Το μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σταμάτης Μαλέλης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε ότι θεωρεί βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει πρόταση μομφής, που είναι πιθανό η κυβέρνηση να το αντιστρέψει και να το κάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα τόνισε ότι η όξυνση του πολιτικού κλίματος είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα, «γι' αυτό και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άγεται και φέρεται, δεν είναι συγκεκριμένη, δεν έχει έναν συγκεκριμένο στόχο».

Ακόμη και σε σχέση με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «θεωρούμε ότι ΠΑΣΟΚ παίζει πια έναν περιθωριακό ρόλο και θα δούμε αν θα συνεργαστεί με τον έναν ή με τον άλλο. Δεν αξίζει κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι έχει τον ρόλο του κομπάρσου. «Έχω την αίσθηση ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι κλειστό, είναι φοβικό, πρέπει να ανοίξει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ανέφερε πως «προσπαθώ να ενώσω όλες αυτές τις δυνάμεις απέναντι στον λαϊκισμό και ελπίζω να τα καταφέρω».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Είναι πια βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει πρόταση μομφής, που είναι πιθανό η κυβέρνηση να το αντιστρέψει και να το κάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά δείχνουν ότι οξύνεται το πολιτικό κλίμα, αυτό είναι μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πια μια σταθερή διαφορά υπέρ της Ν.Δ., μια διαφορά που αν την ερμηνεύσει κάποιος και δει τα ποσοστά, νομίζω ότι μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να αγγίξουν, στον δεύτερο γύρο πάντα, ακόμα και την αυτοδυναμία. Άρα είναι λογικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει κάποια δυνατά χαρτιά, ό,τι μπορεί περισσότερο, με έναν στόχο μόνο να ανακατέψει όσο μπορεί την τράπουλα. Δηλαδή θα δούμε πάρα πολύ δυνατές κόντρες γιατί δεν μπορεί η αντιπολίτευση να βλέπει να πηγαίνει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα νίκη της Ν.Δ. και μάλιστα με αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο, άρα κάτι πρέπει να γίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να έχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. βάζει το θέμα ή εμείς ή αυτοί, βάζει το θέμα της ανάπτυξης, παίζει με τους οικονομικούς δείκτες που είναι θετικοί για την κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να έχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα. Δηλαδή να βγει ο Τσίπρας να πει «αν νικήσω, θα γίνει αυτό». Τι θα γίνει, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Ποια θα είναι η πολιτική, γιατί δεν είναι πολιτική και δεν είναι στρατηγική να πεις «θα δώσω 13η σύνταξη ή θα κάνω δύο αυξήσεις», δηλαδή ποιο είναι το διακύβευμα αν βγει; Δεν έχει πει ξεκάθαρα στον κόσμο τι πρέπει να κάνουν. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα, γι' αυτό και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άγεται και φέρεται, δεν είναι συγκεκριμένη, δεν έχει έναν συγκεκριμένο στόχο.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ: Είναι πάλι το θέμα του αφηγήματος, δηλαδή ποιο είναι το αφήγημα του κ. Ανδρουλάκη, ότι θα συνεργαστεί με τον πρώτο, θα συνεργαστεί με τον δεύτερο; Θα δεχτεί τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, θα δεχτεί τον Τσίπρα πρωθυπουργό; Θα πάει να κάνει κυβέρνηση χωρίς τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τι θα ακριβώς θα κάνει; Δηλαδή αυτό είναι μια θολή εικόνα. Και να σας πω και κάτι που εμένα με ενοχλεί πολύ, δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε στο ΠΑΣΟΚ σαν να είναι κομπάρσος, γιατί όλη αυτή η κριτική που κάνουμε αυτή τη στιγμή έχει χαρακτηριστικά κομπάρσου. Δηλαδή θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει πια έναν περιθωριακό ρόλο και θα δούμε αν θα συνεργαστεί με τον έναν ή με τον άλλο. Δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

