στην καθημερινότητά τους.

Η ηρεμία πρέπει να επανέλθει σε κάθε περίπτωση γιατί δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν το να έχουμε γενικευμένες αναταραχές από εκεί και πέρα έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη η οποία αξιολογεί όλα τα δεδομένα, όλες τις περιπτώσεις και χρειάζεται μια νηφαλιότητα από όλους. Η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και στο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης των Ρομά μέσω του υπουργείου Εργασίας οπότε νομίζω ότι με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα θα μπορέσουν να πέσουν οι τόνοι.

Αναφορικά με την υπόθεση της κας Καϊλή: Νομικά είναι αρκετά σύνθετο το περιβάλλον που συζητάμε γιατί αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια έρευνα από τις βελγικές αρχές που και εμείς ενημερωνόμαστε με βάση αυτά που ακούμε κάθε μέρα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και εκεί. Από εκεί και πέρα τι συνέπειες σε επίπεδο εθνικού δικονομικού δικαίου θα έχει όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα το αξιολογήσουμε όταν έρθει η ώρα.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία των ακριβών δεδομένων των νομικών που υπάρχουν στο Βέλγιο γιατί αυτή τη στιγμή η όλη δικονομική διαδικασία και αποδεικτικά και σε όλες τις εκφάνσεις της διενεργείται από τις βελγικές αρχές. Όταν αυτό φτάσει σε ένα στάδιο δικονομικά και νομικά πιο ώριμο θα μπορούμε να έχουμε και περαιτέρω δεδομένα. Ακόμα αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο που ακόμα είναι σε έρευνα και σε νομική αξιολόγηση.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα να δικαστεί η κα Καϊλή στην Ελλάδα: Το πώς θα ακολουθηθεί η δικονομική διαδικασία θα αξιολογηθεί όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα στη διάθεσή μας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη περί Δούρειου Ίππου: Κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο της κοινής λογικής. Η κα Καϊλή είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αυτή είναι η ιδιότητά της δεν νομίζω ότι έχουμε να συζητήσουμε κάτι περαιτέρω από αυτό πολιτικά. Έχει εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ τώρα αν ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι και για αυτό το θέμα φταίει ο Κ. Μητσοτάκης όπως και για όλα τα υπόλοιπα που κατά καιρούς επικαλούνται νομίζω ότι πλέον ξεφεύγουμε από τα όρια της κοινής λογικής και όχι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Καμιά φορά ψάχνουμε όταν ερχόμαστε σε δύσκολη θέση να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα αλλά εδώ δεν την πετάμε απλά στην εξέδρα την πετάμε τελείως εκτός γηπέδου.

Αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων: Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα, όταν ξεκίνησε η ιστορία το καλοκαίρι με το περιστατικό της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά, και πήρε πρωτοβουλίες και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο προσώπων. Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι συμπαγές και συνεκτικό προκειμένου να διασφαλίσουμε το σύνολο της θεσμικής τάξης. Επίσης αυτό που είναι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι ότι την υπόθεση αυτή τη διερευνά η Δικαιοσύνη, και δεν θα πω κάτι παραπάνω από αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας όταν επισκέφτηκε τον κ. Ντογιάκο στον Άρειο Πάγο ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην έρευνα που διενεργεί και στα συμπεράσματα τα οποία θα υπάρξουν κατόπιν αξιολόγησης νομικής των αποδεικτικών δεδομένων που έχει η ελληνική δικαιοσύνη ενώπιον της και από εκεί και πέρα η θεσμική οδός είναι και πιο ασφαλής και για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και για την αξιοπιστία των πάντων. Από εκεί και πέρα αν κάποιοι προσπαθούν κάθε εβδομάδα να δημιουργήσουν ένα ζήτημα, να φέρουν τη ΝΔ δήθεν σε εσωκομματική αναταραχή, να καλλιεργήσουν μια αναξιοπιστία για πρόσωπα και πράγματα νομίζω ότι τους αναιρεί η ίδια η πραγματικότητα διότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικές, θεσμικές πολιτικές.

Η καλύτερη απάντηση της διαχείρισης που έγινε ήταν οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν. Πλην της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε έγινε και εξεταστική επιτροπή, υπήρξε η επιτροπή των Θεσμών και Διαφάνειας, συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε επί δύο ημέρες και υπήρχε και αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο για το πως θα άρετε το απόρρητο στα πολιτικά πρόσωπα, για το πώς θα αξιολογεί η ΕΥΠ, η αντιτρομοκρατική τα αιτήματα που υπάρχουν και πως θα μπορούν να φτάνουμε σε ένα σημείο και να προστατεύουμε τη δημόσια ασφάλεια το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε με τίποτα στη συζήτηση, ότι οι υπηρεσίες αυτές έχουν ένα εθνικό ρόλο προστασίας των συμφερόντων της χώρας και παράλληλα να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών και μάλιστα προβλέφτηκε κι ειδικό κομμάτι για τα πολιτικά πρόσωπα. Η διαχείριση ήταν απολύτως θεσμική και ήταν και απολύτως ορθολογική, βρήκαμε κενά που υπήρχαν στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε από το 1994 και καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να το αλλάξει, άλλαξε επ’ αφορμή των κενών που βρέθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο μετά από όλη αυτή τη συζήτηση. Είναι σημαντικό για μια κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ελλείψεις που έχει ένα νομικό πλαίσιο να φέρνει μια πρωτοβουλία στη Βουλή και να ψηφίζεται ένα καινούργιο, μοντέρνο, συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο για τόσο ευαίσθητα ζητήματα και νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι αυτές οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.

Υπάρχουν δύο άξονες για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει η θεσμική αξιολόγηση που θα γίνει από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και σε ένα παράλληλο όμως επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες θεσμικές προκειμένου και το νομικό πλαίσιο να αλλάξει και να είναι σαφές και να έχει ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου από εδώ και πέρα τα λάθη και το θέμα της θεσμικής ελλείψεις που μπορεί να υπήρχε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει από το 1994 να το διορθώσουμε και να προχωρήσουμε. Είναι λυπηρό ότι τις αλλαγές που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα δεν τις ψήφισε η αντιπολίτευση.