Μετά το πέρας της βαριάς φάσης της πανδηµίας του κορονοϊού, έπειτα από δυόµισι δύσκολα χρόνια δηλαδή, µε την κυβέρνηση να στηρίζει µε διάφορα σχήµατα επιδοτήσεων και ενισχύσεων νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής: Πρέπει τώρα και οι επιχειρηµατίες να στηρίξουν µε τον δικό τους τρόπο, ανάλογα µε τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, τους πολίτες.

«Πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδηµίας», είχε πει χαρακτηριστικά σε µια από τις συναντήσεις του µε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Να αναλάβουν ευθύνη»

Στην τελευταία του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός άνοιξε την περίµετρο της συζήτησης αυτής, βάζοντας µέσα και τις τράπεζες: «Πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», είπε στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Είχε προηγηθεί µια εσωτερική διαβούλευση µε το οικονοµικό επιτελείο και, φυσικά, µε τον υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα, µε την παράθεση όλων των στοιχείων και δεδοµένων και µε την κατεύθυνση να είναι σαφής: Οι ενεργειακές εταιρείες φορολογούνται πια µε 90% στα υπερέσοδά τους, τα σούπερ µάρκετ µειώνουν αρκετές τιµές µέσω του «καλαθιού», η οικειοθελής παροχή των µελών της ναυτιλιακής κοινότητας ανέβηκε στα 60 εκατ. ετησίως, είχε έρθει η ώρα να δώσουν οι τράπεζες «το δικό τους κοινωνικό µερίδιο στη µεγάλη συλλογική προσπάθεια», όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Η έκθεση

Ως αφετηρία της πιο «επιθετικής» ρητορικής της κυβέρνησης έναντι των τραπεζών -χωρίς, ωστόσο, να θέλει σε καµία περίπτωση να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήµατος είναι η έκθεση προ περίπου τριών εβδοµάδων της Τραπέζης της Ελλάδος που αποτυπώνει τη θεαµατική αύξηση της φετινής κερδοφορίας τους. Οι αριθµοί πλέον είναι πολύ συγκεκριµένοι: Οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες είχαν το τρίτο τρίµηνο της χρονιάς καθαρά έσοδα από τόκους ύψους σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ και από προµήθειες περίπου 450 εκατ. και συνολικά 3,85 δισ. από προµήθειες και 1,4 δισ. από τόκους στο εννεάµηνο.

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι στην κερδοφορία αυτή συνέβαλαν σηµαντικά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και οδήγησαν τόσο στους υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης της τελευταίας τριετίας όσο και στη συµµετοχή των τραπεζών µέσω δανείων στο Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και στη µείωση της έκθεσης των τραπεζών στα µη εξυπηρετούµενα δάνεια.

Με παρεμβάσεις

Τώρα, το Μέγαρο Μαξίµου καλεί τους τραπεζίτες να στηρίξουν µε τις παρεµβάσεις τους τους συνεπείς δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών, τους καταθέτες που βλέπουν τα επιτόκια καταθέσεων να είναι πλέον σχεδόν µηδενικά, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες: Χρειάζονται και τέτοιες και άλλες αρκετές πρωτοβουλίες από δικής τους πλευράς προκειµένου να µη δηµιουργηθεί µια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ιδίως αυτή την περίοδο που πολλοί δανειολήπτες δοκιµάζονται από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Δεκεμβρίου 2022.