Η προοπτική πέρυσι τον Δεκέμβρη ήταν να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, έγινε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής; Έγινε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο κόμμα; Βάζει τους όρους του; Τι σημαίνει «είμαι ένα τρίτο κόμμα που θα δω την επόμενη μέρα τι θα κάνω», δεν το έχω καταλάβει. Για μένα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πάλι μεγάλο, πρέπει να είναι ο βασικός πόλος της αντιπαράθεσης απέναντι στη Ν.Δ. και αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος. Όχι να γίνει κάτι το οποίο θα συγκυβερνήσει με κάποιον άλλο, πρέπει να γίνει ένας μεγάλος πόλος. Για αυτό είχα πει ότι υπάρχει και ένας έντονος ανταγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα ηγεμονεύσει αυτόν τον χώρο. Θα γίνουν μεγάλες ανακατατάξεις την επόμενη μέρα. Αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί σε χαμηλά νούμερα, η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα προβληματισμού για όλους όσοι ασχολούμαστε με αυτό που λέμε «δημοκρατική παράταξη».

ΔΗΜ.: Ακόμα και σε επίπεδο ηγεσίας;

Νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μαζί γιατί θέλουμε όσοι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ, σε αυτό που ιστορικά λέμε δημοκρατική παράταξη, το θέλουμε μεγάλο, το θέλουμε να διεκδικεί εξουσία, όχι να διεκδικεί να δώσει κάποιες ψήφους ή κάποιες έδρες για να κυβερνήσει κάποιος άλλος. Και τι πάει να πει «θα βάλουμε το πρόγραμμά μας και ελάτε να κυβερνήσουμε»; Εντάξει, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν καταρτίσει ένα πρόγραμμα, αλλά αν έχεις ένα 8-10, θα πιέσεις τον άλλο να ακολουθήσει το πρόγραμμά σου όταν έχει ο άλλος 35; Πώς θα γίνει αυτό;

ΔΗΜ.: Το ένα είναι αυτό και το άλλο είναι αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης από την αρχή, ότι «δεν θα δεχτώ ούτε πρωθυπουργό Τσίπρα ούτε Μητσοτάκη», χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το πρόσωπο, και αυτό είναι ένα θολό κομμάτι στο αφήγημά του...

Ναι, αυτό νομίζω ήταν λίγο λάθος. Δεν πρέπει να είναι σαν το στρείδι το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει και πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ανοιχτό στην κοινωνία. Έχω την αίσθηση ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι κλειστό, είναι φοβικό, πρέπει να ανοίξει. Γίνονται θέματα των παρακολουθήσεων, βγάζουν όλα τα κόμματα ανακοινώσεις και το ΠΑΣΟΚ που είναι το κόμμα που έφερε το θέμα των παρακολουθήσεων βγάζει την επόμενη μέρα. Ξέρετε ότι δεν είχε βγάλει ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου;

ΔΗΜ.: Είναι θέμα έλλειψης περιεχομένου ή θέμα επικοινωνίας του περιεχομένου αυτού;

Σ. ΜΑΛΕΛΗΣ: Αν κάποιος σήμερα παρακολουθούσε την επικαιρότητα θα νόμισε ότι παρακολουθούσαν τον Τσίπρα και όχι τον Ανδρουλάκη. Ο Τσίπρας σηκώνει το θέμα και στο τέλος της ημέρας κάνει και μια δήλωση κάποιος από το ΠΑΣΟΚ. Αν την κάνει την ίδια μέρα και δεν την κάνει την επόμενη. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε.

Με αφορμή την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Προσπαθώ να ενώσω όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις εκεί, και μιλάω για όλο το δημοκρατικό τόξο απέναντι σε μια περιφερειακή αρχή η οποία είναι λαϊκιστική, ακραία, ακροδεξιά. Για να καταλάβετε, έκανε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό και καλώς έγινε γιατί πρέπει ο πρωθυπουργός να συναντιέται με τους περιφερειάρχες, αμέσως διαδόθηκε, ο ίδιος έκανε σημαία τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Για να καταλάβετε τον απόλυτο λαϊκισμό. Προσπαθώ να ενώσω όλες αυτές τις δυνάμεις απέναντι στον λαϊκισμό και ελπίζω να τα καταφέρω. Βέβαια ταυτόχρονα κάνω και τη δουλειά μου στο MEGA, δεν αφήνω το MEGA.